Вхiд на сайт
Авторизацiя

Печаток більше немає: ризики та штрафи

Печаток більше немає: ризики та штрафи
З 19 липня печатки стали непотрібними при веденні бізнесу, достатньо підпису директора фірми або особи, ним уповноваженої. Для держструктур нічого не зміниться, крім того, що тепер чиновники не мають права вимагати від приватних підприємств наявності печатки на документах під загрозою штрафів — 850-1700 грн.

А документи, що видаються від імені держави, як і раніше повинні бути з печатками, крім витягів з електронних реєстрів. Експерти кажуть, що відразу повної відміни “штемпелів” не буде, але поступово люди выдвикнуть ними користуватися.

Раніше фізособи-підприємці, які не мали печаток, нерідко повинні були доводити легітимність підпису керівника та інших уповноважених осіб, подаючи діловим партнерам нотаріально завірені зразки таких підписів.

За словами юриста Володимира Столітнього, після скасування дозвільної системи МВС, коли відбиток будь-якої печатки заносився в спецкартотеку, легітимність печаток фактично виявилася втраченою та їх скасування стало справою часу.

Найбільш просунутими виявилися структури, що використовують електронну форму ведення бізнесу. “Я за скасування печаток, адже зараз найбільш надійний спосіб підтвердити справжність документа — вимагати е-документ з електронним підписом”, — сказав нам власник IT-компанії Юрій Сивицький.

А от у великому будівельному холдингу нам відповіли, що печатки при укладенні договорів з інвесторами в будівництво житла поки що вони мають намір використовувати “для солідності”. Та й з постачальниками, особливо при укладанні договору вперше, вони будуть просити підтвердити легітимність документу по-старому.

Економіст Іван Нікітченко каже, що до повного скасування печаток ще далеко, але це дасть поштовх розвитку електронного документообігу в Україні.

“Щоб вберегти себе від шахраїв, по-перше, треба уважно перевіряти, чи має людина повноваження підписувати відповідні документи. Щоб застрахувати себе від підписів шахраїв або партнерів по бізнесу, можна вдатися до процедури подвійного підпису від імені підприємства (наприклад, генеральний директор і головбух). Але основа безпечного бізнесу — це судова і правоохоронна системи, які добре працюють і захищають чесних громадян від шахраїв. І саме в цьому питанні Україні ще дуже далеко до ЄС і США, а не через наявність або відсутність печаток”, – радить керуючий партнер юрфірми Гліб Сегіда.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: