Вхiд на сайт
Авторизацiя

ЄС виділить Україні 100 млн євро для наповнення Фонду енергоефективності

ЄС виділить Україні 100 млн євро для наповнення Фонду енергоефективності
Єврокомісар з політики сусідства та розширення Йоганнес Ган, керівник групи підтримки України в Єврокомісії Пітер Вагнер, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер та голова Євроради Дональд Туск пропонують Україні €100 млн для наповнення Фонду енергоефективності.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, повідомляє "Урядовий портал".

"Спочатку вони сприяли нам інституціонально, а тепер готові профінансувати Фонд з метою компенсації громадянам витрат на енергоефективність. Перша частина коштів, які надійдуть у Фонд енергоефективності – це €50 млн. Наприкінці цього року у ЄС мають прийняти відповідне рішення. А вже на початку наступного року кошти мають надійти. Також ЄС готовий створити в Україні мережу із 25 регіональних центрів з енергоефективності для безкоштовних консультацій громадян", – зазначив урядовець.

Зубко наголосив, що для держави важливо, аби Фонд енергоефективності мав результат на рівні країни, а не просто зменшив рахунки домогосподарств.

"Завдання Фонду – не тільки розробка продуктів, але й моніторинг реформи і її результату, аби показати яким чином інвестиції повертаються у державний бюджет. Тому ми дуже уважно прораховуємо перспективи Фонду і ретельно готуємося до його старту", – запевнив він.

За словами віце-прем’єра, питання із Фондом у тому, що необхідно знайти кошти на фінансування його програм.

"Коли бачимо 80 млрд грн у бюджеті на субсидії і 800 млн грн на "теплі кредити", то розуміємо, що бюджетні пріоритети країни вимагають корекції. Краще один раз інвестувати в те, де можна заощаджувати багато років поспіль. Важливо надавати технічну фінансову допомогу саме власникам. Не просто квартирі, а будинку, який об’єднався і наголосив, що йде на модернізацію", – зауважив він.

За словами Зубка, держава також фінансує Фонд із бюджету, тож прагне, аби кошти з донорського фонду ішли безпосередньо на рахунок громадянина.

"Нам потрібно підготувати ще близько 40 різних нормативних актів. Створити бази будинків, аудиторів, сертифікатів, методику моніторингу. Наступний рік стане вирішальним. Ми підготували все для того, щоб створити наглядову раду і реєструвати Фонд. Важливо, щоб наглядова рада запрацювала ефективно, щоб там не було політичних ризиків. Важливе питання – конкурсний відбір співробітників Фонду. Хотілося б, аби Фонд очолив фахівець із належним міжнародним досвідом", – зазначив він.

Урядовець також оцінив потреби України в інвестиціях у реновацію і модернізацію будівель у €30 млрд на наступні 10 років.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: