Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як реформують сімейну медицину в Ужгороді: детально із перших вуст

Як реформують сімейну медицину в Ужгороді: детально із перших вуст
Уже від лютого закарпатські «сімейні» лікарі наголошували, що всім необхідно укласти так звану угоду із своїм лікуючим лікарем. Для чого це і що дає, а також про те, що ще має змінитися унаслідок медичної реформи первинної ланки медицини, як це працюватиме та що встигли вже зробити, ми розпитували головного лікаря УМЦ ПМСД Тетяну Козак.

- Пані Тетяно, багато розмов зараз саме про угоду із сімейним лікарем. Скажіть, що це за угода і для чого її потрібно укладати?

- Зараз ми відходимо від тієї системи радянської медицини, яка в нас ще поки діє. У всьому світі сімейний лікар – це агент здоров`я пацієнта. Сімейна медицина направлена на пацієнта, а не на якусь його конкретну скаргу. Основна функція сімейного лікаря – берегти здоров`я пацієнта та не допустити захворювання, які можуть виникнути у нього. Для цього лікарю потрібно знати вичерпну інформацію про хворого та його родину. Тому угода укладається саме для цього, аби кожен пацієнт мав свого конкретного лікаря, який справді б міг стати агентом його здоров`я.

- А що зміниться для лікарів?

- Тепер кожен лікар може набрати для себе таку кількість пацієнтів, яку точно зможе обслужити. В середньому це 1500-2000 осіб на одного лікаря. Також від кількості пацієнтів залежить і заробітна плата кожного лікаря.

- Як відбувається реформа первинної ланки медицини в Ужгороді? Що вже встигли зробити?

- Від початку року ми створили електронний реєстр пацієнтів. Тепер кожен сімейний лікар в місті вже має повноцінну електронну базу своїх пацієнтів. Можливо, ще не всі пацієнти встигли укласти угоду з лікарем у якого вони б хотіли обслуговуватися, адже можливо не всі були поінформовані чи ще просто не встигли. Однак, приблизно 30% від усіх хворих уже визначилися і вирішили в якого саме лікаря планують перебувати на обліку.

- Які кроки далі? Що робиться саме зараз?

- Найближчим часом ми плануємо облаштувати автоматизоване робоче місце для кожного лікаря. Для цього зараз ми проводимо тендер на закупівлю необхідної техніки, проте це досить тривала процедура. Наразі всі сімейні амбулаторії в місті оснащені комп`ютерами, і документообіг там електронний, проте комп`ютером поки забезпечені не всі лікарі. Зараз для нас створюють спеціальну програму, якою користуватимуться сімейні лікарі. В ній буде розміщена інформація про кожного пацієнта, зібраний детальний анамнез та інші відомості. Ці дані будуть захищені, тому пацієнт може не переживати за свою, так би мовити, інформаційну безпеку. Також ми плануємо запровадити електронну чергу. Кожен пацієнт зможе записатися до сімейного лікаря, а сам лікар за потреби записуватиме пацієнта до конкретного лікаря-спеціаліста. Це доволі зручна система й подібна до тієї, яка функціонує в Європі. Думаю, що вже до кінця вересня ми б мали запустити цей проект.

- Чи буде якесь навчання для лікарів та молодшого медичного персоналу?

- Звісно. Для всіх «сімейників» ми плануємо провести ряд тренінгів. Користуватися програмою повинен вміти і сам лікар, і його медична сестра. Тому ці навчання проходитимуть усі медичні працівники амбулаторій.

- Як ставляться самі лікарі до впровадження цієї реформи? Які реакції?

- Хтось налаштований позитивно, хтось – ні. Комусь страшно, як це все працюватиме, що зміниться. Особливо хвилюються старші лікарі, адже можливо доведеться змінювати підходи до роботи. Однак основне завдання лікаря залишиться не змінним – берегти здоров`я своїх пацієнтів. Все ж, гадаю, що більшість лікарів позитивно ставляться до цієї реформи.




Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: