Вхiд на сайт
Авторизацiя

Ринок праці в Україні: кого зараз шукають роботодавці

Ринок праці в Україні: кого зараз шукають роботодавці
Влітку в деяких галузях ринку праці стався сплеск вакансій, які в основному пов'язані з агросектором і тимчасовими підробітками.

У червні спостерігався істотний приріст вакансій відразу в кількох галузях ринку праці, повідомляють аналітики Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна. "Позитивна динаміка відзначалася в таких професійних сферах, як видобуток сировини, наука і освіта, транспорт і логістика, домашній персонал, а також, що не дивно, — туризм, готельний та ресторанний бізнес. А в юридичній сфері бачимо спад кількості вакансій", — розповідає спеціаліст експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна Катерина Криворученко.

За її словами, рівень конкуренції не змінився в порівнянні з попереднім періодом: на одне вакантне місце, як і раніше, претендує три спеціаліста (һһІндекс — співвідношення кількості резюме до кількості вакансій). Найвищий рівень конкуренції — серед менеджерів вищої ланки, а також студентів і фахівців без досвіду.

2016 рік став переломним для українського ринку праці: кількість вакансій збільшилася в три рази порівняно з 2015-м. В 2017 році тренд зберігається, але його динаміка істотно нижче, каже Тетяна Микитович, директор HR-провайдера Smart Solutions. За оцінками компанії, приріст вакансій в І кварталі 2017 року порівняно з попереднім склав 10%.

"У міру поліпшення стану ринку праці компанії почали відкривати вакансії. Хоча до ситуації, коли персонал переманюють більш високими зарплатами, ще далеко, — розповідає Микитович. — Більшість компаній, з якими працює Smart Solutions, відзначають брак кваліфікованих працівників і завищені очікування по заробітній платі у кандидатів — роботодавці з економічних причин не можуть забезпечити претендентам втрачені за 2014—2016 роки доходи в доларовому еквіваленті".

В 2016 році попит на рекрутингові послуги був на досить низькому рівні, а ось на 2017-й більшість компаній закладали в бюджет розширення штатів, що відобразилося у зростанні кількості запитів на пошук персоналу вже в I кварталі. "Багато роботодавців повернулися з великими замовленнями в агросекторі, багато діджитал-вакансій — у банках та онлайн-маркетингу, — розповідає Тетяна Микитович. — Традиційно багато заявок від великого міжнародного бізнесу, великих вітчизняних холдингів, а також компаній з іноземними інвестиціями".

Найбільше замовлень на підбір персоналу надходить з агросектору, індустріальної сфери, медичного ринку, фармсектору і IT-компаній. Менш активно, за даними HR-провайдера, але все ж підбирають персонал банки і фінансові компанії. Рекрутери також відзначають зростання попиту на тимчасових робочих. "У цій категорії найбільш затребувані комплектувальники, вантажники, касири, працівники логістичних і транспортних комплексів, робочі, оператори call-центрів, - повідомляє Микитович. - Але складність пошуку такого персоналу для роботодавця в тому, що вони не шукають роботу в інтернеті або на спеціалізованих сайтах".

Тим часом Державна служба статистики опублікувала дані за перший квартал поточного року, і з них виходить, що безробіття в країні зростає. Її рівень, відповідно до методології Міжнародної організації праці (МОП), склав 10,1%, хоча ще рік тому показник дорівнював 9,9%. Те, що безробіття перевалило за 10%, свого роду антирекорд: навіть на тлі падіння ВВП у попередні кризові роки безробіття фіксували на рівні 9,5—9,6%. З іншого боку показники безробіття в нашій країні не завжди адекватно відображають дійсність, вважає Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна, хоча оцінки на основі методології МОП завжди корелювали зі станом економіки. "Зараз маємо дивну ситуацію — пішов у зростання ВВП (2,5% в 1-му кварталі), а ситуація з безробіттям при цьому погіршилася. Так не повинно бути, — відзначає він. — Виходить, що економіка в першому кварталі, порівняно з минулим роком, втратила 19,5 тис. робочих місць".

Цікаво, за словами експерта, що основний удар припав по жінкам: вони втратили 59,8 тис. робочих місць. А чоловіки, навпаки, — отримали 40,3 тис.

"Серед подій, які могли безпосередньо вплинути на ринок праці, — подвоєння мінімалки. Це попередні висновки щодо зростання безробіття на тлі зростання економіки", — вважає Боярчук.

Тим не менш, данним Держслужби статистики цілком можна довіряти, говорить Боярчук. Офіційна статистика говорить про зростання безробіття, а сайти пошуку роботи — про зростання кількості вакансій, тому що вони спостерігають два паралельні процеси, вважає експерт.

"З одного боку — економіка пожвавлюється і з'являється запит на нових співробітників, і це фіксують сайти з вакансіями. З іншого — бізнес адаптується до нових умов (підозрюємо, що це нова мінімалка) і скорочує зайвих, і цю тенденцію рекрутинг не фіксує, — пояснює Дмитро Боярчук. — Тобто пожвавлення економіки поки не змогло створити стільки робочих місць, щоб компенсувати негативні наслідки подвоєння мінімалки".

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: