Вхiд на сайт
Авторизацiя

Без домашніх завдань, оцінок і парт у три ряди: суть реформи шкільної освіти

Без домашніх завдань, оцінок і парт у три ряди: суть реформи шкільної освіти
З першого вересня 100 українських шкіл по усій країні перейдуть на новий державний стандарт початкової освіти. Діти навчатимуться без дзвінків на урок, оцінок та домашніх завдань. Навіть парти ставитимуть не в три ряди, а колом, аби діти не зациклювалися на дисципліні і почувалися комфортно.

Якщо цей експеримент Міноосвіти визнають вдалим, то усі школи України перейдуть на новий стандарт уже з 1 вересня 2018 року. Першими учасниками експерементальної програми стануть, зокрема, понад 600 першокласників з 9 шкіл Львівщини, зокрема зі Львова, Дрогобича, Бродів, Сокаля та Золочева.

Що треба знати про реформу батькам першокласників

В Україні готують реформу початкової школи. У Міносвіти обіцяють, що тепер першокласників вчитимуть не заради знань, а заради вмінь. Акцент робитимуть на роботі в групі, роботі в колективі, а також на «емоційний інтелект» – розуміння інших. Реформи у освіті базуються, зокрема, на досвіді Фінляндії, Великобританії, Польщі, документах Ради Європи, на документах ЄС.

У 2017-2018 навчальному році в Україні реформу тестуватимуть 100 шкіл в Україні. А вже з 1 вересня 2018 року всі першокласники країни почнуть навчання по-новому.

Як тепер виглядатимуть уроки?


У першокласників не буде дзвінків на уроки, оцінок, домашніх завдань. Вчителі більше не вимагатимуть «залізної дисципліни», навпаки – дітей заохочуватимуть висловлювати свої думки.

Одна із розробниць проекту реформи початкової освіти Лідія Андрушко пояснює, що найбільше зусиль докладатимуть до того, щоб змінити атмосферу у класі.

«Парти більше не стоятимуть у три ряди. Інколи ми ставитимемо їх колом, іноді буквою «П». Часто будемо проводити презентації. Ми плануємо багато прогулянок. Реформа полягатиме у тому, щоб змінити фокус уваги від нагромадження фактів до розвитку вмінь», – пояснює Лідія Андрушко.

Першокласникам скоротять кількість уроків, інформацію подаватимуть блоками.


«Навчання ми розпочинатимемо з ранкової зустрічі, разом плануватимемо день. Кожен тиждень матиме свою тему, яку ділимо на блоки і розглядаємо з різних точок зору. Наприклад, одна із тем «Мій клас у школі», протягом п’яти днів ми аналізуємо, у чому особливість нашого класу, чим він відрізняється від інших, чому тут навчаються діти одного віку…» – розповіла ZAXID.NET Ірина Кураш, заступниця директора львівської школи «Світанок», яка бере участь у експерименті.

А що буде зі старими підручниками?


Підручники у початковій школі не змінювали. Вони залишаться одним із кількох ресурсів для отримання знань учнів, але не головним.

Які додаткові ресурси отримали пілотні школи?


Наразі жодних. За словами Лідії Андрушко, до вересня школам пообіцяли додаткові ресурси.

«Ми маємо перелік необхідних матеріалів, але досі не відомо, чи школи їх куплять за власний рахунок чи централізовано за кошти Міносвіти», – пояснює Лідія Андрушко.

У перелік потрібних матеріалів входять терези, мікроскоп, лупа, набір магнітних цифр і знаків, моделі геометричних тіл, набір мірного посуду, навчальний набір грошових знаків, принтер, сканер та ламінатор.

А що з вчителями, вони готові до реформи?


Так, вчителі пілотних шкіл пройшли спеціальну підготовку. Міністерство освіти провело кілька тренінгів підготовки для викладачів у експериментальних класах.

«Педагогів вчили формувати теми, які вони розбиратимуть з учнями. Крім того, вчителів вчили працювати з онлайн-платформою міністерства, яка допомагатиме конструювати уроки як «лего». Поки що платформу не запустили офіційно, але це буде як віртуальна учительська з методичками та підбірками матеріалів», – каже Лідія Андрушко.

«Обов’язковою вимогою відбору шкіл була наявність не одного першого класу, а кількох, аби ми могли проаналізувати реакцію та успішність дітей у одній школі, але у різних класах», – стверджує Любомира Мандзій.

ZAXID.NET


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: