Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Ужгороді відбулася робоча зустріч із авторами майбутнього пам’ятника жертвам Голодомору

В Ужгороді відбулася робоча зустріч із авторами майбутнього пам’ятника жертвам Голодомору
Сьогодні в управлінні культури облдержадміністрації відбулася перша робоча зустріч із переможцями відкритого конкурсу на найкращий ескізний проект пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років.

Нагадаємо, тривав конкурс із 8 липня до 10 жовтня. Участь у ньому взяли 7 авторів із Ужгорода, Мукачева, Хуста, Львова та Києва. Шляхом таємного голосування фаховим журі було визначено три найкращі ескізні проекти. За третій (Ілля Липка, м.Львів) і другий результати (авторський колектив: скульптор Василь Заляско, архітектор Мар’яна Попович і дизайнер Юрій Чалий, м.Львів) було вирішено відзначити авторів заохочувальними преміями. Перемогу ж у конкурсі одержав авторський колектив із м.Київ – скульптор Ігор Гречаник та архітектор Людмила Гречаник, із якими й укладуть угоду про встановлення пам’ятника.

Наразі з авторами познайомились особисто і намітили початкові кроки реалізації проекту т.в.о. начальника управління культури облдержадміністрації Іван Канюка, начальник управління містобудування та архітектури Ужгородської міської ради Олег Боршовський, а також члени конкурсного журі – голова Закарпатської обласної організації Національної спілки архітекторів України Владислав Ганзел і член Національної спілки архітекторів України, народний художник України Степан Шолтес.

Так, передусім, належить розробити архітектурне вирішення самого скверу (перед корпусом медичного факультету УжНУ – пл.Народна, 2), в якому буде встановлено пам’ятник. Під бронзовою скульптурою, що, за попередньою інформацією, сягатиме 4 метри, необхідно облаштувати простір із мощенням – для проведення пам’ятних заходів. Окрім того, потрібно остаточно визначитись із розташуванням пам’ятника щодо ялиці, яка росте на території. Для виконання цих завдань доведеться залучити професійного архітектора, найімовірніше – місцевого.

Другим кроком стане виготовлення проектно-кошторисної документації, як припустили учасники зустрічі – це питання може бути вирішене до кінця січня 2018-го року. За визначенням авторів, виготовлення скульптурної композиції, залежно від її розміру, коштуватиме від 1 до 1,5 млн.грн. Вартість благоустрою скверу поки не прораховували.

Також мовилося про те, що цільові кошти з обласного бюджету будуть передані Ужгородській міській раді для подальшої реалізації проекту.

Завершити проект плановано наступного року – до відзначення Дня пам’яті жертв Голодоморів, повідомляє управління культури Закарпатської ОДА.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: