Вхiд на сайт
Авторизацiя

Ринок праці порожніє: які професії зараз затребувані в Україні

Ринок праці порожніє: які професії зараз затребувані в Україні
На одне робоче місце в Україні претендують в середньому три людини – такий головний підсумок досліджень ринку праці в III кварталі, зроблених кадровим порталом HeadHunter Україна (hh.ua). У hh.ua відзначають, що кількість претендентів за окремими групами вакансій відрізняється на порядок.

Традиційно найвища конкуренція серед топ-менеджерів – 13 осіб на місце. Удвічі менше вона у юристів і гірників – 6,2 осіб на місце, серед тих, хто тільки починає кар'єру, – 5,7 осіб на вакансію, в мистецтві і мас-медіа – 4,8 осіб А ось у робочих, страхових агентів, служби сервісу (офіціанти, перукарі, кур'єри), автобізнес і консалтинг – недобір: на одне місце від 0,6 до 0,9 претендента.

Експерти hh.ua пояснюють таку різницю насамперед високими і стабільними зарплатами (топ-менеджмент, видобувна галузь), а також надлишком фахівців (юристи, журналісти). І навпаки, причини того, що вакансій більше, ніж претендентів, – це нестабільна зарплата, що залежить від рівня продажів (страхування, автобізнес) і брак кваліфікованих кадрів – для робочого персоналу і фахівців з технічною освітою.

Профі і заробітки
"Зараз на виробництві роботодавці змушені підвищувати зарплату для робітничих професій на 30-50% в порівнянні з початком року, наприклад, фрезерувальнику зараз готові платити до 15 тис. грн на місяць", - говорить HR-експерт сайту rabota.ua Тетяна Пашкіна.
За даними rabota.ua, найбільші ринки праці в містах-мільйонниках. Робітники й інженери найбільше потрібні в Києві, Харкові та Дніпрі, а торговці - у Львові та Одесі. На другому місці по затребуваності в першій і другій столиці - менеджери з продажу, в Одесі та Львові - виробничники.

У Києві у претендентів найвищі запити по заробітках: в середньому роботодавці пропонують 8300 грн, а працівники не згодні найматися менш ніж за 10 800 (різниця в 30%). У Львові, Одесі та Дніпрі різниця між зарплатних пропозицією і очікуванням поменше - до 15%. У Харкові вони майже збалансовані: пропозиція - 6600 грн, а очікування - 6740 грн (+ 2%).

Пашкіна різницю пояснює тим, що в Києві найдорожча оренда житла, і провінціали їдуть в столицю за високими заробітками. Експерт також прогнозує, що кількість вакансій для робітників і інженерних спеціальностей буде рости, а проблем з їх закриттям буде все більше. Перш за все в західних регіонах, де великий відтік робочої сили і багато філій іноземних корпорацій, що пропонують зарплати вище, ніж український бізнес.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: