Вхiд на сайт
Авторизацiя

Про необхідність згортання вугільної енергетики заявили 25 країн, міст та штатів

Про необхідність згортання вугільної енергетики заявили 25 країн, міст та штатів


За день до закінчення кліматичних переговорів ООН в Бонні (COP23) Велика Британія та Канада заявили про створення міжнародного альянсу «Powering Past Coal Alliance», який ставить за мету поетапну відмову від вугільної енергетики до 2030 року та перехід на відновлювані джерела енергії.

До альянсу долучилися Австрія, Данія, Бельгія, Нідерланди, Нова Зеландія, Португалія, Коста-Ріка, Фінляндія, Франція, Італія, Маршаллові Острови, Мексика, Швейцарія, а також Ванкувер, Альберта, Вашингтон, Британська Колумбія, Квебек і Онтаріо. Країна, що приймає COP23 - Фіджі - теж стала стороною альянсу.

«Відмова від вугілля - це хороша новина для клімату, для нашого здоров'я і для наших дітей. Вугілля буквально душить наші міста – близько мільйона людей вмирають щороку від забруднення повітря. Я дуже рада бачити такий сильний глобальний імпульс для переходу до чистої енергетики – і це тільки початок», – сказала на презентації міжнародної ініціативи Кетрін МакКенна, міністр охорони довкілля та клімату Канади.

Країни та інші гравці, що увійшли до альянсу, підтримують мораторій на будівництво нових вугільних електростанцій, поступове згортання існуючої вугільної промисловості та пріоритетне спрямування фінансових потоків на розвиток відновлюваної енергетики та підвищення енергоеффективності.

Варто відзначити, що таке рішення не є раптовим, оскільки з 2010 року позиції вугільної галузі на фінансових ринках значно послабилися – за цей час 448 інвестиційних компаній вивели з неї свої активи, тоді як вартість акцій видобувних компаній суттєво впала. Зокрема про вихід з галузі оголосив ряд великих страхових компаній та Фонд суверенного добробуту Норвегії (який має близько 1 трлн доларів в активах).

«Ситуація навколо вугілля в світі розвивається дуже швидко. В країнах нашого регіону досі може здаватися, що можна нехтувати ризиками при інвестуванні в шахти або вугільні електростанції, але насправді ці ризики дуже серйозні. У вугілля немає майбутнього, оскільки технології відновлюваних джерел енергії вже виходять на рівень ринкової конкуренції та будуть ще дешевшими в найближчі 5-10 років», - так прокоментувала створення альянсу Ірина Ставчук, голова ГО «Екодія» та регіональна координаторка мережі Сlimate Action Network, яка приймала участь в COP23 в якості спостерігача від громадськості.

На її думку рішення ряду країн про згортання вугільної енергетики та початок "енергетичного переходу" є закономірним, оскільки вугілля перестало бути найдешевшим джерелом енергії, але його спалення залишилося однією з головних причин токсичного забруднення повітря та викидів парникових газів.

Раніше цього року оглядачі Financial Times в ґрунтовній аналітичній статті відзначили, що частка вугільних електростанцій у виробництві електроенергії багатьох країнах світу скорочується, а штучно стримувати експансію відновлюваних джерел енергії стає важко. Останній аргумент на користь збереження вугільних електростанцій в складі енергосистем майбутнього, про те що вони незамінні для забезпечення надійного і стабільного електропостачання, на думку аналітиків вже не витримує критики.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, в 2016 році світове виробництво вугілля скоротилося на 6 відсотків, оскільки попит на енергетичне вугілля впав в США, Великобританії та інших країнах, де вугільні електростанції виводяться з експлуатації. Навіть Китай скоротив споживання вугілля на 1,8 відсотка і вже планує поступове згортання вугільної енергетики після 2020 року.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: