Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як будуть захищати дитинство маленьких українців: всі деталі закону

Як будуть захищати дитинство маленьких українців: всі деталі закону
Хочуть створити спецполіцію, навчити патріотизму і збільшити прожитковий мінімум дитини

Наша держава буде оберігати маленьких українців старанніше - парламент прийняв закон про посилення гарантій безпеки дітей, і назвав це однією з основ нацбезпеки.

Закон ініціював президент Петро Порошенко ще в наприкінці 2015-го. Проект правили майже два роки і, нарешті, схвалили в минулий вівторок - за нього проголосували 249 з 350 присутніх нардепів. Необхідність закону пояснила представник президента в Раді Ірина Луценко.

"За 10 років чисельність дітей зменшилася вдвічі - з 14 до 7 млн", - зазначила вона.

А уповноважений з прав дитини Микола Кулеба підкреслив, що конфлікт на Сході порушив звичний уклад життя і поставив життя і здоров'я дітей під загрозу.

Відповідно до прийнятого закону, особлива турбота про дитину і захист його прав стане одним з головних принципів внутрішньої політики, а охорона дитинства - однієї з важливих сфер націнтересів. До переліку основних напрямків внесли недопущення насильства над дітьми, залучення їх в гірші форми дитячої праці і втягування в злочинну діяльність. Для запобігання цьому вже активно працює поліція.

"Ми розробляємо алгоритм дій для відомств, які працюють з дітьми, і навчаємо поліцейських", - розповіла нам голова ювенальної поліції Лариса Зуб. "У майбутньому хочемо створити повноцінний підрозділ, який займатиметься захистом прав дітей та їх безпекою", - поділилася вона.

Документ передбачає і патріотичне виховання дітей та розвиток системи соцпослуг для сімей з дітьми для запобігання сирітству. Також в ньому згадується "значне" підвищення прожиткового мінімуму для дітей, але не вказано на скільки. Сьогодні прожитковий мінімум для дитини віком до 6 років становить 1426 грн (з грудня підвищиться до 1492 грн), з 6 до 18 років - +1777 грн (виросте до 1860 грн).

Закон доручає Кабміну розробити і передати Раді до початку 2018 року проект щодо поліпшення соцзахисту сімей з дітьми та встановлення справедливих соцгарантій дітям. Один такий проект уже лежить у парламенті. Він передбачає поділ держдопомоги при народженні дитини та по догляду за ним. Так, замість стандартних 41 тис. грн, розділених на три роки, пропонується при народженні дитини одноразово видавати 71 тис. грн за першого, 100 тис. - за другого і 142 тис. грн - за третю. Крім того, на батьків або опікуна щомісяця буде покладатися і допомога по догляду. При цьому виплати триватимуть, навіть якщо той вийде з декрету на роботу.

Пропонується збільшити держдопомогу і малозабезпеченим сім'ям з 250-500 до 500-900 грн.

Колишня уповноважена з прав дитини Людмила Волинець позитивно оцінює новий закон, але зазначає, що він носить декларативний характер.

"Поки це тільки філософія, яка вказує напрямок для майбутньої роботи", - сказала Волинець.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: