Вхiд на сайт
Авторизацiя

Українцям загрожує нове подорожчання ліків – експерти

Українцям загрожує нове подорожчання ліків – експерти
Українцям обіцяють виток подорожчання медикаментів. Як відзначають експерти, до кінця 2017 року ціни зростуть ще на 12%, пише UBR.

"Ліки подорожчають ще мінімум на рівень інфляції - на 12%. В першу чергу це торкнеться закордонних препаратів, але і в українських ліках близько 70% імпортної складової", - прогнозує президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

За словами члена Економічного дискусійного клубу Ігоря Гарбарука, в першій декаді серпня загальна вартість лікарського "кошика" (32 найбільш затребуваних українцями препарати) склала від 1114 грн (Дніпро) до 1206 грн (Київ). Максимальне зростання цін в серпні зафіксували в Києві (1,7%), мінімальне - у Львові. Тут вартість ліків збільшилася на символічні 0,1%. Лідером зростання цін з початку року виявився Харків (11%), а найменше збільшилися цінники в Одесі (на 7,4%). Подешевшав хіба що лейкопластир - на 0,5% в Харкові і 12,1% в Києві.

Екс-заступник голови Держслужби лікарських засобів і виробів медичного призначення Костянтин Косяченко зазначив, що об'єктивні причини для подорожчання ліків все-таки є: це зростання цін на енергоресурси і збільшення мінімальної зарплати, яке також закладається в цінники ліків на підприємствах.

До того ж багато постачальників, побоюючись осінньої девальвації, вже зараз почали закладати в свої прайси курс 30 грн/дол. "Всі контракти щодо поставок медпрепаратів укладаються на довгострокові періоди, тому в них закладають можливі ризики, що підвищує вартість ліків", - зауважив Косяченко.

Подальше подорожчання ліків, на думку експертів, буде неминуче вести до вимушеної відмови багатьох пацієнтів від лікування. Уже зараз близько 30% хворих намагаються обійтися без лікарської допомоги в разі недуги. Ті ж, хто може собі "дозволити" хворіти, масово переходять на вітчизняні препарати - близько 75% куплених в аптеках пігулок зроблені в Україні. А ось в грошовому еквіваленті все з точністю навпаки. Тільки 25% грошей українці витрачають на наші ліки - імпортні ліки набагато дорожчі за вітчизняні.

"У зв'язку зі зниженням платоспроможності населення, дорогі ліки просто не будуть купувати. А це часто якраз ті ліки, які рятують життя: починаючи від реанімації і закінчуючи серцево-судинними, онко-захворювання і т.д. Хіміопрепарати просто не будуть завозитися. Потреба в них не так важлива, як у інших - близько 100 упаковок в рік. Коли у них закінчиться термін реєстрації, вони просто зникнуть з українського ринку", - вважає Сердюк.

Значно здешевити ліки в аптеках, як українські, так і імпортні, допомогло б скасування не так давно введених податків на ліки. А саме ПДВ в розмірі 7% і податок на імпорт медпрепаратів 5%. Такий крок, на думку експертів, дозволив би знизити аптечні ціни в середньому на 20%.

Сьогодні


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: