Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як захистити автомобіль від "літніх хвороб"

Як захистити автомобіль від "літніх хвороб"
Експерти розповіли, як перемогти закипання, мошок, камені і пекучі промені.

Влітку на дорогах України автомобілів стає значно більше. Виїжджають так звані проліски – водії, які не ризикують їздити по непростим зимовим дорогам або просто бережуть автомобіль. Траси перевантажені, плюс з кожним може трапитися "річна" проблема автомобіліста. Їх, звичайно, в теплу пору в рази менше, ніж взимку, але немає водія, який би з ними не стикався.

З'ясували у експертів – головного механіка автопарку ВНЗ "Національна академія управління" Олександра Іваненка і головного редактора автомобільного журналу Артема Кисельова, – чого варто очікувати на літній дорозі і як до цього підготуватися.

ГАРЯЧИЙ САЛОН: ПЕРЕГРІВ ВОДІЯ

Особливо в спеку салон автомобіля може сильно нагріватися. Навіть у авто, що стоїть в тіні і прихованого спеціальною плівкою. Що вже говорити про машину на парковці без захисту! Гарячий салон небезпечний для водія: різкий перепад температур може викликати сильний стрибок тиску, запаморочення і навіть втрату свідомості. Це може статися не відразу, а після того, як ви рушить з місця. Багато автомобілістів зі стажем це не вважають проблемою, але саме влітку кількість нещасних випадків у зв'язку в перегрівом авто збільшується в рази.
Перш ніж сісти в машину, яка була на спеці, відкрийте всі двері: температура всередині салону і зовні повинна максимально вирівнятися. Це займе не більше 2-3-х хвилин. Коли салон охолоне - увімкніть кондиціонер або відкрийте вікна під час руху. Заганяючи авто на парковку, якщо можливо, залиште злегка прочиненими пасажирські вікна: розкрити машину не вдасться, а ось дотримати баланс температур всередині і зовні буде простіше. Укрийте торпедо захисною шторкою (від 50 грн): це також захистить і пластик, який псується від сонця.

КОНДЕР: ОНОВЛЮЄМО ХОЛОДОАГЕНТ

Кондиціонер, що не охолоджує – як правило, "хвороба" ненових машин. Неприємний специфічний запах в машині кілька днів і, власне, припинення подачі холодного повітря – ознака того, що закінчився (або його недостатньо) холодоагент (зазвичай – фреон). В цьому випадку допоможе тільки СТО. Деякі механіки пропонують спершу перевірити негерметичність кондиціонера апаратом для заповнення системи, і тут важливо знати: це гроші, викинуті на вітер – жоден апарат не покаже, де відбувається витік. Заправити кондиціонер можна на більшості СТО, обійдеться ця послуга від 300 грн і часу займе близько години.

МОШКИ, ПЛЯМИ І КИПЛЯЧИЙ РАДІАТОР

Мошкара, послід птахів і нектар квітучих дерев, а після їх плоди – біда всіх автомобілістів. Мошки настільки вкарбовуються в авто на швидкості, що відмивати їх доводиться спеціальним засобом. Послід птахів роз'їдає лакове покриття, і якщо довго його ігнорувати, на кузові можуть залишитися світлі сліди. Особливо це помітно на ненових машинах темного кольору. Нектар ж надійно заліплює кузов і теж віддирається насилу. У боротьбі з такими плямами головне – не запускати. Майте під рукою універсальний очищувач і суху ганчірку (набір від 40 грн). В бочок омивача краще залийте рідину з функцією "антимошки" (на ціну впливає некритично).

ЗАКИПАЮЧИЙ РАДІАТОР


З цією проблемою можуть зіткнутися власники старих автомобілів ( "Таврія", "Жигулі") або авто на так званих литовських номерах. В цьому випадку зупиніться (можна не глушити двигун, щоб різко його не охолоджувати), відкрийте капот і почекайте, поки впаде температура. Після заглушіть двигун, щоб охолов радіатор. Коли радіатор охолоне, залийте дистильовану воду і вирушайте на найближчу СТО, не перевищуючи 60 км / год. Причин закипання, як правило, три: нещільна кришка розширювального бачка, вихід з ладу термостата або поломка датчика вентилятора. Щоб радіатор працював надійно, його необхідно мити, особливо влітку: його грати забивають мошки, бруд, пил, і він погано охолоджує двигун.

КАМЕНІ З-ПІД КОЛІС В ЛОБОВЕ

Камені з-під коліс авто вилітають круглий рік. Але влітку ця проблема загострюється: багато машин і вантажівок з будівельними матеріалами, а камінці не прибиває ні дощ, ні сніг. Про те, що камінь може вилетіти і розбити лобове скло, потрібно пам'ятати особливо на трасах, де швидкість перевищує 80 км / год. Дотримуйтесь дистанції і намагайтеся об'їхати вантажівки, фури і пропустити джипи: з-під їх коліс камені вилітають особливо часто. Якщо ж скло розбилося, зупиняйтеся і викликайте евакуатор. При тріщині скиньте швидкість – щоб скло не розкололося, особливо якщо не триплекс.

УВАГА НА ШИНИ

У зв'язку зі спекою нагрівається не тільки автомобіль, але і повітря в шинах. Саме тому влітку досвідчені автомобілісти тиск в колесах трохи зменшують і регулярно його перевіряють. Справа в тому, що нагріту гуму, яка стикається з асфальтом, гаряче повітря всередині шин може просто розірвати, особливо на великій швидкості. Тому влітку перевіряйте тиск раз в 3-4 тижні. Зробити це можна на будь-якому шиномонтажі або заправці абсолютно безкоштовно.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: