Вхiд на сайт
Авторизацiя

Осінні застуди: як зміцнити імунітет?

Осінні застуди: як зміцнити імунітет?
Чому восени слабшає імунітет, і що потрібно робити для профілактики застуд і грипу? Ми розповімо вам про те, що шкодить вашій імунній системі, і як їй допомогти впоратися з вірусами.

Сезон застуд

В осінній період відзначається різкий стрибок захворюваності застудами та грипом. З настанням холодів наша імунна система слабшає, через, що гірше протистоїть вірусам та іншим патогенним мікроорганізмам, що викликають застуду. Крім того, восени починається навчальний рік, через, що поширення респіраторних вірусних захворювань істотно прискорюється. До того ж, імунна система дітей ще не до кінця сформована, через, що вони більше за інших схильні до застуд і грипу.

Таким чином, основними факторами, що сприяють простуд в осінній період, є зниження температури повітря і початок навчального року, коли застудою легко заразитися в навчальних закладах.

Головним захисником від вірусних та інших інфекційних захворювань виступає ваш імунітет. Це складна система, що складається з окремих органів, тканин, клітин та макромолекулярних комплексів. Кожну секунду імунітет людини бореться з мільйонами вірусних частинок і інших мікробів, які витають у повітрі, а також містяться в їжі та воді, яких ми вживаємо. Якщо імунітет дає слабину, то йому складно протистояти патогенним мікроорганізмам, через, що людина захворює.

Що не любить Ваш імунітет

Імунна система людини схильна до багатьох негативних факторів, серед яких:

Стреси. Вже давно відомо, що стрес негативно впливає на здоров’я людини, але з часом вчені і медики отримують все більше даних про те, що стрес є чи не найбільш істотним фактором, що впливає на розвиток ряду захворювань. Гормони стресу (адреналін і кортизол) постійно продукуються і негативно впливають на діяльність імунної, серцево-судинної, нервової систем та обмін речовин.

Проблеми зі сном. Важлива складова здоров’я – повноцінний сон, який повинен тривати 7-8 годин. Коли людина не висипається, то це призводить до підвищення рівня гормону стресу, що в свою чергу пригнічує імунну систему і провокує запальні процеси. Тому, якщо хочете підвищити імунітет, то одним з таких способів є здоровий сон.

Нездорове харчування. Якість харчування – один з головних факторів, що впливають на самопочуття. Організм людини є складним біохімічним механізмом, який щодня потребує поживних речовин: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали, амінокислоти і незамінні жирні кислоти. При дефіциті одного з перерахованих вище компонентів робота організму порушується, в тому числі пригнічується імунітет.

Надлишок цукру. Окремо варто сказати про цукор. Дослідження останніх десятиліть показують, що цукор дійсно є отрутою для організму. Вживання надмірної кількості цукру гальмує роботу імунних клітин. Негативний ефект від цукру зберігається протягом 2-3 годин після того, як ви, наприклад, вип’єте солодкої газованої води. Крім того, білий цукор сприяє розвитку запальних процесів у тканинах, провокуючи тим самим появу важких хронічних захворювань.

Малорухливий спосіб життя. Гіподинамія – шлях до появи цілого букета захворювань. Фізичні навантаження стимулюють вироблення ендорфінів (гормонів радості), прискорюють обмін речовин, а також позитивно впливають на органи дихання і серцево-судинну систему. При малорухомому способі життя виникають застійні явища в кінцівках і органах малого тазу, що погіршує опірність організму до інфекцій і запальних процесів.

Антибіотики. Безконтрольне вживання антибіотиків шкодить здоров’ю. Один з побічних ефектів антибіотиків – порушення нормальної мікрофлори кишечника. Значна частина імунітету зосереджена саме в кишечнику, і мікрофлора тут відіграє важливу роль.

Як допомогти імунітету

Міцний імунітет – це, насамперед, спосіб життя, якого слід дотримуватися постійно. Для того, щоб протистояти застудам, слід дотримуватися таких рекомендацій щодо способу життя:

Виключіть шкідливі звички. Алкоголь і паління – вороги імунної системи. Якщо ви палите або вживаєте алкогольні напої, то намагайтеся позбутися від цих звичок. Допустиме вживання 1 келиха сухого червоного вина, якщо у вас немає протипоказань.

Їжте здорову їжу. Основна вимога – їжа повинна бути натуральною. Уникайте вживання фаст-фуду, напівфабрикатів, а також продуктів, що містять консерванти, ароматизатори та барвники. Для нормальної діяльності імунітету необхідно з’їдати 4-5 різних овочів і фруктів в день, а також вживати корисні поліненасичені жирні кислоти, що містяться в морській жирній рибі, оливковому та лляному маслі.

Займайтеся спортом. Рух – це життя. Кожен день людина повинна проходити мінімум 8-10 кілометрів. Тривалі піші прогулянки, біг підтюпцем, плавання та інші види спорту дозволять тримати тіло в тонусі. Імунна система вам за це буде тільки вдячна.

Загартовування. Якщо раніше ви не гартувалися, то восени починати цю процедуру не рекомендують. Непідготовлений організм потрібно починати загартовувати влітку. Починати потрібно з повітряних ванн, після чого переходити на обтирання, а потім і обливання, поступово знижуючи температуру води. Загартований організм не боїться протягів та переохолоджень. Так ви будете значно рідше хворіти.

У плані запобігання епідемій грипу важлива роль відводиться вакцинації. Щодо грипу немає 100% гарантії, що вчасно зроблена вакцина дозволить уберегти від хвороби, проте така міра дозволить істотно знизити ймовірність розвитку сезонного грипу і його ускладнень.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: