Вхiд на сайт
Авторизацiя

Що буде з цінами на бензин в листопаді – прогнози експертів

Що буде з цінами на бензин в листопаді – прогнози експертів
Заправка автомобіля дизпаливом з баком на 48 л за місяць подорожчала на 51 гривню. За жовтень в Україні подорожчав весь бензин, дизпаливо, однак подешевшав скраплений газ.

Що сталося з цінами
На вартість палива в жовтні впливали подорожчання нафти, девальвація гривні і дефіцит бензину, вважають експерти нафторинку. Ціна бензину залежить від вартості нафтопродуктів на європейських ринках і курсу долара. Українські компанії розплачуються за імпортні нафтопродукти і платять податки в валюті. Тому цінники на заправках підскочили.

"Протягом жовтня ціни зростали в межах курсу валют. Але наприкінці жовтня – на початку листопада ціни на АЗС зросли більш ніж на 10%. Чинників багато: ціна на нафту піднялася до 62 доларів – зростання на 15% за останніх два місяці. Друга причина – це курс: гривня девальвує. Виникли проблеми в імпортерів при складанні документів при імпорті. І останній фактор – різке зменшення поставок з Білорусі – вона наш основний імпортер", – говорить співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Заправити повний бак легковика на 48 літрів зараз дорожче, ніж місяць тому в середньому на 30 гривень. Так, літр дизпалива додав в ціні 1,07 грн, бензин А-92 – 0,61 грн, А-95 подорожчав на 0,58 грн. Ціни на А-95+ АЗС підняли на 0,3 грн. Однак, на 0,85 грн подешевшав автогаз.

"Газ подешевшав, тому, що пік ціни, який був в серпні був невиправданий. Це була змова окремих операторів. Вони вирішили підняти ціни і скористатися ситуацією. Якщо скраплений газ коштує більше 35% від вартості бензину, тоді він нікому не цікавий. На якийсь час ціни можуть зрости, але далі це не вигідно", – пояснює експерт нафтового ринку Леонід Косьянчук.

Нафта подорожчала на максимум за два роки, зазначає заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. На додачу на деяких заправках вийшов ситуативний дефіцит – Мозирський завод (Білорусь) стояв на плановому ремонті. Трейдерам, які не подумали про це заздалегідь, довелося купувати паливо в Литві, Польщі, де його вартість вище.

Якими будуть ціни на паливо в листопаді

Якщо долар дорожчає на одну гривню, то це провокує підняття цін на бензин і дизпаливо на 60 копійок за літр через два тижні, каже Геннадій Рябцев. Якщо подорожчає нафта на 1%, то бензин знову подорожчає на 10 копійок за літр через той же проміжок часу.
"Вартість бензину і дизпалива визначалася саме цими двома факторами. Чому через два тижні – тому, що бензин з-за кордону або заводу надходить на заправку через 11-13 днів", – говорить експерт.

Ціни на паливо залежатимуть від двох чинників: ціни на зовнішньому ринку, оскільки Україна імпортозалежна, і курсу гривні, говорить експерт нафтового ринку Леонід Косьянчук.

"Роздрібні ціни на заправках залежать від вартості палива в Європі і курсу гривні. Ми купуємо бензин за валюту, держава нараховує податки на паливо в євро – валюту, яка в Україні не ходить і перераховується за курсом Нацбанку. А потім оператори через міжбанк пробують за виручені від продажів гривні купити євро, щоб закупити нову партію. Таким чином маємо, то що маємо", – коментує експерт.
До грудня ціни не зміняться, якщо поставки з Білорусі поновляться, і гривня не слабшатиме далі, говорить Геннадій Рябцев. Але поки що тенденції негативні, зазначає Дмитро Марунич.

"Якщо Білорусь не відновить поставки, то ще може бути зростання. На окремих станціях до кінця року літр бензину може подорожчати до 30 гривень", – вважає експерт.

Вартість бензину стабілізується з Нового року, коли зменшиться попит на паливо – в цей період українці найменше їздять.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: