Вхiд на сайт
Авторизацiя

Нові закони про тварин: прогулянка з собакою - тільки для дорослих

Нові закони про тварин: прогулянка з собакою - тільки для дорослих
В Україні хочуть заборонити евтаназію звірини і "косметичну хірургію"

В українському парламенті перейнялися долею домашніх і безпритульних тварин. Нардепи пропонують їх реєструвати в спеціальній електронній базі даних, заборонити розведення безпородних тварин в домашніх умовах і ввести їх обов'язкову стерилізацію. "Сегодня" отримала текст законопроекту і дізналася, як можуть змінитися правила життя тварин.

База даних
За словами автора законопроекту, нардепа від БПП Андрія Немирівського, єдина електронна база даних зараз є практично в кожному обласному центрі, а закон об'єднає їх, створить однакові правила роботи і введе єдині тарифи. Щоб зареєструвати свого домашнього улюбленця, господареві потрібно буде заплатити близько 170 грн, а внести зміни - майже 70 грн.

"При цьому реєстрація бездомних тварин буде оплачуватися, наприклад, зі штрафів, які випишуть господарям, які не прибирають за своїми собаками (до 1700 грн. - Авт.)", - розповів нардеп.

Зоозахисниця Світлана Лаврикова каже, що реєстрація всіх тварин - європейська норма і, наприклад, в Німеччині така практика вже діє.

"Але я не розумію, чому господар повинен платити за цю реєстрацію. А якщо у людини кілька тварин? А що робити розплідника?" - зазначає Лаврикова.

У свою чергу зооспасатель Михайло Старожук сумнівається, що зареєструвати всіх реально.

"У нас в спецслужбі - десяток осіб, а бездомних собак і кішок - тисячі. Як це все буде зроблено? Будуть лазити по підвалах, де десятки котів, і вручну перераховувати їх? - пояснює Старожук. - З домашніми - теж проблема. Потрібен поквартирний обхід - заходити до людей і рахувати тварин. Але господар квартири може не пустити до себе - для цього потрібно рішення суду ".

Нові правила
Парламент хоче заборонити розведення безпородних тварин в домашніх умовах, щоб їх кількість не збільшувалася в майбутньому. Також всі безпородні домашні тварини, які не мають природної цінності, будуть підлягати обов'язковій біостерилізації.

Також протизаконною хочуть визнати продаж живності в громадських місцях і використання собак і котів для жебракування. За порушення цих пунктів хочуть штрафувати до 20 тис. грн. При цьому буде заборонено контролювати популяцію бездомних тварин за допомогою евтаназії і присипляти тварин на очах малолітніх дітей.

Нардепи хочуть заборонити ряд хірургічних операцій на тваринах, які не пов'язані з наданням ветеринарної допомоги. Йдеться, зокрема, про обрізання хвостів, купірування вух, видалення іклів і пазурів, а також інших операцій для зміни зовнішнього вигляду тварини. Нарешті, після прийняття закону буде піднято мінімальний вік, при якому можна буде супроводжувати домашнього вихованця. Так, якщо за нинішніми правилами вигулювати тварину можна з 14 років, то в майбутньому цей ценз пропонують підняти до 18-ти.

"Цілком підтримую таку норму. Буває, що зовсім маленькі діти виходять з тваринами на прогулянку і не можуть їх утримати. А собака, навіть в наморднику, може завдати шкоди оточуючим, наприклад, роздряпати кігтями, - вважає ветеринар Алла Зеленюк. - Що стосується заборони на косметичні операції, то це стандартна європейська зоозахисна практика. принаймні, ніяких ветеринарних аргументів на захист цих процедур немає ".


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: