Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Ужгороді презентували нову історичну монографію

В Ужгороді презентували нову історичну монографію
Рік, що минає, був плідним і багатим на видання результатів досліджень, проведених науковцями Ужгородського національного університету у різних сферах. У середу, 20 грудня, в УжНУ презентували одне з них - монографію з символічною назвою «Історія, що об’єднує. Нариси новітнього транскордонного співробітництва у Карпатському регіоні», яке щойно побачило світ в університетському видавництві «Говерла».

Ця монографія – спільна праця колективу, який склали 35 дослідників з 5 країн під керівництвом доктора соціологічних наук, завідувача кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій УжНУ, Надзвичайного і Повноважного Посла Сергія Устича. Вона містить результати міждисциплінарних досліджень, проведених кафедрою за участі провідних вітчизняних та зарубіжних вчених при грантовій підтримці Держаного фонду фундаментальних досліджень.

Модератор заходу, проректор УжНУ Мирослава Лендьел у вступному слові зробила наголос на актуальності дослідження. «Книга особлива тим, що вона містить інформацію про реальні процеси, які мають місце у нашому житті, а не якісь формальні речі», - сказала М. Лендьел та подякувала С. Устичу за те, що зумів об’єднати велику кількість авторів в один творчий колектив.

«Головне завдання цієї книги – показати генеалогічну спорідненість жителів Карпатського регіону, що проявляється в історичній, етнічній, конфесійній, культурній, ментальній близькості, розкрити традиції толерантності, мирного співіснування та дружніх відносин, ідентифікувати наявні та потенційні конфліктогенні чинники і знайти шляхи їхнього попередження, а головне – визначити масштабні перспективи розвитку плідної співпраці у Карпатах», - наголосив презентуючи новодрук професор С.Устич.



Монографія складається з чотирьох основних розділів. Авторами статей є відомі дослідники з п’яти країн – України, Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії. Це, зокрема, доктори наук Степан Віднянський, Сергій Устич, Іван Вовканич, Ігор Тодоров, Мирослава Лендьел, Георгій Денис, Володимир Приходько, Михайло Палінчак (Україна), Вацлав Вежбінец (Польща), Маріан Гайдош і Станіслав Конєчні (Словаччина), Ірина-Любов Горват (Румунія), Іштван Шулі-Закар (Угорщина). Передмову до книги написав віце-президент Європейського Інвестиційного банку, відомий політичний і громадський діяч Словаччини Васіл Гудак.

Учасники презентації наголошували, що сьогодні, на жаль, проблеми історичного минулого у відносинах між країнами, у тім числі й з сусідніми, вийшли на перший план. Історична спадщина сусідніх народів у Карпатському регіоні має потужні об’єднавчі фактори, вироблені упродовж століть добросусідства. Тому дуже важливо не допустити, аби проблеми минувшини затьмарили сьогодення і не руйнували перспективи добросусідства. Дане видання слугуватиме цій меті. Автори дослідження мають намір презентувати його Міністерству закордонних справ України для сприяння процесу «перезавантаження» транскордонного співробітництва.

Василь Ільницький,

Фото Вероніки Кобаль

Інформаційно-видавничий центр УжНУ


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: