Вхiд на сайт
Авторизацiя

Зміни та перерахунки: начальник пенсійного фонду Закарпаття розповіла про реформу

Зміни та перерахунки: начальник пенсійного фонду Закарпаття розповіла про реформу

Особливості нового нарахування персій після введення змін повідомили працівникам Ужгородської міської ради, повідомляє прес-служба установи.

Про пенсійну реформу, новації в системі пенсійного забезпечення у зв’язку із набранням чинності у жовтні цього року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» працівникам Ужгородської міської ради розповіла напередодні начальник головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек.

За словами керівника пенсійної служби області, переважній більшості пенсіонерів у жовтні провели перерахунок пенсій, і у кого був великий стаж та хороша заробітна плата, виплати суттєво зросли. Підвищено мінімальний розмір пенсії – до 1452 гривень (для непрацюючих пенсіонерів), при цьому максимальна пенсія не може перевищувати 10 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, і на сьогодні це 10 тисяч 740 гривень. Зараз в уряді працюють, аби ще раз переглянути розмір пенсії для тих українців, котрі мають великий трудовий стаж, але отримували невисокі зарплати. Швидше всього, це відбудеться вже у 2018 році.
Важливо, що цей Закон скасував оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів – із жовтня вони отримують пенсії в повному розмірі.
Новий закон має подолати несправедливість у розмірах пенсій. До прикладу, люди, які вийшли на пенсію до 2012-2013 року, коли для розрахунку пенсії брався останній рік роботи, багато втрачали, навіть маючи по 40 років стажу, порівняно з тими, що виходили у пізніші роки, маючи такий же стаж.

Анастасія Пентек пояснила, що є складовими пенсійних виплат, як зараз розраховується страховий стаж та розмір пенсії. При цьому звернула увагу, що, незважаючи на зниження показника вартості одного року страхового стажу із 1,35 до 1 відсотка, пенсійні виплати тих, хто виходитиме на пенсію з 1 січня 2018 року, будуть вищими за цьогорічні, оскільки для розрахунку пенсії братиметься показник середньої заробітної плати по країні, який постійно міняється у бік зростання. Для нарахування пенсії братиметься заробітна плата особи за останні 2 роки, а з 2019 року – 3 роки. Що теж є позитивом.

Керівник пенсійної служби області роз’яснила і зміни стосовно страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію. Якщо до реформи було достатньо мати 15 років страхового стажу, то вже із наступного року потрібно 25 років, з кожним наступним роком доплюсовуватиметься один рік, і вже в 2028-ому для виходу на пенсію необхідно буде мати щонайменше 35 років страхового стажу. Якщо стаж є меншим за 25, але більшим 15 років, вийти на пенсію можна буде в 63 роки. Ті, в кого немає страхового стажу, можуть розраховувати лише на соціальну пенсію після 65 років.

Анастасія Пентек також розповіла про право на достроковий вихід на пенсію – кому залишили, а кого позбавили цього права, про те, що можна докупити страховий стаж, попросила не нехтувати можливістю відстежувати через веб-портал Пенсійного фонду України свою заробітну плату, розмір страхового стажу, що пов’язаний із відрахуваннями до Пенсійного фонду і відповіла на всі запитання працівників Ужгородської міської ради.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: