Вхiд на сайт
Авторизацiя

Дешеві кавуни і дині в Україні можуть швидко закінчитися

Дешеві кавуни і дині в Україні можуть швидко закінчитися


На початку серпня, коли настає пік сезону продажу кавунів, їх ціна може впасти до 1,5 грн/кг. Зараз ці баштанні фермери Херсонщини продають з полів по 2,5-3 грн/кг, і ціна продовжує знижуватися в міру дозрівання нових партій товару.

За даними "Інфо-Шувар", нинішні відпускні ціни майже в 1,5 разу нижче, ніж наприкінці минулого тижня. В цілому оптово-відпускні ціни на баштанні цього року приблизно на третину нижче, ніж минулого.

Однак експерт з плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман не виключає, що нинішній кавуновий сезон закінчиться раніше, ніж звичайно, і вже з другої половини серпня вартість баштанних піде вгору.

Пізніх сортів кавунів аграрії посадили менше, і тому ціни на них будуть вищі, ніж торік. Тоді, за даними проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти", в пік сезону оптові ціни впали до 1,5-2 грн/кг, а в столиці кавуни продавалися по 2-3 грн/кг.

Втім, говорити про зрушення сезону кавунів поки що не доводиться. За словами експертів, фермери щороку аналізують ціни і загальну ситуацію, а тому наступного року можуть знову посадити більше пізніх сортів, сподіваючись, що зможуть на них підзаробити.

З одного боку, основний заробіток приходиться на ранні кавуни, але з іншого – попит на них менше, оскільки споживачі побоюються, що ранні ягоди напхані нітратами. "Продавати ранні баштанні завжди складно: українці вважають їх шкідливими для здоров'я через надлишок "хімії". Але найчастіше це не так, оскільки великі виробники дорожать своєю репутацією", – запевнила Гетьман.

Крім того, в київському роздробі за кіло кавунів просять 10-15 грн, а це 60-90 грн за невеликий кавун (зазвичай кавуни важать 6-15 кг). Тому покупці чекають, поки баштанні подешевшають.

Сезон динь в Україні також вже почався. Але вони ще дорожче, ніж кавуни. Зараз кіло дині на ринку в південних регіонах пропонується по 25 грн, а в опті на ринку "Неочікуваний" (Херсонська область) – по 12-13 грн/кг.

Подальшого зниження цін чекають не тільки рядові споживачі, а й експортери.

За даними "Інфо-Шувар", перші партії українських кавунів на експорт цього року вже вирушили до Молдови. До кінця тижня повинні піти поставки до Польщі і Прибалтики – це основні споживачів наших баштанних в ЄС, на яких припало дві третини всього торішнього експорту кавунів (понад 21 тис. т).

За словами Гетьман, на ринок ЄС зараз почнуть поставляти свій товар також Угорщина, Румунія і обійти їх можна тільки кращим співвідношенням ціна-якість. "Нашій продукції сильно заважає наявність кордону, де товар може простояти кілька днів, тоді як конкуренти зі Східної Європи таких проблем не мають. А в Європі стабільність поставок цінується ще більше, ніж ціна. Практично всі посередники працюють з європейським рітейлом, а там поставки розписані буквально по годинах", – розповіла Гетьман.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: