Вхiд на сайт
Авторизацiя

Зв’язки з Римською імперією та цілющі властивості: 15 фактів про Солотвино й озера

Зв’язки з Римською імперією та  цілющі властивості: 15 фактів про Солотвино й озера
Корисна інформація для тих, хто планує свій відпочинок на Закарпатті, зокрема збирається відвідати Солотвино. Що ж треба знати?

Солотвино - це одне з найдревніших поселень на території Закарпаття, адже, є відомості, що вже у ІІ ст. нашої ери тут добували сіль.

Знайдені римські монети періоду ІІ-IV ст. н.е., що свідчать про торговельні зв’язки з Римською імперією.

На території Солотвинно у XIII ст. добували сіль у шахті «Кунегунда», яка була названа на честь дочки угорського короля Бели IV (1206–1270).

Зафіксована згадка про поселення на території Солотвино - в документах XIV ст. (королівська грамота 1360 року, воєвода Драгуш отримав кілька сіл Мараморошу)

Назва старого селища – Златіна (Zlathina) вперше зустрічається в офіційному документі, який датується 1409 роком.

Археологи, що проводили дослідження у 1876 році, на території селища Солотвино знайшли бронзовий меч пізньої доби.

Видобуток солі у у 1860 р. становив 160 тисяч центнерів, а в 1900р. - 484 тис. центнерів.

Систематичне добування солі в Солотвині почалося з другої половини XVIII ст.

Сіль Солотвина транспортували країнами Європи, так була укладена угода з Сербією (1887 року), з Болгарією (1889 року) та іншими країнами центральної Європи щодо транспортування різних сортів солі. Поки не було залізниць, сіль сплавляли по річці Тиса на плотах. Кількість плотів на один сплав складала 25-30 одиниць, кількість персоналу 100-120 осіб.

У кінці XIX століття експлуатаційна площа шахти складала 9861 м², а розробка солі велась на глибині 167 метрів. Щорічний видобуток солі — близько 100 тисяч тонн.

На честь “Міленіуму” — тисячоліття приходу угорських племен в Тисо-Дунайську низовину Соляний, всередині шахти Куніґунда у 1896 році зведено соляний обеліск

10 червня 1923 р. у бідній єврейській родині в Слатинських Долах народився Ян Людвік Гох, згодом відомий як Роберт Максвелл — британський лорд і медіа-магнат, власник глобальної видавничої імперії.

Співробітники Ужгородської філії Одеського НДІ курортології, у 1968 році вирішили використовувати мікроклімат солотвинських копалень для лікування хворих бронхіальною астмою – відкрита Алергологічна лікарня

Солотвино та озера – популярна зона відпочинку серед українців та іноземців.

У 2017 році запустили прямий поїзд Київ Солотвино.

Що ще треба знати:

Унікальними є озера Солотвино. Солоність води в цих водоймах складає близько 200 промілле (200 г солі на літр води). За інформацією фахівців, Солотвинські озера володіють цілющими властивостями, що перевершують води і грязі Мертвого моря.

Площа розвитку соленосних відкладів в Солотвинській западині складає 1500 кв.км.
Геологічні запаси солі перевищують 700 млрд. тонн.

У межах Солотвинської западини виявлено 9 соляних структур: Даниловська, Олександрівська, Солотвинська, Тереблянська, Тячівська, Нанківська, Сокирницька, Кривська та Округлянська.

У грудні 2010 року на території Солотвина сталося провалля ґрунту. Існує загроза нових підтоплень шахт.
Солотвино входить до переліку «7 чудес Закарпаття»

Турінформ Закарпаття



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: