Вхiд на сайт
Авторизацiя

Прожитковий мінімум в Україні може зрости удвічі: як рахують зараз і що хочуть поміняти

Прожитковий мінімум в Україні може зрости удвічі: як рахують зараз і що хочуть поміняти
У парламенті зареєстрований проект постанови про зміну принципів формування прожиткового мінімуму. У вівторок, 28 листопада, текст документа був оприлюднений на сайті Верховної Ради. Якщо проект постанови буде проголосований, розмір прожиткового мінімуму має зрости в наступному році не на 10%, як передбачено проектом закону про держбюджет на 2018 рік, а вдвічі.

“Прожитковий мінімум” – не абстрактна величина. Це цілком конкретна цифра, на підставі якої розраховується розмір мінімальної зарплати і мінімальної пенсії, стипендій, державної допомоги сім’ям з дітьми, безробітним, малозабезпеченим тощо. Відповідно, перегляд такого базового показника повинен спричинити перегляд і всіх інших соціальних стандартів.

Закон України “Про прожитковий мінімум” доручає Кабінету міністрів скласти список продуктів харчування першої необхідності, непродовольчих товарів і послуг, необхідних людині для життя.

Але, виявляється, основна проблема прожиткового мінімуму – не в нормах продуктів і послуг, а в цінах на них.

За даними Міністерства соціальної політики, у вересні 2017 року, з урахуванням актуальних тоді споживчих цін, середній показник прожиткового мінімуму в Україні повинен був складати 2 980 грн 45 коп., а з урахуванням обов’язкових платежів (у т. ч. за комунальні послуги) – 3 418 грн 98 коп.

Відповідно, прожиткові мінімуми для окремих соціальних груп станом на осінь 2017 року повинні бути такими:

для дітей до 6 років – 2845 грн 09 коп
для дітей від 6 до 18 років – 3467,19 коп
для працездатних осіб – 3083,82 грн (3830, 83 грн – з урахуванням суми обов’язкових платежів)
для непрацездатних осіб – 2514 грн 89 коп.

Якщо врахувати, що з травня по листопад 2017 року прожитковий мінімум був встановлений на рівні 1624 грн, виходить, “узаконений” і фактичний прожитковий мінімум відрізняються більш ніж в 2 рази.

Нагадаємо, проектом держбюджету на 2018 рік передбачено, що прожитковий мінімум з січня 2018 року складе в середньому 1700 грн на місяць.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: