Вхiд на сайт
Авторизацiя

6 грудня Митрофанів день: як дізнатися, яким буде найближче майбутнє

6 грудня Митрофанів день: як дізнатися, яким буде найближче майбутнє
6 грудня в Україні відзначається відразу кілька свят. Військові святкують День Збройних сил, католики відзначають День святого Миколая, православні шанують пам’ять святого Митрофана, а в народі 6 грудня відоме як Митрофанів день.

Святитель Митрофан жив в 17-18 століттях, був єпископом Руської церкви. До 40 років він жив звичайним життям, мав дружину і сина. А після того як овдовів, постригся в ченці в Золотніковській пустелі і взяв ім’я Митрофан. У 1682 році Митрофан прийняв сан єпископа Воронезького. Прославився святитель тим, що побудував безліч монастирів і храмів, займався благодійністю, дбав про своїх парафіян, серед яких був і цар Петро I.

Пізніше Митрофан був зарахований церквою до лику святих, і 6 грудня православні вшановують пам’ять святителя Митрофана Воронезького. Віруючі вважають, що мощі святого мають здатність зцілювати від тілесних хвороб і душевних недуг.

6 грудня Митрофанів день: як дізнатися, яким буде найближче майбутнє

На честь святого і народне свято носить назву «Митрофанів день». Ще цей день називають «Митрофан», «Єгорій», «День Митрофанія», «Волхв».

З одним з перших зимовий днів пов’язано безліч традицій і прикмет. У Митрофанів день встановлювали санний шлях. Зазвичай до цього часу випадало вже багато снігу, і всі пересідали з возів на сани.

На Митрофана влаштовувалися завзяті гуляння, катання на санях і санках, ігри, пісні і танці.

6 грудня Митрофанів день: як дізнатися, яким буде найближче майбутнє

Уздовж доріг встановлювали спеціальні віхи, щоб подорожні, які потрапили в заметіль, не заблукали і могли знайти шлях. На узбіччях для цього вбивали довгі палиці в землю, а зверху прив’язували до них пучки клоччя або ганчір’я.

Вдома влаштовували застілля. Жінки збиралися разом і пекли пироги. Оскільки Митрофанів день припадає на Різдвяний піст, то і пироги були пісними. Чоловіки варили пиво, а потім, свіжозварене, подавали до столу.

Незаміжні дівчата ворожили на хлібі: ховали кусень хліба у себе під подушкою на ніч і чекали, хто присниться.

По погоді в Митрофанів день будували прогнози на майбутнє літо. Завірюха 6 грудня передбачала дощове літо, вважалося, що якщо дме сильний північний вітер, то через півроку – 6 червня – буде холодний дощ.

Можна було робити прогноз і на найближче майбутнє. Якщо на Митрофана місяць на небі ясний і з гострими ріжками, то зима має бути морозною, навіть студеною. А якщо сонце ховалося за чорною хмарою, то скоро чекай на сніжну бурю. Якщо ж на небі мало хмар, то в найближчі тижні буде морозна сонячна погода.

Східний вітер віщує похмуру сніжну зиму. Сніг голосно скрипить під ногами в Митрофанів день – зима буде теплою.

6 грудня Митрофанів день: як дізнатися, яким буде найближче майбутнє

Джерело: Politeka


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: