Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як життя українців змінять нові комунальні закони: Президент підписав два важливі документи

Як життя українців змінять нові комунальні закони: Президент підписав два важливі документи
В Україні запустять спеціальний фонд для кредитування проектів тепломодернізації будівель.

Президент Петро Порошенко 20 липня підписав законопроекти "Про енергетичну ефективність будівель" і "Фонд енергоефективності (ФЕ)". В результаті вже найближчим часом в Україні може запрацювати ринок енергоефективності. Професійні аудитори будуть оцінювати стан будівель, і визначати, як "врятувати" багатоповерхівки від тепловтрат.

На початку року прем'єр-міністр Володимир Гройсман поділився підрахунками: якби Україна не витрачала долари на імпорт газу, національна валюта зміцнилася б до 18,5 гривні за долар. І така можливість є, впевнені в Єврокомісії. Якщо провести масштабну термомодернізацію і наростити видобуток газу, можна повністю відмовитися від імпорту блакитного палива.

Правда, на це доведеться витратити мільярди доларів. Повна термомодернізація типової житлової багатоповерхівки обійдеться в п'ять-вісім мільйонів гривень. А таких в Україні – тисячі. За оцінками ДТЕК ЕСКО, 85% багатоповерхівок в Києві потребують тепомодернізаціі. При чому, серед них не тільки "хрущовки", а й деякі новобудови. "Нещодавно ми проаналізували енергоспоживання будівель 16 тисяч клієнтів-юросіб "Київенерго". І знайдені 1000 будівель, які можуть в середньому в 5 разів заощадити на опаленні, якщо проведуть енергоефективні заходи. Сумарна економія за рік по таких будівлях може скласти близько 100 мільйонів гривень на опаленні", – розповідає директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Крім того, велика кількість тепла втрачається в бюджетному секторі – будівлях шкіл, садочків, місцевих адміністрацій, органів виконавчої влади тощо "Сотні бюджетних будівель в Києві можуть заощадити на опаленні від 2 до 10 разів. І це тільки в Києві. У регіонах, швидше за все, ситуація ще складніша. Щоб кошти державного бюджету більш ефективно і прозоро витрачалися, звичайно ж, варто починати термомодернізацію в бюджетному секторі з проведення енергоаудитів", – відзначає експерт.

Просунутися до енергоефективності в уряді розраховують за рахунок запуску ФЕ і прийняття законів "Про комерційний облік комунальних послуг" (докладніше про нього можна прочитати тут), "Про житлово-комунальні послуги" та "Енергетичну ефективність будівель". Детальніше про це, можна прочитати тут.
З бюджету України в Фонд направлять 800 мільйонів гривень, 25 мільйонів євро виділить Німеччина і ще 100 мільйонів євро - Європейський союз. Кошти спрямують на кредити для власників приватних будинків і ОСББ. Перед тим, як взяти участь в програмі, вони повинні вибрати продукт фонду і провести енергоаудит.
Професійний аудитор визначить, які заходи потрібно провести і складе кошторис. Після документи необхідно подати в банк, який видасть кредит на оплату роботи підрядників і матеріали. По закінченню роботи Фонд проведе ще один енергораудит для того, щоб перевірити результат модернізації.
Відповідно до закону "Про енергетичну ефективність будівель", сертифікат енергоефективності повинні отримати: новобудови, будівлі місцевої та державної влади, бюджетні установи, якщо проводиться модернізація. Платити за енергоаудит та сертифікат будуть власники будівлі. Правда, в законі уточнюється: документи почнуть перевіряти тільки на початку наступного року. При цьому отриманий документ буде дійсний 10 років. Порушникам загрожує штраф - від 3400 до 5100 гривень.

Сьогодні


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: