Вхiд на сайт
Авторизацiя

Сьогодні день пророка Іллі: чому не можна працювати і треба боятися котів

Сьогодні день пророка Іллі: чому не можна працювати і треба боятися котів
2 серпня вшановується пам'ять святого пророка Іллі, який жив у IX столітті до нашої ери. Відомо, що саме пророк Ілля був узятий живим на небо - про це сказано в Біблії. Так, Ілля вирушив до Бога на вогненній колісниці, після чого його стали називати не інакше, як громовержець. В день його пам'яті влаштовували хресний хід і молилися про дощ або ясній погоді, повідомляє Depo.ua

Вважається, що після дня Іллі купатися у водоймах вже не можна - літо закінчується, і починається поворот на осінь. У народі казали, що купатися в день Іллі не можна - потопельник буде. Однак основна причина введеної заборони на купання після 2 серпня полягає в тому, що погода в дні серпня вже не така тепла і спекотна, а тому, відправившись плескатися в холодних водах, можна захворіти. Казали: "На Іллю і камінь замерзає", - це і було підтвердженням того, що холодні дні настали.

Також 2 серпня підходив час сінокосу. Подейкували, що на Іллю в сіні меду багато - тобто колосся вродили і дозріли достатньо для того щоб збирати урожай. На Іллю ставили перший сніп. Його зазвичай розміщували в сінях в самому ближньому куті. Говорили, що це допомагає отримати хороший урожай. Була поширена традиція 2 серпня спати на матраці, набитому першої соломою - на щастя. Також раділи тому, що поступово ночі стають довшими, а дні - коротше. Казали, що в цей час і коні наїдаються, і працівник висипається. Виходили полювати на вовків, а худобу не виганяюли пастися на поля, оскільки день видається непогожим. Бджолярі 2 серпня переганяли бджіл, прибирали у вуликах. Помічали, що після Дня Іллі граки більше не літають поодинці, а збираються в зграї.

Казали, що на Іллю зима з літом бореться, і цей день вважався поворотом до зими. Люди починали пекти хліб з нового врожаю.

У деяких селах 2 серпня виставляли чашку із зернами жита і рису, просили священика освятити їх. Працювати в день Іллі небажано, оскільки існувало вірування, що святий може покарати людину неврожаєм і хворобами. Селяни вважали, що 2 серпня на білий світ виходять все гади і дикі тварини, а тому, намагалися не випускати худобу на пасовище. Була поширена прикмета, що не можна впускати в будинок кішок і собак - це може залучити блискавку, яку селяни дуже боялися.

Як правило, часті дощі і грози починалися непередбачувано. Так відбувається нині, так було і в давнину. З тієї пори і пішла заборона на роботу в цей день. Хто не закінчив вчасно свою роботу в полі, ризикував потрапити під зливу або притягти блискавку. Але блискавку притягати вміють не тільки дерева і фігури в полі, але і всі блискучі предмети, тому існує повір'я: "На Ільїн день закривай дзеркала, щоб не обрушилася на голову гроза".

Народні прикмети на свято Іллі:

Якщо зранку хмарно, то сівба повинна бути рання і можна чекати доброго врожаю, якщо хмарно опівдні – середня сівба, а якщо ввечері – сівба пізня і врожай поганий.

Цілий день сонячно – на недорід.

Минув Ілля – чекай гнилля.

На Іллю з'являться хмари зранку – наступного року вродить хліб на ранніх посівах, хмари з'являться в обід – добре вродять середні посіви, хмари з'являться надвечір – добре вродять пізні посіви.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: