Вхiд на сайт
Авторизацiя

Україна має 2-3 роки на розвиток сонячної енергетики - німецький експерт

Україна має 2-3 роки на розвиток сонячної енергетики - німецький експерт
В України є два-три роки на розвиток сонячної енергетики. Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив керуючий директор компанії StellarS Consult (Франкфурт-на-Майні) Крістіан Шенвізнер (Christian Schonwiesner), який займається відновлюваною енергетикою вже чверть століття, зокрема, останні 10 років – переважно сонячною.

«В України залишилось обмаль часу, аби за рахунок сонячної енергетики суттєво зменшити споживання газу, вугілля та електроенергії виробленої атомними станціями, - пояснює він. – Після 2020 року буде важко реалізувати сонячні проекти на економічній основі, оскільки «зелений» тариф зменшиться на 10% у порівнянні з сьогоднішнім».

Взагалі невідомо, як будуть розвиватися ціни на сонячну енергетику протягом 2-3 років, наголошує експерт.

«Ситуація може кардинально змінитися, - впевнений Крістіан Шенвізнер. – В будь-якому випадку зменшення терміну дії «зеленого» тарифу - до кінця 2029 року - і його зниження, незважаючи на те, коли СЕС була піключена до мережі, зробить ці проекти непривабливими».

За словами експерта, сьогодні інтерес інвесторів до реалізації сонячних проектів в Україні зріс.

«Наразі ми консультуємо українську компанію, яка займається розробкою та розвитком у сфері сонячної енергетики, допомагаємо міжнародній компанії вийти на український ринок, ведемо переговори з партнером за власним проектом на півдні України, - розповідає Крістіан Шенвізнер. – Ми також ведемо переговори з інвесторами зі Швейцарії, Австрії, а також інвестором з Канади, який вже довів свою серйозність в Україні – почав будівництво сонячної станції потужністю 10 МВт і тепер має взяти ще проекти, а також розробляємо проекти СЕС потужністю 25 мегават і 10 мегават, які будуть розташовані в годині їзди від Києва - у Черкаській та Житомирській області».

Крістіан Шенвізнер радить інвесторам дуже прискіпливо підходити до вибору території для будівництва сонячних станцій.

«Сьогодні всі обирають південь, який вже через 5-10 років буде перевантажений сонячними станціями, які не зможуть працювати на повну потужність і обленерго буде змушене їх закривати, - пояснює експерт. – Можна, приміром, генерувати менше кіловат-годин у центральній чи західній Україні і отримувати прибуток».

Адміністрації повинні звертати на це увагу, зауважив Крістіан Шенвізнер. «Треба вчитися на прикладах інших країн і не допустити повторення помилок», - наголошує він.

Сонячна енергетика може зробити виробництво енергії в Україні більш демократичним, запевняє Крістіан Шенвізнер.

«Чим більше відновлюваної енергетики, чим більше питання буде децентралізовано, чим більше буде гравців на ринку і тим більше енергокомпанії і енерговиробники втрачатимуть вплив, - пояснює він. - Такими гравцями можуть бути і приватні інвестори, і SPV компанії (компанії спеціального призначення, або «проектні компанії», створені для реалізації певного проекту або для певної мети), які керують 10-15-20-мегаватного сонячними станціями або 100-мегаватного вітряними станціями… Тільки уявіть, що з'являються 2 мільйони домовласників з самостійним виробленням електроенергії – це і є демократія».

Крістіан Шенвізнер виступав як міжнародний консультант, радник великих компаній, а також Світового банку, Програми розвитку ООН, Міністерства навколишнього середовища ФРН, працював у проектах сонячної енергетики у Німеччині, Іспанії, Італії.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: