Вхiд на сайт
Авторизацiя

День невролога: найпоширеніші скарги закарпатців та небезпечні симптоми

День невролога: найпоширеніші скарги закарпатців та небезпечні симптоми


Важливість здоров’я нервової системи беззаперечна. Вона керує діяльністю органів, забезпечує зв'язок усіх частин організму в єдине ціле. Нервову систему людини умовно поділяють на центральну (спинний і головний мозок) і периферичну (парні нерви, що відходять від головного і спинного мозку, спинномозкові та черепні нерви, нервові закінчення та вузли).

Як і кожна галузь медицини, неврологія має свої особливості, тож про це напередодні Дня невролога, який відзначають сьогодні, 1 грудня, ми поспілкувалися з Ганною Чомоляк – лікарем Закарпатської обласної клінічні лікарні імені А. Новака та сучасного медичного центру в Ужгороді «Діамед».

День невролога: найпоширеніші скарги закарпатців та небезпечні симптоми


– Насамперед розкажіть трохи про себе: чому обрали цей фах, де навчалися?
– Батько був хірургом, тож я мала приклад людини, лікаря, фахівця, який втілював і турботу про пацієнтів, і відданість професії. Вивчала «Лікувальну справу» в Ужгородському національному університеті. Зараз, окрім роботи в обласній клінічній лікарні імені А. Новака, працюю в клініці «Діамед», де є широкий спектр медичних послуг і сучасне обладнання.

– Окресліть особливості роботи невролога.
– Іноді люди плутають невролога, психотерапевта, психіатра… Власне, невролог займається захворюваннями нервової системи – центральної, периферичної. Ідеться про головний мозок, спинний мозок, а також периферичні нервові волокна. Лікуємо інфекційні захворювання (енцефаліти, менінгіт), травматичні ушкодження (струс, забій мозку), судинні захворювання (ішемічні та геморогічні інсульти), хронічні прогресуючі хвороби нервової системи (розсіяний склероз, міастенія та ін.), захворювання периферичної нервової системи (неврити) та ін.

День невролога: найпоширеніші скарги закарпатців та небезпечні симптоми


– Ви маєте досвід роботи в обласній лікарні. Тож із якими основними скаргами звертаються закарпатці?
– Є багато звернень з приводу судинних захворювань. Часто пацієнти не звертають увагу на свою хворобу, не приймають вчасно ліки, не контролюють артеріальний тиск, ведуть нездоровий спосіб життя. У результаті, на жаль, це призводить до таких ускладнень, як інсульти, до прикладу, що і лікує невролог.
Є необхідність проводити просвітницьку роботу з хворими, пояснювати їм, що важливим фактором є вимінювання та контроль артеріального тиску, ведення ЗСЖ. Особливо люблю спілкуватися з пацієнтами, які цікавляться, багато читають і хочуть знати про свої захворювання, однак не займаються самолікуванням. Такі люди зацікавлені в тому, щоб швидше одужати. Отож результат здебільшого залежить не тільки від лікаря, а й від пацієнта.

– Головний біль – один із найпоширеніших симптомів порушення роботи центральної нервової системи. Коли можна лікуватися самостійно, а коли слід звернутися до спеціаліста?

– Біль голови – є дуже поширеною скаргою, що може свідчити про різні захворювання: лор-органів, захворювання шлунково-кишкового тракту, артеріальну гіпертензію. Щоб вилікувати такий біль, слід знати причину його та усунути її. Іншою найбільш частим є головний біль м’язового напруження (70%), коли відчувається дискомфорт в скронях, і ніби щось стискає голову. Виникає такий біль у результаті напруження м’язів голови, наприклад, тривалій роботі за комп’ютером. Інший різновид болю голови — судинний. Відчуття, ніби в голові щось пульсує. Він буває однобічний і часто є симптомом такого захворювання як мігрень. Наприклад, є різні методи лікування мігренозного болю – зокрема введення ботулотоксину в м'язи голови, що зменшує інтенсивність болю й частоту прийому анальгетиків. Цей метод ми застосовуємо, зокрема в клініці Діамед.

День невролога: найпоширеніші скарги закарпатців та небезпечні симптоми


– Які симптоми свідчать про потребу звернутися до невролога?
– До лікаря треба звертатися:
– Якщо біль голови змінює свій характер ( став більш потужнішим і таким якого раніше не було) або триває понад 72 годин, то це є сигналом про небезпеку; - окрім болю голови вас турбує порушення зору, мовлення, слабкість в кінцівках, наявні судоми;
– Не лише болить голова, а й підвищується температура тіла і важко рухати шиєю; біль голови виникає при найменшому фізичному зусиллі, при цьому є блювота, але не нудить. При таких симптомах зволікати з візитом до лікаря не варто.
– Ще потрібно застерігати від зловживання анальгетиками. Не можна приймати анальгетики щодня - це приведе до зворотного ефекту і біль буде турбувати вже від самих медикаментів. Натомість треба звернутися до лікаря.

– Коли достатньо застосовувати консервативну терапію, а коли не обійтися без оперативного втручання?

– Якщо йдеться про остеохондроз хребта та кили міжхребцевих дисків то тут усе залежить від того, чи стискає ця кила нервовий корінець. Якщо пацієнт приймає протизапальні знеболюючі препарати протягом 6 тижнів і вони не є ефективними, то розглядається питання про оперативне втручання. Є ургентні покази до оперативного втручання: наприклад, якщо в хворого спостерігаюся порушення сечовипускання та дефекації, відчувається м’язова слабкість або оніміння у кінцівках. Зокрема в Закарпатті тільки в медичному центрі Діамед проводиться мікроендоскопічна дискектомія ( за допомогою ендоскопічної техніки)
Найбільш загрозливими для пацієнтів, що й становить високий ризик смертності та інвалідності в працездатному віці є серцево-судинні захворювання. У сфері неврології – це інсульти. Кожен п’ятий наш співвітчизник помирає від інсульту, а кожен шостий стає інвалідом. Тому кожен громадянин має знати прояви інсульту: раптове виникнення слабкості або онімінні в частині обличчя та/або в кінцівках, розлад здатності говорити чи розуміти сенс зверненої мови, запаморочення, гостре порушення координації. Такі симптоми мають спонукати пацієнта зателефонувати в швидку медичну допомогу, звернутися до фахівця. Дуже важливу роль тут відіграє саме швидке звернення до лікарів. Перші хвилини часто визначають прогноз розвитку хвороби. Своєчасне розпізнавання перших симптомів інсульту і якісна медична допомога здатні зберегти людині життя і забезпечити можливість 100% подальшої реабілітації. Особливу роль відіграє так зване терапевтичне вікно, час, за який треба встигнути провести тромболізис– внутрішньовенне введення препаратів, що розчиняють тромб у перші 4,5 години після появи симптомів інсульту. Тромболізис сприяє відновленню кровотоку і до 27% підвищує шанси пацієнта вижити і уникнути інвалідності. Надання допомоги пацієнтам з інсультом міста Ужгород відбувається в Ужгородській ЦМКЛ та в ОКЦНН. Особливо хочеться відмітити Мукачівську ЦРЛ, яку відзначила золотою нагородою за першими підсумками роботи Проекту ESO EAST/Ініціатива ANGELS в Україні, визнавши її лікарнею готовою до надання допомоги хворим з інсультом.

День невролога: найпоширеніші скарги закарпатців та небезпечні симптоми


– Підсумуйте перспективи неврології на Закарпатті.

– Що стосується розвитку неврології, то найперше це залежить від нашої медичної реформи, яку впроваджують в Україні. У Закарпатській обласній лікарні займаються діагностикою та лікуванням різних неврологічних захворювань, одним із яких є розсіяний склероз. Розсіяний склероз - це хронічне демієлінізуюче захворювання, яке найчастіше виникає у віці від 16 до 45 років, призводить до інвалідності і позбавляє працездатності і можливості вести активний спосіб життя. На жаль вилікувати розсіяний склероз остаточно не можна, можна тільки вплинути на тип його течії, зробити відносно сприятливим. Сьогодні в Україні, розсіяний склероз займає друге місце по інвалідності серед хвороб нервової системи. Пацієнти Закарпатської області, що страждають на розсіяний склероз, мають можливість за державною програмою за рахунок бюджетного фінансування на базі неврологічного відділення ЗОКЛ ім. А. Новака отримувати безкоштовні препарати для патогенетичної терапії. Але закупівля препаратів, на жаль, відбувається на недостатню кількість пацієнтів, а такі пацієнти які потребують пожиттєвого лікування.

Що стосується інсультів, то, щоб виправити катастрофічну ситуацію, в Україні за підтримки Європейської організації інсульту започатковано Проект ESO EAST - ініціатива ENGELS. Закарпатські медики відіграють у цій програмі особливу роль.

Великим кроком уперед можна назвати діяльність «Діамеду» – однієї з сучасних клінік Закарпаття, в якій швидко та кваліфіковано обстежують і лікують пацієнтів. У медичній клініці «Діамед» є всі умови для цього. Що стосується неврології, то тут наявний високотесловий (1,5 Тл) МРТ апарат з можливістю безконтрастної МР-ангіографії з ЗD реконструкцією, власна лабораторія. Одужання пацієнта – це колективна та комплексна робота. В медичному центрі «Діамед» є група кваліфікованих працівників, комфортні умови перебування в стаціонарі, індивідуальний підхід до пацієнтів. Важливою також є дружня атмосфера в колективі, співпраця із закордонними колегам, європейський досвід у сфері медицини, що й утілює «Діамед».

Дякуємо за розмову!
Принагідно вітаємо усіх неврологів із професійним святом!


День невролога: найпоширеніші скарги закарпатців та небезпечні симптоми



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: