Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Україні почнуть видавати нові водійські права: що зміниться

В Україні почнуть видавати нові водійські права: що зміниться
Уже до кінця 2017 українським водіям видаватимуть права нового зразка. Такі документи стануть автоматично визнаватися в Європі.

Відповідно, до кінця року планується прийняти зміни до вітчизняного законодавства, що дозволяють адаптувати наші правила під європейські стандарти.

За словами виконавчого директора ГО “Український центр європейської політики” Любові Акуленко, МВС України вже розробило законопроект щодо імплементації директиви 2006/126/ЄС про водійське посвідчення.

Серед іншого, законопроект передбачає скорочення терміну дії прав. Робиться це для того, щоб періодично перевіряти знання і навички водіїв, стан їх здоров’я, а також вводити нові категорії.

Як розповів начальник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій, головні відмінності нових прав європейського зразка від нині діючих в Україні пластикових карток, які наші водії звикли називати “європейськими”, полягають в наявності спеціального чіпа і обмеження терміну дії документа 15 роками (зараз – 30 років).

Зовнішній вигляд прав не зазнає істотних змін, крім того, що з’явиться електронний чіп, в якому продублюють візуальну інформацію.

Передбачається, що всередині країни можна буде і далі їздити як за старими “ламінованими” правами, які зовсім не мають терміну дії, так і за більш сучасними пластиковими картками, які мають термін придатності в 30 років. Останні годяться і для поїздок в Європу, поки не будуть введені нові права європейського зразка.

Права з чіпом будуть коштувати на 2-5% дорожче, ніж звичайні пластикові. Тобто, за чіп потрібно буде доплатити близько 10,5 грн. Зате він забезпечить захист від підробок, а перегляд термінів дії прав повинен посприяти більшій безпеці дорожнього руху.

По закінченні терміну дії прав водій повинен буде пройти медичний огляд для перевірки психофізичної відповідності нормам. Особливо актуальне це питання для автолюбителів старше 50 років.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: