Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як часто закарпатці хворіють на пневмонію та чи можливо від неї уберегтися, - думка пульмонолога

Як часто закарпатці хворіють на пневмонію та чи можливо від неї уберегтися, - думка пульмонолога
Сьогодні, 12 листопада, у світі відзначають Всесвітній день боротьби з пневмонією. Відомо, що щороку в Європі цією недугою хворіють 15 осіб із 1000. В Україні ситуація – не краща. Про те, як часто закарпатці хворіють на пневмонію, чому вона виникає та як можливо від неї уберегтися Закарпатський кореспондент розпитував пульмонолога Оксану Цімботу.

Як часто закарпатці хворіють на пневмонію та чи можливо від неї уберегтися, - думка пульмонолога



- На жаль, не кожен з нас розуміє, що таке пневмонія та яку небезпеку несе у собі ця хвороба, тому, розкажіть, будь ласка, що таке пневмонія і чому виникає?

- Пневмонія — це гостре інфекційне захворювання, переважно бактеріального походження. Простіше кажучи - це «запалення легеневої тканини при виникненні фізичних та хімічних факторів, що провокують». Існує кілька типів пневмоній, але найбільше практичне значення має поділ пневмонії все ж на негоспітальну (набуту поза лікувальним закладом) та госпітальну (нозокоміальну, набуту в лікувальному закладі). Найчастіше причиною пневмонії стають бактерії та віруси, рідше - грибки та найпростіші організми.

- Що стосується статистики: чи поширене це захворювання в Україні, та на Закарпатті зокрема?

- Щороку на пневмонію хворіють близько 450 мільйонів людей, 7 відсотків від кількості населення планети. Попри всі можливості новітніх досягнень медицини, пневмонія є одним з найбільш розповсюджених захворювань людини. В Європі на пневмонію в середньому хворіють 15 осіб на 1000. В Україні, за даними академіка Ю. І. Фещенка, на пневмонію хворіють щороку від 40 до 50 тис. осіб. Також по Україні зросла смертність від пневмонії: при позалікарняних пневмоніях вона нині становить 5-15 % випадків.

На Закарпатті рівень захворювання на пневмонію за кілька років теж зріс. У 2014 році було зафіксовано 6 279 випадків хвороби, у 2015 – 6974, у 2016 – 7438.

- З чим це пов'язано?

- У першу чергу з великою кількістю й різноманітністю бактерій та вірусів, а оскільки у людей нерідко буває ослаблений імунітет – захворіти не так вже й важко. Також на це впливає низький рівень життя і частково те, що закарпатці часто люблять займатися самолікуванням. Люди нерідко призначають собі ліки або обирають їх за порадою друзів чи родичів, а до лікаря йдуть вже в останню чергу, коли стає вже зовсім зле. Та й часто люди купують собі антибіотики без призначення лікаря, коли у цьому зовсім немає потреби. Згодом таке неправильне лікування призводить до того, що у хворого розвивається резистентність до антибіотиків. У такому випадку лікувати пацієнта дуже складно. Найбільш вразливими до пневмоній є діти та люди похилого віку та особи з хронічними захворюваннями дихальних шляхів, серцево-судинними хворобами та цукровим діабетом. Саме вони хворіють найчастіше і не надто легко піддаються лікуванню.

- Коли розпочинається «сезон» хвороби на Закарпатті ?

- В основному із настанням холодів, зміною погодних умов. Зазвичай це кінець вересня чи початок жовтня. Та й триває цей період майже до кінця весни.

- Як розпізнати це захворювання і зрозуміти чи вже варто бити на сполох?

- Це дійсно дуже важливо, вчасно запідозрити захворювання. Головні клінічні симптоми - сухий кашель із тенденцією до появи слизового або слизово-гнійного харкотиння, біль у грудях, задишка, підвищення температури, що може сягати і високих цифр, підвищення частоти дихання, озноб, блідість шкірних покровів, загальна слабкість, підвищене потовиділення, втрата апетиту. Якщо усі ці симптоми наростають протягом 3-5 днів - варто йти до лікаря і не затягувати час та не займатися самолікуванням!
Ще одним із найзагрозливіших моментів може бути атипова пневмонія - внаслідок грипу та парагрипу. З чим вже, на жаль, зустрічались і в нашій області й по всій Україні у минулі роки. Тому саме і варто йти на прийом до спеціалістів, які вірно поставлять діагноз і призначать необхідне лікування.

- Як діагностувати пневмонію?

- Основні методи діагностики пневмоній - проведення аускультації (наявність хрипів чи /або крепітації, ослаблене дихання), рентген легень, аналіз крові (лейкоцитоз, нейтрофільний зсув вліво, підвищення ШОЕ, збільшення рівня фібриногену, поява С-реактивного білка).

- Чи потрібна госпіталізація хворим на пневмонію?

- Це питання має вирішити лікар, що первинно оглянув хворого (за правилами це має бути сімейний лікар, чи лікар швидкої допомоги) – і залежно від важкості та перебігу пневмонії - скерувати пацієнта на відповідне лікування. Варто зазначити, що госпіталізація потрібна не всім. При легкому перебігу хвороби, пацієнта лікують в амбулаторному режимі.

- Чи можливо якось вберегтись? Чи є якась профілактика цієї хвороби?

- Фактично запобігти пневмонії неможливо. Але профілактичні заходи існують. У першу чергу - правильне лікування звичайного ГРВІ (гострої респіраторно-вірусної інфекції), що може перерости у пневмонію; збереження імунітету, здоровий спосіб життя, дотримання правил особистої гігієни, заняття спортом. Також варто уникати переохолоджень, відмовитися від шкідливих звичок, правильне харчуватися, вживати достатню кількість вітамінів, а також робити щорічне щеплення від грипу, тому, що пневмонія є частим його ускладненням.

Ольга Беца, Закарпатський Кореспондент


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: