Вхiд на сайт
Авторизацiя

Безпечне придбання новобудови: форвардний контракт

Безпечне придбання новобудови: форвардний контракт


Купівля житла – виважений крок, який варто продумати заздалегідь. Останнім часом усе популярнішим на ринку первинного житла є поняття «форвардний контракт» (ФК). Адже чимало українців вкладають кошти в майбутню оселю ще під час її зведення. Форвардний контракт у пошуках оптимального засобу залучення фінансів у сферу будівництва житла забудовники стали практикувати часто. Тож насамперед варто з’ясувати, що таке форвардний контракт. Про це розповідають забудовники.

Зокрема, у будівельній компанії «Аvila» пояснюють: «Основні особливості таких контрактів у тому, що інвестор має додаткові гарантії, а будівельна компанія може застосовувати зручну, вигідну та порівняно просту схему фінансування».

Безпечне придбання новобудови: форвардний контрактФорвардний контракт

Форвардний контракт (форвард) – похідний фінансовий інструмент, договір між двома учасниками, відповідно до якого продавець зобов'язується надати, а покупець – сплатити та отримати певну кількість базового активу в майбутньому за ціною, визначеною в момент укладання угоди.

У будівництві цей документ є угодою, за якою забудовник зобов'язаний в майбутньому передати інвестору права на нерухомість, а покупець – сплатити і прийняти цей актив. Форвардний контракт – стандартизований цивільно-правовий договір, за яким продавець зобов'язується у майбутньому передати базовий актив покупцеві на визначених умовах в певний термін, а покупець бере на себе обов'язки прийняти базовий актив у встановлений термін і сплатити суму, обумовлену в угоді.

Тобто форвард слід розуміти як документ, який регламентує взаємовідносини продавця та покупця нематеріальних, матеріальних активів або цінних паперів, але не наразі, а в майбутньому. У цьому договорі вказані: терміни виконання прав та обов’язків; умови передачі об’єкта угоди; суми розрахунків між сторонами тощо, пояснюють у будівельній компанії «Аvila».

У Податковому кодексі сказано, що форварди укладаються поза організаторами торгів. Вони реєструються товарною біржею, яка має право стежити за виконанням їх умов. Цей порядок дає додаткові гарантії інвестору на його права. Згідно з Законом «Про товарну біржу» угоди, котрі реєструються таким чином, можна не завіряти у нотаріуса.

Схема застосування, укладення і продаж форварда
Безпечне придбання новобудови: форвардний контракт


Згідно із законодавством, форвардний контракт використовується не безпосередньо між забудовником і покупцем, а через третю особу – інститут спільного інвестування. Від імені організації виступає КУА – компанія з управління активами. Основним її завданням є формування інвестиційного фонду. Тобто, у реалізації схеми беруть участь чотири суб'єкти: майбутній власник квартири; забудовник; КУА; товарна біржа.

Щоб уникнути спекуляцій та законно використовувати форвардний контракт, кажуть у будівельній компанії «Аvila», угода укладається наступним чином.
На початковому етапі укладається форвардний контракт. Сторонами угоди виступають КУА і забудовник. ФК передбачено виконання зобов'язань з передачі/прийому майнових прав. Він вноситься товарною біржею в реєстр з фіксацією ціни виконання контракту.

Наступним етапом є продаж форварда інвестору. У ході цієї операції інвестор виплачує частину грошей. Сума акумулюється на рахунку інвестиційного фонду. Обов'язки і права, закріплені за покупцем в ФК, переходять інвестору. Цей договір також проходить через біржу, тому завіряти його у нотаріуса не потрібно.

Результат – виконання форварда. «За умовами деривативу покупець укладає договір купівлі-продажу майнових прав вже безпосередньо із забудовником. У рамках цієї угоди інвестору доведеться заплатити решту суми, що дорівнює собівартості нерухомості. Покупцеві переходять майнові права на квартиру з конкретними характеристиками. Він зможе зареєструвати за собою право власності на неї за фактом здачі об'єкта в експлуатацію і підписання акту прийому-передачі», – пояснюють забудовники.

Безпечне придбання новобудови: форвардний контракт


Інвестуючи через форвард, покупцеві доведеться спочатку придбати дериватив за угодою з КУА, оплатити його, а потім купити майнові права на квартиру безпосередньо у забудовника. Останній отримує частину коштів безпосередньо від інвестора, а частину – через інститут спільного інвестування.
У будівельній компанії «Аvila» розповідають причини популярності способу.

Крім того, що забудовники БК «Аvila» застосовують цю схему, щоб забезпечити додаткові гарантії інвесторам, тим самим залучаючи їх, форварди досить зручні для обох сторін. Серед таких причин наступні:

1. Оптимізація оподаткування. Згідно з п.1.1 ст.196 ПКУ операції з деривативами (в даному випадку з форвардним контрактом) не обкладаються податками, крім того тут практично відсутній податок на прибуток.
2. Можливість проведення будівництва в рамках партнерства. Можна практикувати підхід, коли одна компанія будує об'єкт і має дозвільну документацію, а інша – володіє правами на землю.
3. Простота та відсутність додаткових витрат. Не діє ряд суворих обмежень, як при використанні облігацій, відсутні витрати, пов'язані з випуском цінних паперів, немає контролю держорганів.
4. Мінімізація ризиків. Відсутність в законі суворого регламенту відносно залучення інвестицій за допомогою форвардів зводить імовірність несприятливого розвитку подій до мінімуму, в тому числі виключає дефолт.

Безпечне придбання новобудови: форвардний контрактПереваги інвестування через форвардний контракт

Зрозуміло, замовники значно виграють, укладаючи такий договір, як форвардний контракт, адже він має чимало переваг.

1. Неможливість організації подвійного продажу. «За цією схемою покупець форварда стає єдиною особою, якій забудовник може передати майнові права на нерухомість», - переконують у «Аvila».
2. Відсутність у забудовника можливості розпоряджатися нерухомістю (ризик виключений як до, так і після повного розрахунку з боку покупця).
3. Відсутність витрат на нотаріальні та інші супутні послуги. Варто розуміти, що договори не завіряються у нотаріуса, і немає необхідності звертатися за іншими платними послугами до третіх осіб, кажуть забудовники.
4. Вигідна ціна – завдяки оптимізації оподаткування вдається знизити кінцеву вартість об'єкта.

Новобудови, які використовують в роботі форвардні контракти, на Закарпатті теж є. Зокрема, укладання таких договорів практикують у будівельній компанії «Аvila». Це простежуємо на прикладі зведення житлового комплексу «Avila DeLuxe» в Ужгороді, де можна обрати квартиру відповідно до вподобань покупця, адже з кожним замовником тут працюють індивідуально.

У будівельній компанії «Аvila» ви зможете безпечно інвестувати у своє майбутнє!


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: