Вхiд на сайт
Авторизацiя

Зовсім недалеко: який гірськолижний курорт у Словаччині варто відвідати закарпатцям?

Зовсім недалеко: який гірськолижний курорт у Словаччині варто відвідати закарпатцям?

Загальна інформація про курорт Ясна

Ясна (Словаччина) – один з найкращих та найбільших гірськолижних курортів Східної Європи. Тут створені чудові умови для зимового катання на лижах, мотосанях, сноуборді. Автоматизована система засніження довжиною майже 30 км дає гарантію снігу як мінімум 5 місяців в році. Щосезону проводяться великі національні та міжнародні змагання з гірськолижного спорту, що входять в Кубок Європи.

Зимовий сезон в Ясні триває з початку грудня до кінця квітня.

Курорт розділений на дві частини:
1. Північний Хопок складається з трьох центрів, з’єднаних між собою підйомниками: Отупне, Захрадкі та Бєла Путь.
2. Південний Хопок більш відомий для любителів фрірайду та вільного катання. Тут знаходиться дитячий центр Maxiland. Складається курорт з двох центрів – Срдечко та Косодревіна.

Ясна пропонує 41 трасу різної складності загальною довжиною 49 км. Кататися зможуть як професіонали, так і початківці та сім’ї з дітьми.

Види трас:
легкі сині – 13 (19 235 м);
червоні траси середньої складності – 15 (17 910 м);
чорні для професіоналів – 6 (7 325 м).

Траси для новачків знаходяться в зоні Отупне. Зони «Заградки» та «Хопок-Північ» пропонують червоні траси, «Хопок-Північ» обладнаний червоними та кількома чорними трасами, а зона «Хопок-Південь» надає можливість покататися як на червоних, так і на чорних схилах. Траси обладнані сніговими гарматами. Це дає змогу кататися навіть в малосніжну зиму.

Розваги на курорті Ясна

Любителі екстремального катання отримають задоволення в одній із 12 зон фрірайду та сноу-парку. У вечірній час в Ясні катаються на двох освітлених трасах довжиною 990 м. Вартість вечірнього катання не входить в ski-pass. Для дітей є спеціально обладнаний дитячий парк та школа катання MAXiland, де маленькі лижники навчаються лижному спорту під керівництвом досвідчених інструкторів.

Курорт Ясна для дітей

На території діють 30 канатних та бугельних підйомників. За годину вони мають здатність перевозити до 30 тис. людей. На вершину гори Хопок можна піднятися в спеціальних кабінах, звідки на північну частину (на ній розташована більша частина курорту) вниз веде “червона” траса, а на південь – “чорна”.

На вершині є кафе, оглядовий майданчик і невеликий пам’ятний знак. Потрапити туди можуть навіть новачки й ті, хто зовсім не катається на лижах. Так само можна потім спуститися вниз, а далі – на крісельних підйомниках до однієї із зупинок транспорту.

Гірський відпочинок в Словаччині досить різнобарвний. Влітку тут теж є чим зайнятися. Ясна пропонує чисте повітря та чудові краєвиди на гори Татри, активний відпочинок, різноманітні екскурсії, можливість зайнятися різними видами спорту.

Досить популярними, крім пішого туризму, є велопрогулянки по гірських схилах. Саме тут знаходиться унікальний велосипедний парк, відомий не лише в Словаччині, а й по всій Європі. Літні розваги Ясна на будь-який смак – канатний парк, скелелазіння, батути, пейнтбол, гірський картинг, нордична ходьба, трайки (такі триколісні велосипеди, схожі на дитячі, але є і для дорослих) та багато іншого.

Ясна – це масштабний комплекс, що складається з великої кількості готелів, які знаходяться недалеко від підйомників. Саме тут зосереджено вечірнє життя. До ваших послуг бари й ресторани, дискотеки, більярд та теніс, басейни та екскурсійні програми навколишніми визначними місцями.

Графік роботи та ціни в Ясна

Час роботи підйомників:
грудень, січень і перша половина лютого – 8:30-15:30
друга половина лютого і до кінця квітня – 9:00-16:00
вечірнє катання – 8:00-21:00

В касі на курорті можна купити певний тип квитка з різними комбінаціями підйому та спуску. Середня вартість поїздки туди й назад на дорослу людину складає 28 євро. Для дітей діють знижки, дітям до 6 років в супроводі дорослих – безкоштовно.
На офіційному сайті Ясна можна ознайомитися з актуальними цінами.

Вигідніше купити Jasna ski рass онлайн чи в касах. Це магнітна картка, яка дійсна на всі підйомники. Скіпасс продається разом із GoРass та надає спеціальні можливості: різноманітні знижки на відвідування аквапарків, екскурсії, бари, ресторани та інші привілеї. Краще купувати цю картку в інтернет-магазині. По-перше, це буде дешевше, а по-друге, при приїзді вона буде вже активна, тому не треба бігати й шукати каси. До того ж діє накопичувальна система і за кожне витрачене євро ви отримаєте 1 бал. Ці бали можна витрачати на інші розваги. Баланс картки можна перевірити онлайн.

Одноденний скі-пасс коштує 36 євро для дорослих та 25 для дітей, але якщо придбати його за 1-3 дні до катання, то можна зберегти 5-7 євро. Триденний – від 83 до 105 євро, по такому ж принципу, для дорослих і від 58 до 74 євро для дітей. Вигідніше купляти скі-пасс на весь час відпочинку.

Де знаходиться Ясна та як добратися

Гірськолижний центр Ясна розташований в Деменівській долині біля самого підніжжя північних схилів гори Хопок (2024 м над рівнем моря). Це територія національного парку «Низькі Татри». В цій місцевості можна зустріти рідкісні рослини, а якщо пощастить то й рідкісних тварин.

Гірськолижні курорти сусідньої Словаччини знаходяться на відстані приблизно 270 кілометрів від українського кордону. Саме близьке розташування, прекрасний сервіс та порівняно невисокі ціни приваблюють українських туристів.

До Ясни найкраще добиратися через Закарпаття. Спочатку потягом до Ужгорода, а далі – автобусом до Кошице чи Попраду. Як правило, час проходження кордону на автобусі займає 1-2 години. Вартість проїзду обійдеться близько 300 грн. з людини. З Кошице дістатися в Ясну можна місцевою електричкою через Попрад або Ліптовський Мікулаш. Скористатися можна чартерними автобусами, вартість в обидві сторони становить в середньому 60 євро. Звісно, зручніше буде поїздка автомобілем.

Ще один варіант – залізницею зі станції Чоп, але з кількоми пересадками: Чоп-Чіерна над Тісою, Чіерна-Кошице, Кошице-Попрад, Попрад — Ясна. Детальну інформацію про розклад руху потягів дивіться на сайті Словацької залізниці.

Адреса: Jasna, Demanovská Dolina, Slovakia

Координати: 48°58′18″ N 19°35′5″E

Проживання на курорті Ясна

Основні готелі знаходяться зовсім поряд з підйомниками, а котеджі та пансіонати – нижче території курорту. Від них до підйомників курсують автобуси. Для спокійного сімейного відпочинку з дітьми ідеальний варіант розміщення – Wellness Hotel Chopok, де є дитячий майданчик та дитяча зона. Двомісний номер «Стандарт» коштуватиме в сезон 125-135 євро за добу.

Готель Хопок

Галасливій молоді, сноубордистам і лижникам рівня «профі» підійде Ski & Wellness Residence Družba, що розташований всього за кілька десятків метрів від підйомників та зимових розваг. Ціни тут починаються з 60 євро за двомісне розміщення.

Для романтичного уікенду виберіть готель FIS JASNA 4*, який знаходиться у найвищій точці курорту. Романтики додасть відкритий камін та пляшка вина. Тут дійсно готелів сила силенна й на різний смак, тож вибрати є з чого.

Для більш бюджетного відпочинку, можна вибрати серед десятків приватних будиночків та апартаментів, вартість яких починається від 10 євро за особу.

Де поїсти в Ясна

Після катання потрібно відновити свої сили й підкріпитися. Голод дає про себе знати одразу, як спускаєшся із траси. З ресторанами та кафе тут нема проблем, так само як і з готелями. Їжі всюди багато, вона смачна і дешева. Якщо ви селитесь в готелі, то можна замовити сніданок і вечерю – шведський стіл, тому вибрати буде з чого (біля 10-12 євро). Сніданок бажано замовити, інакше ви в цей час ніде не поїсте. Увечері можна сходити в який-небудь ресторан в іншому готелі, але нам більше сподобалися місцеві колиби. Це затишні ресторанчики в маленьких дерев’яних будиночках. Там романтична атмосфера й оригінальні страви.

Обов’язково сходіть в Slovenska Koliba Jasna. У ній оригінальне оформлення залу (під словацький народний стиль), приємна атмосфера та смачні страви. Якщо ви йдете в п’ятницю або суботу, то місця бронюйте заздалегідь – дуже багато відвідувачів. Зі страв найбільше сподобалися галушки з бринзою (7,9 євро) та смажена форель (10,5 євро). Адреса: Demaenovska Dolina 73 позаду Hotel Liptov.

Якщо ви п’єте міцні напої, то спробуйте дем’янівку – незрівнянний напій, або сливовицю чи боровичку на свій смак.

Що подивитися?

З курорту постійно організовуються екскурсії в Деменівські печери – найкрасивіші в Європі. Можна відвідати Липтовский Микулаш, де знаходяться музей природи та спелеології, Музей липтовского села в Прибиліна, костел Святий Кріж, парк кельтської культури Гавранок.

Безкоштовно курсують автобуси між курортом Ясна і термальним аквапарком Татраландія. Там можна купити сімейний квиток на цілий день і випробувати на собі лікувальні властивості води, насолодитися водними атракціонами та термальними басейнами.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
дриль 17 листопада 2017 12:52
Не нравится 0 Нравится
хоть куди йдіть лиш у себе не робіть
Цитировать          1
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: