Вхiд на сайт
Авторизацiя

Сьогодні відзначають Міжнародний день миру: історія свята

Сьогодні відзначають Міжнародний день миру: історія свята
Сьогодні, 21 вересня, відзначають міжнародний День миру. Він покликаний змусити людей не тільки задуматися про мир, але і зробити що-небудь заради нього.

У 1981 році своєю резолюцією 36/67 Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародний день миру і встановила його святкування на третій вівторок вересня. Заснувавши цей День Генеральна Асамблея присвятила його вшануванню і зміцненню ідеалів світу як усередині держав і народів, так і між ними.

А через 20 років, у 2001 році, Генеральна Асамблея одноголосно прийняла резолюцію 55/282, в якій постановила, що з 2002 року Міжнародний день світу буде відзначатися щорічно 21 вересня, як день загального припинення вогню і відмови від насильства.

ООН пропонує всім країнам і народам у цей День припиняти всі військові дії і відзначати цей День проведенням освітніх і суспільних інформаційних акцій. А також використовує святкування Міжнародного дня миру для залучення уваги до своєї різнобічної роботи в підтримку миру і для того, щоб спонукати окремих людей, групи та громади на всій планеті до осмислення проблем миру, обміну інформацією і практичним досвідом діяльності по його досягненню.

Так, кожен рік заходи ООН, присвячені Дню, традиційно починаються з церемонії у Дзвони світу в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку, спочатку звучить звернення Генсекретаря ООН, після якого він вдаряє в дзвін, потім, після хвилини мовчання, зі зверненням виступає голова Ради безпеки ООН.

А ще кожен рік День миру присвячений певній темі. Так, у різні роки він проходив під девізами: "Права людини і мир", "Роззброєння та нерозповсюдження", "Молодь за мир і розвиток", "Мир і демократія: вислови свою думку", "Сталий мир заради сталого майбутнього", "Освіта в дусі миру", "Право народів на мир", "Цілі в галузі сталого розвитку: складові елементи світу".

За 100 днів до Міжнародного дня миру 2017 року генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш випустив спеціальне послання. За його словами, в 2017 році темою Міжнародного дня миру стане "За мир — разом: повага, безпека і гідність для всіх". Особливу увагу буде приділено важкому становищу біженців та мігрантів по всьому світу.

В Україні до Міжнародного дня миру традиційно пройде ряд заходів. Один з них – всеукраїнська акція "День миру in UA 2017", мета якої сприяти миру і взаєморозумінню в українському суспільстві.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: