Вхiд на сайт
Авторизацiя

З перших вуст: як розвивається енергетична галузь на Закарпатті?

З перших вуст: як розвивається енергетична галузь на Закарпатті?
22 грудня в Україні відзначають День енергетика, з нагоди свята Закарпатський Кореспондент вирішив поцікавитися тим, у якому стані наразі знаходиться енергетична галузь області, чи розвивається вона на Закарпатті, а зокрема – різного роду види альтернативної енергетики, які з року в рік стають все більш популярними в Україні та світі.

За словами директора департаменту інфраструктури, експлуатації і утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Едуарда Маляра, наразі обласна державна адміністрація відіграє не останню роль у функціонуванні енергетичної системи області.

«На Закарпатті створили обласний антикризовий енергетичний штаб, який регулярно на своїх засіданнях обговорює та вирішує проблемні питання галузі, особливо у зимовий період. Також наш департамент є ініціатором та учасником перемовин щодо розвитку нетрадиційних та альтернативних джерел енергопостачання області задля підвищення її енергетичної незалежності», - зазначає Едуард Маляр.

Крім цього в області постійно діє Програма енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області на 2016-2020 роки. Вже наступного року департамент планує реалізувати низку необхідних проектів. Зокрема, відшкодувати частини відсоткової ставки за кредитами, отриманими населенням на заходи з енергозбереження, створити та забезпечити функціонування відкритої бази даних експлуатаційних та енергетичних характеристик будівель бюджетних установ, а також запровадити систему енергетичного менеджменту в бюджетних установах.

З перших вуст: як розвивається енергетична галузь на Закарпатті?


Едуард Маляр запевняє, що на сьогодні енергетична галузь області працює у сталому режимі.

«Усі споживачі, за умови відсутності надзвичайних ситуацій, надійно забезпечені джерелами енергопостачання. Проблеми з електропостачанням можуть виникати у гірських населених пунктах, особливо під впливом погодних явищ, наприклад, буревіїв. Спеціалісти енергопостачальної компанії зазвичай оперативно приступають до ремонтних робіт, аби максимально швидко ліквідувати наслідки негоди», - додає пан Едуард.

Однак чимало проблем, які стосуються енергозабезпечення виникають саме у зимовий період. Наприклад, заледеніння ліній електропередач, падіння дерев через рясні снігопади. Це зумовлено особливостями геологічної локації нашої області, де тумани, особливо замерзаючі, супроводжують кожну зиму.

«Подібні аварійні ситуації оперативно усуваються аварійними службами наших енергопостачальників. З метою запобігання виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з відсутністю електропостачання у зимовий період, обласною адміністрацією спільно з ПАТ «Закарпаттяобленерго» ведеться робота по розробці схеми електропостачання, яка передбачала б створення енергетичного кільця зі сполучення повітряних та кабельних ліній та відповідних трансформаторних підстанцій», - запевняє Едуард Маляр.

Не секрет, що кілька останніх років на Закарпатті активно намагаються розвивати альтернативні види енергетики – сонячну та гідроенергетику. Одним із основних джерел виробництва електроенергії в області є об’єкти малої гідроенергетики.

З перших вуст: як розвивається енергетична галузь на Закарпатті?


«Споживання електроенергії Закарпатської області складає біля 1800 млн. кВт.год, із них виробництво електроенергії власними ГЕС біля 120 млн. кВт.год, що становить близько 7 відсотків від загального споживання. Це підтверджує, що область практично повністю залежить від поставок електроенергії із енергосистеми», - стверджує Едуард Маляр.

Однак водночас гідроенергетичні ресурси Закарпаття є найбільшими в Україні на одиницю площі водозабору. Із 42 млрд. кВт.год потенційної гідроенергії річкового стоку України на долю Закарпаття припадає 10,2 млрд. кВт.год, тобто чверть, при тому, що площа Закарпаття складає лише 2,1 відс. від площі України. З них 4,5 млрд. кВт.год технічно доцільний гідропотенціал для виробництва електроенергії. Власне виробництво електроенергії гідроелектростанціями області за 10 місяців 2017 року становило 101,4 млн.кВт/год.

Окрім цього, за словами Едуарда Маляра, перспективним є використання в низинних частинах області сонячної енергетики, оскільки річний енергетичний потенціал сонячної енергетики становить 140 тис. тонн умовного палива.

З перших вуст: як розвивається енергетична галузь на Закарпатті?


На сьогодні виробництво електричної енергії здійснюється 5-ти сонячними електростанціями області. Власне виробництво електроенергії сонячними електростанціями за 10 місяців 2017 року склало 35,0 млн.кВт/год., що становить 25,5 відс. від загального виробництва електроенергії в області.

Також на Закарпатті планують використовувати енергію вітру, проте досвіду використання енергії вітру в області практично ще не набуто. Тому поки є необхідність у конкретних дослідженнях та пошуку найбільш корисних першочергових площ, їх комплексний аналіз з урахуванням економічних еквівалентів екологічних і соціальних переваг, наявність поблизу споживачів енергії з врахуванням „мінімального економічного радіусу” транспортування енергії, наявність існуючих ліній електропередач, доріг, тощо.

З перших вуст: як розвивається енергетична галузь на Закарпатті?


«Для вітроелектростанцій перспективна площа на горі Гимба (1180м), в 6 км від села Пилипець. Середньорічна швидкість вітру, за даними місцевої Міжгірської гідрометеослужби, складає тут понад 7,5 м/сек. Хороші метерологічні умови також на площі гір Яворник та Менчул», - додає пан Едуард.

Користуючись нагодою, посадовець вітає усіх енергетиків з професійним святом та бажає невпинного руху вперед, розвитку в області сучасних тенденцій енергетики, що пропагуються у всьому світі, миру та злагоди.

Закарпатський кореспондент приєднується до вітань та найкращих побажань!
Зі святом!




Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: