Вхiд на сайт
Авторизацiя

Медики б'ють на сполох: у червні на Закарпатті зафіксовано вже 6 випадків кору

Медики б'ють на сполох: у червні на Закарпатті зафіксовано вже 6 випадків кору
Як повідомляє прес-центр ОЦЗ в Закарпатській області, частина захворілих не були щеплені проти кору взагалі. Взагалі з початку року зафіксовано 10 випадків, з них 6 - у червні

Як інформує МОЗ, з початку 2017 року в Україні зросла кількість зареєстрованих випадків захворювання на кір. Різкий підйом захворювання відбувся у липні: на кір захворіли 473 людини, що майже подвоїло кількість захворівши з початку року збільшивши її до 962. Всього за шість місяців цього року в Івано-Франківській області зареєстровано 520 випадків кору, ще 344 випадки – в Одеській області, 48 – в Тернопільскій, 11 – в Дніпропетровській, 9 – в Вінницькій, 8 – в Черновецькій.

Двоє дітей (2-х и 3-х років), які не були щеплені, вже померли від пневмонії після кору в Одеській обласній дитячій лікарні.

В Закарпатті, з початку 2017 року, реєструються поодинокі випадки.

Як повідомила завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного Центру МОЗ України Вікторія Тимчик, станом на 30 червня 2017 в області зареєстровано 10 випадків кору (шестеро з яких – у червні).

Серед захворілих – шестеро дітей віком до 17 років. Частина захворілих у 2017 році не мали усіх необхідних доз щеплення або не були щеплені проти кору взагалі.

На сьогодні в усіх щеплювальних кабінетах області є комбінована вакцина бельгійського виробництва «Пріорікс» (кір, паротит, краснуха). Частина вакцини (5 тисяч доз) була отримана з Угорщина як гуманітарна допомога та ще одна частина (12 072 дози) була поставлена в область за рахунок Державного бюджету.

Однак медики повідомляють, що батьки не поспішають захисти своїх дітей від небезпечної хвороби. На сьогодні отримали щеплення від кору тільки 24,1 % дітей віком від 1до 2 років, а кількість тих, хто пройшов ревакцинацію у 6-12 років - тільки 5,8%.

Медики звертаються до батьків з проханням не ризикувати здоров’ям (а подекуди і життям) своїх дітей і негайно пройти щеплення. Ризик захворювання надзвичайно зростає, особливо з огляду на міграцію населення на відпочинок.

Довідково:

Кір – інфекційна хвороба, що вражає як дітей, так і дорослих, які не мають імунітету проти цього захворювання. Вона проявляється високою температурою, ринітом, кашлем, характерним висипом, іноді до симптомів додаються блювання і пронос. Кір небезпечний тим, що може ускладнитися пневмонією чи викликати ураження головного мозку.

Джерелом інфекції є хвора людина, шлях передачі повітряно-краплинний. Хворий виділяє вірус при чханні або кашлі. Вірус кору малостійкий в навколишньому середовищі, швидко інактивується під дією сонячного світла, ультрафіолетового опромінення, дезінфекційних засобів. У приміщенні, де знаходилася хвора людина небезпека інфікування зберігається лише 30 хвилин, передача вірусу через «третіх осіб», предмети побуту, одяг, іграшки не спостерігається. Провітрювання і вологе прибирання достатнє для розриву механізму передачі збудника кору.

Інкубаційний період триває 8-21 день. Після інфікування, характерний висип на шкірі з’являється приблизно на 17 день від контакту (залежить від особливостей організму), хвора людина становить небезпеку для оточуючих починаючи з останніх двох днів інкубаційного періоду, весь період катаральних проявів (нежить, кашель) та перші 4 дні після появи висипу.

Зважаючи на те, що специфічного лікування проти кору не існує, найдієвішою профілактикою захворювання є вакцинація, тому закликаємо батьків вакцинувати дітей згідно з календарем профілактичних щеплень.

Медики б'ють на сполох: у червні на Закарпатті зафіксовано вже 6 випадків кору



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: