Вхiд на сайт
Авторизацiя

До 2028 року більше половини українців не зможуть отримувати пенсію через брак стажу

До 2028 року більше половини українців не зможуть отримувати пенсію через брак стажу
В Україні стартувала пенсійна реформа, запроваджена урядом і парламентом. Покоління українців 30+ виявилося перед новим проблемою, так як про пенсії треба було подбати ще вчора.

Про механізми пенсійної реформи йдеться у статті ТСН, передають Українські Новини.

Зараз в Україні діє солідарна система – працюючі молоді люди утримують старих, скидаючи в загальний котел відрахування від своїх зарплат, а держава розподіляє кошти між усіма пенсіонерами. Солідарна система добре працювала в соціалістичній державі, де всі працювали офіційно, а дармоїдство каралося. Зараз спостерігається катастрофічне співвідношення – 1 працююча людина забезпечує старість 2 пенсіонерів. Існуюче співвідношення вимагає наведення порядку у солідарній системі, щоб уникнути краху - без будь-яких виплат можуть залишитися інші покоління.

Наприклад, жінка у віці 50 років, із загальним стажем роботи до 15 років могла б вже сьогодні розраховувати на мінімальну пенсію. Однак після законодавчих змін цього не буде.

З наступного року пенсійний вік залишиться на тому ж рівні, а саме чоловіки - у 60 років, а жінки - у 58 років. Де-факто, щоб піти відпочивати в 60, треба добряче попотіти, щоб стажу вистачило. Нова реформа вимагає збільшення страхового стажу щорічно: в наступному році замість 15 років треба мати у трудовій біографії 25 років, а до 2028 році - вже 35 років.

За розрахунками Мінсоцполітики, у 2028 році громадян України без стажу віком 35 років буде більше половини. Усі вони будуть викинуті буквально за межі нової пенсійної системи і можуть сподіватися лише на мізерну соціальну допомогу від держави тільки з 65 років.

"І все це називається - соціальна справедливість", - говорить заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір. За його словами, про безбідну старість усі починали дбати лише на схилі років. Зараз же потрібно мало не з першого дня роботи думати - чи оформляють офіційно, чи сплачують внески, чи зараховується стаж.

Заступник міністра соціальної політики відзначає, що "зарплата в конвертах в молодості - собі дорожче у старості". Для тих, хто працював нелегально в самі важкі роки української незалежності, держава пропонує варіант - фактично купити стаж і чим раніше, тим дешевше. Платіж прив'язаний до мінімальної зарплати. 1 рік зараз коштує близько 17 тис. гривень, 5, це максимум, який можна купити, трохи не дотягує до 100 тис. гривень.

Без консультації зрозуміти механізм нарахування пенсії складно. Якщо схематично - він зводиться до трьох складових - середня зарплата по Україні помножена на коефіцієнт зарплати і помножена на коефіцієнт стажу.

"Сьогодні перед молодими людьми стоїть завдання - перевіряти кожен місяць, щоб ваша зарплата була якомога вище середньої зарплати по країні. Звучить, звичайно, не дуже стосовно людини, але продавати свою працю слід дорожче", - говорить Ірина Ковпашко, заступник голови Правління Пенсійного фонду України.

Демографи кажуть, що чим довше людина живе на пенсії - тим бідніше. На заході це зрозуміли давно, адже в Україні пенсійний вік, хоч і не підвищили, але українці просто приречені ще десятки років бути активними та молодими. Старість стала розкішшю, яку дозволити собі стало важче.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
123 12 жовтня 2017 18:45
Не нравится 0 Нравится
Нічого, нічого! Вони просто не думають, а якщо покоління 30+ сьгодні взагалі перестане платити внески ( навіщо? Пенсія і так втрачена) просто будемо складати під матрац (як приклад) з чого ті клоуни будуть теперішнім пенсіонерам платити? Виходить для 30+ тепер в конверті більше це краще ніж чесно і менше? Хоть накопимо трішки!?!
Цитировать          1
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: