Вхiд на сайт
Авторизацiя

Абонплата за газ в Україні: коли запрацює і скільки це коштуватиме

Абонплата за газ в Україні: коли запрацює і скільки це коштуватиме
Вже до початку осені в Україні можуть ввести абонентську плату на газ. Національна комісія заявила, що рішення про введення абонплати вже прийняли.

Чинний тариф – 6,8 гривні за кубометр – розділять на дві складові. Окремо доведеться платити за сам газ і ще один тариф введуть на транспортування і розподіл (т.зв. абонплата). В результаті сам газ буде коштувати шість гривень за кубометр, однак, крім цього, кожен місяць незалежно від споживання доведеться платити фіксовану суму – від 20 до понад 100 гривень.

Чинний тариф на блакитне паливо – 6,8 гривні за кубометр. Шість гривень з цієї суми – вартість безпосередньо газу, а приблизно 80 копійок – витрати на транспортування і розподіл. “Газ – це ціна, і вона повинна бути вільною. Буде конкуренція, ринок. І ми як комісія до цих шести гривень стосунку не маємо. Вартість газу становить в тарифі 87%. А ось ці 80 копійок, ці 13%, ми і встановлюємо”, – заявив на відритому засіданні Дмитро Вовк.

НКРЕКП дійшла висновку, що нараховувати абонентську плату потрібно виходячи з потужності лічильника. Чим більша пропускна здатність, тим більше доведеться платити. Більшість українців встановили лічильник G4 (вони враховують 85% від усього обсягу споживання). Абонплата в столиці з таким лічильником складе 57,41 гривень. Тобто незалежно від того, спалили 100 кубометрів чи взагалі не витрачали газ, щомісяця доведеться платити 57,41 гривень. Таке нововведення вигідне тим, хто витрачає багато газу.

Наприклад, за п’ять кубометрів газу в столиці зараз платять 34 гривні, після введення абонплати – 87 гривень. Водно час ті, хто спалює 100 кубів, зараз платять 680 гривень, а після введення абонплати будуть платити 657 гривень.

Розмір абонплати залежатиме від встановленого лічильника. Є три типи газових лічильників за діапазоном експлуатаційних витрат: G4, G2,5, G1,6. Якщо в квартирі газ використовується тільки для приготування їжі (стоїть газова плита), достатньо лічильника G1,6. Якщо в будинку є плита і газова колонка – G2,5, якщо ж є газове опалення, потрібен лічильник G4. Чим потужніший лічильник, тим більшою буде абонплата. Тому важливо, щоб, наприклад, в квартирі з однією газовою плитою не стояв лічильник G4, інакше доведеться переплачувати.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: