Вхiд на сайт
Авторизацiя

Шкідливі обійми сонця: 5 аргументів проти надмірної засмаги

Гарна засмага це, звісно, красиво – але є питання, наскільки це здорово.
Шкідливі обійми сонця:  5 аргументів проти надмірної засмаги

Літо в самому розпалі, і до сьогодні радувало нас не просто теплотою, а шаленою спекою. Під час "гарячих" днів я спостерігав сотні, а то й тисячі людей, які на берегах озер та річок загоряють цілими годинами. Стовпчики термометрів ще обов'язково покажуть нам +30, тож давайте розберемось: сонце шкодить нашому здоров'ю чи навпаки – є життєво необхідним?

Відомий факт - під впливом сонячного випромінювання в організмі утворюється вітамін D, який бере участь в обмінних процесах та є незамінним для сильних кісток. Однак вчені довели: для отримання вітаміну D нам достатньо перебувати на сонці близько 15-20 хвилин на добу. За цей час в полудень можна отримати 10000 МО вітаміну D. Такого запасу людині вистачить приблизно на тиждень.

На цьому фото видно, як впливає сонце на шкіру людини. Це американський далекобійник, який протягом 29 років регулярно здійснював рейси в своєму автомобілі. Ліва сторона його обличчя практично завжди перебувала на сонці, а права - в тіні. Ви можете порівняти самі, яку руйнівну дію мають сонячні промені на клітини шкіри.
Шкідливі обійми сонця:  5 аргументів проти надмірної засмаги


Американки-близнючки Джинні і Сьюзен також своїм прикладом доводять, як сильно сонячні промені впливають на молодість шкіри. Джинні воліє захищатися від сонця, а Сьюзен - фанатка засмаги.
Шкідливі обійми сонця:  5 аргументів проти надмірної засмаги

Що ж відбувається в організмі, коли людина перебуває на сонці більше норми? Я виділив 5 основних аргументів, що красномовно доводять – надмірне захоплення засмагою шкодить здоров'ю і негативно позначається на стані шкіри.

Аргумент №1. Під впливом сонця порушуються процеси регенерації шкіри

Коли ми перебуваємо на сонці, організм активно виробляє меланін - пігмент, завдяки якому шкіра набуває коричнево-золотавого відтінку. Але це не більше ніж захисна реакція шкіри на вплив ультрафіолету. Яка своєю чергою запускає низку активних процесів. Як результат, порушується процес регенерації шкіри - вона грубішає і потовщується.

З меланіном теж не все просто - після тривалої засмаги він починає вироблятися нерівномірно. Це призводить до появи пігментних плям і веснянок.

Аргумент №2. Під дією сонця порушується утворення колагену і еластину

Колаген і еластин - два важливих білки, що відповідають за молодість, пружність і еластичність шкіри. Ці білки розміщуються в глибинних шарах шкіри, але коли ми знаходиться на сонці занадто довго і дозволяємо собі засмагати опівдні, ультрафіолет вражає і їх. Шкіра стає в'ялою, починають формуватися дуже глибокі мімічні зморшки.

Особливо небезпечні тривалі сонячні ванни після 40 років, коли блокування вироблення колагену і еластину призводить до фотостаріння - "в'янення" не стільки з віком, скільки з надлишком часу, проведеному на пляжі.

Аргумент №3. Під дією сонця руйнуються ДНК клітин. Шкіра втрачає здоровий вигляд

Засмага - це мікроопік шкіри. Будь-який опік завжди залишає після себе сліди. Особливо небезпечні дитячі опіки, оскільки вони залишаються з нами на все життя на рівні поломок ДНК. Всі мікроопіки мають властивість накопичуватися.

Аргумент №4. Сонячні опіки підвищують ризик розвитку меланоми


Тривале перебування на сонці та накопичені мікроопіки можуть призводити до меланоми – раку шкіри. У світі з кожним роком кількість нововиявлених випадків меланоми збільшується на 8%. Сумну статистку вчені пов'язують зі зменшенням озонового шару Землі, а також зі збільшенням інтенсивності ультрафіолетового випромінювання на 10%. Меланома, на жаль - найбільш злоякісна пухлина серед усіх відомих, яка дуже швидко дає метастази. Звичайно, на первинних стадіях меланома лікується, але якщо людина її не помічає або не зважає, то результат, швидше за все, буде невтішним.

Аргумент №5. Надмірне засмагання може спричинити загострення низки хвороб

Людям, які мають цукровий діабет, хвороби щитовидної залози, гіпертонічна хвороба, ендокринні порушення, хронічні інфекції, будь-які, в тому числі доброякісні, пухлини – на сонці можна перебувати дуже обмежений час і тільки після консультації лікаря. Однак пам'ятайте – про деякі свої захворювання ви можете і не підозрювати, тому краще не захоплюйтеся засмагою надмірно. Якщо не цей, то, сподіваюсь, попередні чотири аргументи вас в цьому зможуть переконати.

Дуже б хотілося, щоб прочитавши ці п'ять аргументів, ви зробили правильний висновок – у всьому необхідна міра. В тому числі і в любові до сонця та засмаги.


Джерело: ТСН


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: