Вхiд на сайт
Авторизацiя

Ужгородський міський центр зайнятості: кого шукають роботодавці (ФОТО)

Ужгородський міський центр зайнятості: кого шукають роботодавці (ФОТО)

Проблема непрацевлаштованості громадян в Україні, на жаль, є поширеною. Проте з початку року рівень безробіття скоротився з 1,6% до 1,2%. Таку інформацію наводить Державна служба статистики.

Водночас потреба роботодавців у працівниках росте: якщо взимку до Держслужби зайнятості подали 47,4 тисячі вакансій, то влітку їх було вже понад 65 тисяч. На десять вакантних місць в Україні претендує 49 безробітних. Як відомо, найбільше вакансій є у сфері промисловості. Далі – оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів, транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність. Менше пропозицій – у сфері мистецтва, спорту та розваг, інформації та телекомунікацій, а також фінансової та страхової діяльності.

Яка ситуація з працевлаштуванням у місті над Ужем, знають в Ужгородському міському центрі зайнятості. Тут станом на 1 листопада 2017 року на обліку зафіксовано 997 осіб, 333 особи зареєстровані як безробітні.

Крім того, у центрі зазначають, що за період січня-жовтня 2017 року зареєстровано 2314 вакансій, за направленням служби зайнятості укомплектовано 1733 вакансії, що становить 75% від загальної кількості вакансій. Кількість роботодавців, які поінформували службу зайнятості про наявні вакансії, збільшилася на 20% порівняно з минулим роком.

«Сьогодні характерною особливістю ринку праці є збільшення попиту на робочу силу. В Ужгороді переважає попит на кваліфікованих працівників робітничих професій: в’язальник схемних джгутів, швачка, слюсар, електромонтер, електрик дільниці, шліфувальник, столяр, верстатник деревообробних верстатів, касир торговельного залу, продавець, кондитер, кухар, бармен, офіціант, охоронник тощо. Крім того, підприємства Ужгорода потребують досвідчених професіоналів та фахівців із заробітною платою, більшою за середню по області – менеджери, керівники, аналітик фінансової роботи, головний енергетик, менеджер з персоналу, начальники відділів тощо»
,
- повідомляють в Ужгородському міському центрі зайнятості.

Ужгородський міський центр зайнятості: кого шукають роботодавці (ФОТО)


Відомо, що служба зайнятості реформується, і її послуги стають більш доступними для населення. Тому укомплектування вакансій відбувається набагато швидше. Завдяки використанню нових підходів на замовлення роботодавців на вільні й нові робочі місця за сприянням служби зайнятості працевлаштовані понад 1736 осіб, з них до набуття статусу безробітного працевлаштовано 1128 осіб. Прикладом успішної співпраці у вирішенні питань працевлаштування є підприємства: ТОВ «Інтерфіл», ПАТ «Ужгородський «Турбогаз», ТОВ «Гроклін Карпати», ПРАТ «Ужгородська швейна фабрика», ТОВ «Гроклін-Карпати», ТОВ «Завод Конвектор», ТОВ «АВЕ Ужгород», ПАТ «АТП-12107» тощо.

«Задля формування всеукраїнського кадрового резерву створений банк резюме випускників навчальних закладів, який допоможе з пошуком і підбором кадрів на запити роботодавців (записано 88 резюме). Також створено базу 10 відеовакансій для більш широкої можливості презентації роботодавців»,
- розповідає директор Ужгородського міського центру зайнятості Сергій Олексіюк.

Оскільки установа змінюється, більше року тому Ужгородський міський центр зайнятості перейшов на новий регламент роботи. Одним із головних принципів є відкритість послуг, адресність та соціальна справедливість в інтересах кожної людини. Нова технологія організовує роботу центру зайнятості таким чином, що процес працевлаштування значно прискорюється. Пояснюють тут тенденції ринку праці не тільки самим безробітним, а й працедавцям.

«Чим менше людина знаходиться на обліку, тим її легше працевлаштувати. Відомо, що втрата заробітку займає 3-тю позицію по стресових ситуаціях. Тож наша мета – не тільки знайти роботу, а й психологічно допомогти людям. Стимулюємо людину йти працювати, інакше відбувається деградація і відвикання від робочого режиму. І порівняно з минулим роком рівень безробіття зменшився»,
- зазначають у центрі.

Ужгородський міський центр зайнятості: кого шукають роботодавці (ФОТО)


Нові підходи сприятимуть активізації власних зусиль шукачів роботи щодо влаштування свого професійного життя, а з іншого – підвищенню відповідальності спеціалістів служби зайнятості за ефективність вжитих заходів і кінцеві результати роботи з клієнтами. Завдяки впровадженню регламенту понад 70% знаходять роботу у пошуковий період до набуття статусу безробітного, що дало змогу зменшити кількість зареєстрованих безробітних у порівнянні з минулим роком на 400 осіб.

«Особлива категорія безробітних – учасники АТО. Ми розуміємо, що для таких категорій, зокрема й як внутрішньо переміщені особи, особи з інвалідністю, важко адаптуватися на робочому місці. Тому з метою психологічної, соціальної, юридичної підтримки центром зайнятості організований супровід після працевлаштування. У роботі з ними здійснюється індивідуальний підхід шляхом залучення таких осіб до індивідуальних профконсультаційних послуг, сприяння започаткуванню демобілізованими військовослужбовцями власної справи шляхом здійснення в установленому порядку виплати одноразово допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності», - повідомляє директор центру зайнятості Сергій Олексіюк.

Допоможуть тут і охочим відкрити власну справу. Кажуть, є чимало прикладів успішної самореалізації ужгородців. Для розвитку та відродження малого підприємництва в м. Ужгороді у центр зайнятості створений Центр розвитку підприємництва, який забезпечить стимулювання підприємницької ініціативи та підтримку малого бізнесу на ранній стадії його діяльності.

Традиційними для Ужгородського міського центру зайнятості стали дні відкритих дверей, ярмарки вакансій та професій, дні кар’єри, зустрічі за круглим столом, проведення тестувань зі школярами на визначення їхніх професійних нахилів тощо. Постійно оновлюються та розширяються форми надання профінформаційних послуг населенню.

У рамках реформи Ужгородський міський центр зайнятості активно долучається до процесу реорганізації центрів зайнятості, які відбуваються по всій Україні. Її суть полягає в тому, що частково функції базових центрів зайнятості передадуть до регіональних центрів зайнятості. Тобто їх розвантажать від додаткового документообігу, буде мінімізовано адміністративне навантаження, підвищиться ефективність роботи. Після такої реорганізації центр зайнятості зможе сфокусуватися на наданні послуг населенню та роботодавцям. Служба зайнятості перетвориться на сервісну службу.

Ужгородський міський центр зайнятості: кого шукають роботодавці (ФОТО)


«В Ужгороді найбільше потребують робітничих професій, а на обліку перебувають в основному люди з вищою освітою та великим досвідом роботи. Після втрати місця праці можливий розпач – важливо зберегти віру людей у себе. Особливо така робота проводяться з АТОвцями, внутрішньо перемішеними», -
зазначає Сергій Олексіюк. За його словами, також основною метою центру є забезпечення стабільності краян у їхніх сім’ях та соціумі загалом.

«Коли ми працевлаштовуємо людину – це не просто одна особа. Я бачу за її спиною сім’ю, дітей. Це важливо, бо саме діти копіюють батьків. Чиї батьки працюють, в основному ті діти працюють. Борюся проти виїзду за кордон. Бо діти таких людей потім теж не бачать перспективи працювати тут», - каже директор центру.

Тож не варто боятися звернутися в центр зайнятості. Адже тут не тільки навчають писати резюме чи допомагають створити відеорезюме, а й вселяють надію на успішну реалізацію у своїй країні. Фахівці установи докладають максимум зусиль на регіональному ринку праці, що дає можливість жити та працювати в Україні.

Юлія МЕДЮХ



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
кот базилио 9 грудня 2017 15:24
Не нравится 0 Нравится
это все очковтерательство Олексюка ,он сидит в конторе уже 13 лет и умничает про работу за жалкие копейки от рабовладельцев а сам кореш Раты не хочет освободить директорий кабинет и на пенсию свалить
Цитировать          1
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: