Вхiд на сайт
Авторизацiя

Управління освіти Ужгородської міської ради підбило підсумки минулого навчального року

Управління освіти Ужгородської міської ради підбило підсумки минулого навчального року

Літній період – це не тільки час відпочинку школярів, а й можливість підсумувати роботу попереднього навчального року. Марина Пуківська, заступниця начальника управління освіти Ужгородської міської ради, інформує про основне в цьогорічній освітянській сфері обласного центру Закарпаття.

Дошкільна освіта


В Ужгород функціонують 24 дошкільні навчальні заклади. Загалом у 211 дошкільних групах (із них: 11 спеціальних, 1 інклюзивна, 11 з мовами національних меншин) навчається і виховується 5598 дітей. Із метою розширення мережі дошкільних груп у 2016-2017 навчальному році відкрито дві додаткові дошкільні групи у НВК «Ялинка» (1 - з угорською мовою навчання; 1 - інклюзивна).
Щоб оптимізувати мережу навчальних закладів, минулоріч було ліквідовано НВК «Горяни» та на його базі створено ДНЗ № 43. Із вересня 2017 року у ДНЗ № 43 заплановано відкриття додаткової групи.

Загальна середня освіта


До мережі навчальних закладів міста входить 27 загальноосвітніх навчальних закладів: 10 загальноосвітніх шкіл І-ІІ та І-ІІІ ступенів; 5 спеціалізованих шкіл; 3 гімназії; 3 ліцеї; 6 навчально-виховних комплексів.

У 2016-2017 навчальному році функціонувало 529 класів з наповнюваність 14980 учнів (середня наповнюваність класів - 28 учнів), що на 3 класи і 375 учнів більше, ніж минулогоріч. У зв’язку зі збільшенням контингенту учнів щороку збільшується і кількість груп продовженого дня. Так, у 2014-2015 навчальному році було відкрито 105 груп, у 2015-2016 н.р. - 114 груп, а у 2016-2017 н.р. функціонувало 120 груп продовженого дня.

Випускники та діти пільгової категорії


Випускниками 2016-2017н. р. є 1869 учнів: 11-х класів – 718 осіб та 1151 – 9-х класів, з них у 10-класах планують продовжити навчання 80% учнів, на перші курси ПТНЗ та ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації хочуть вступити 20% учнів.

У навчальних закладах міста станом на 15.01.2016 року здобувають освіту 96 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Усі вони забезпечені безкоштовним харчуванням; застраховані від нещасних випадків НАСК «Оранта». Виплачено кошти для придбання одягу (в розмірі одна тисяча гривень кожному) 4 дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які у 2017 році закінчують 11 клас.

За індивідуальною формою навчання у 2016-2017 н. р. навчалося в І семестрі - 69 учнів, у ІІ семестрі –77 учнів.
Із метою соціалізації дітей-інвалідів у суспільство, враховуючи прохання батьків та клопотання адміністрації ЗОШ І-ІІІ ст.№20 – ліцею «Лідер», на виконання Програми «Інтеграція дітей-інвалідів у суспільство» управлінням освіти Ужгородської міської ради надано дозвіл на проведення групових занять за індивідуальною формою дітей-інвалідів 2 та 8 класів; в ЗОШ №15 такий дозвіл надали двом учням 7 класу. У ЗОШ І-ІІІ ст.№20, ліцеї «Лідер» функціонують чотири класи з інклюзивною формою навчання, в ЗОШ №16 - один клас . Із 1 вересня відкрито одну дошкільну групу в СНВК «Ялинка».

«Проаналізувавши кількість дітей з порушеннями психофізичного розвитку в межах окремих видів порушень, можна сказати, що у порівнянні з минулим роком збільшилася кількість дітей з порушеннями зору та аутизмом, зменшилася кількість дітей з порушеннями опорно-рухового апарату, вадами мовлення та розумовою відсталістю», - зауважують в управлінні освіти.

Робота з обдарованими учнями


Із метою виявлення та розвитку обдарованих учнів, прищеплення навичок дослідницької роботи, підвищення рівня знань учнівської молоді у листопаді-грудні 2016 року був проведений ІІ етап Всеукраїнських учнівських олімпіад із 20 навчальних предметів, в якому взяли участь 1336 учнів із загальноосвітніх навчальних закладів м. Ужгорода, з них визнано переможцями 424 учня.

У 2016 – 2017 н. р. у школах міста працювали 17 осередків Ужгородської філії Закарпатської МАН. На потреби Малої академії наук було передбачено 135 годин. У секціях МАН при школах міста працювали 457 учнів, які мали змогу працювати в 38 напрямках.

Традиційним уже став Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. Крім того, було проведено ХVІ Всеукраїнський конкурс учнівської творчості, що відбувався під гаслом «Об`єднаймося ж, брати мої» і присвячений 100-річчю утворення Української Центральної Ради та проголошення Української Народної Республіки. Ще до таких заходів належить обласний конкурс літературних творів, творів образотворчого мистецтва та фоторобіт на тему «Захисники України: історія та сьогодення», а також «Малюнок, вірш, лист до мами».

Проведено міську олімпіаду з базових дисциплін серед учнів 4-х класів. Учасниками олімпіади стали учні 22 навчальних закладів міста. 33 учні взяли участь в олімпіаді з української мови, з математики – 32, з природознавства - 34, з англійської мови – 37. Ґрунтовну підготовку та високу якість знань показали учні НВК «Престиж», УСЗОШ І ст. № 1, СНВК “Пролісок”, СНВК “Первоцвіт” , УЗОШ І-ІІІ ст. № 8, УЗОШ І-ІІІ ст. № 19, УЗОШ І-ІІІ ст. № 6, УСНВК «Веселка», УЗОШ І-ІІІ ст. №15, УСШ І-ІІІ ст. № 5, СНВК «Ялинка», УСШ І-ІІІ ст. № 3, УЗОШ І-ІІІ ст. № 10, УЗОШ № 20-ліцей «Лідер».

Традиційним і міжнародним стає 2-й міський конкурс початкового технічного моделювання молодших школярів «Юний технік» (учні 2-8 класів). Під час 2-го туру учні власноруч виготовляли з різних матеріалів макети на тему «Мій дім, моє подвір’я» та «Робототехніка» (конструктор Lego).

Вперше з 20 до 24 березня 2017 року проведено конкурс Web-сайтів навчальних закладів міста у чотирьох номінаціях. На конкурс було представлено 48 сайтів. Переможцями стали (І місце): ДНЗ №39; УЗОШ І-ІІІ ст. №8; НВК «Престиж» та класична гімназія.

Ремонтні роботи в навчальних закладах


Перелік робіт (об’єктів закладів освіти), які в 2016 році виконувалjуправління капітального будівництва: капітальний ремонт фасаду та покрівлі будівлі ЗОШ №8 та фасаду НВК "Ужгородський економічний ліцей, ЗОШ I-II ст., капремонт фасаду багатопрофільного ліцею «Інтелект» ЗОШ №11, реконструкція будівлі під початкові класи ЗОШ I ст. №13 (проектно-вишукувальні роботи), будівництво міні-котельні для ДНЗ №1, капітальний ремонт фасаду будівлі (заміна вікон) Ужгородської класичної гімназії, будівництво зовнішньої водопровідної мережі та каналізації НВК Горяни (виготовлення ПКД) тощо.

Із метою виконання Програми енергоефективності міста Ужгород на 2016-2017 рр., Програми економічного і соціального розвитку м. Ужгорода на 2016-2017 рік та відповідно до бюджетних призначень у навчальних закладах було проведено низку робіт.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради №433 від 14.12.2016 р. «Про затвердження лімітів споживання енергоносіїв на 2017 рік» упродовж січня 2017 року було проведено огляд-конкурс на визначення кращого навчального закладу з впровадження енергоефективних систем. Завданням конкурсу було виявлення кращих практик організації раціонального енергоспоживання, впровадження організаційно-технічних заходів для зменшення споживання енергоресурсів води, а також виявлення та усунення причин реальних втрат тепла. Переможців конкурсу - Ужгородську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №10 ім. Дойко Габора, НВК «Престиж» та дошкільний навчальний заклад № 2 комбінованого типу - нагороджено дипломами-відзнаками «Кращий навчальний заклад з впровадження енергоефективних систем 2017».

Протягом 2017 року у навчальних закладах м. Ужгорода планують продовжити (завершити) проекти/види робіт з будівництва, реконструкції, добудови, капітального та поточного ремонту: капітальний ремонт фасаду НВК «Ужгородський економічний ліцей, ЗОШ І-ІІ ст.», капітальний ремонт фасаду (заміна вікон) Ужгородської спеціалізованої ЗОШ І-ІІІ ст. №2, реконструкція будівлі під початкові класи ЗОШ І ст. №13, Будівництво міні-котельні для ДНЗ №1, капітальний ремонт внутрішньої системи каналізації і водопостачання будівлі НВК "Ужгородський економічний ліцей, ЗОШ І-ІІ ст." тощо.

Відпочинок школярів


Для повноцінного відпочинку дітей та підлітків, створення належних умов для освітньої, культурно-виховної, фізкультурно-оздоровчої роботи та організації харчування, на виконання Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», відповідно до міської Програми відпочинку та оздоровлення дітей діяли пришкільні табори з денним перебуванням. Упродовж роботи таборів забезпечується змістовне дозвілля та відпочинок дітей, проводяться різні заходи, що сприяють розвитку творчих здібностей дітей, формуванню патріотичної свідомості, навичок здорового способу життя. Це робота театральних, танцювальних, спортивних гуртків та об`єднань за інтересами, конкурси художньої самодіяльності конкурси на кращу стіннівку, на кращий тематичний малюнок, «малюнок на асфальті». Всього у таборах відпочинку минулого року перебувало 1340 осіб.

З метою забезпечення повноцінного відпочинку дітей відповідно до рішення виконкому Ужгородської міської ради 27.04.2016 року «Про організацію відпочинку та оздоровлення дітей і підлітків влітку 2016 року» з міського бюджету виділено 750 000,00 гривень для організації роботи пришкільних таборів у 2016 році.

Реалізація регіональних освітянських програм


Навчальні заклади Ужгорода долучилися до «Програми підтримки обдарованої учнівської молоді м. Ужгорода», мета якої полягає в забезпеченні підтримки обдарованої учнівської молоді міста шляхом створення умов для її творчого, інтелектуального, духовного розвитку; Програми «Безпеки навчальних закладів міста на період 2015 - 2016 років» (забезпечені збереження життя і здоров’я дітей в умовах підвищеного ризику шляхом запровадження охорони закладів (під час перебування в них дітей); «Програми підтримки дітей учасників антитерористичної операції і дітей з тимчасово окупованих територій України та районів проведення антитерористичної операції у навчальних закладах міста на 2016 рік, метою якої є соціальна, педагогічна, психологічна підтримка дітей. Також в управлінні освіти розповідають про «Програму матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів на 2016-2020 роки», «Комплексну програму розвитку та удосконалення цивільного захисту у м. Ужгород на 2016 – 2018 роки, «Програму харчування дітей у дошкільних і загальноосвітніх закладах міста на 2016 – 2018 роки».

Інноваційна діяльність та міжнародна співпраця навчальних закладів


Продовжує діяти Центр тифлопедагогіки на базі ДНЗ №36, де ужгородські дошкільнята можуть повністю відновити або стабілізувати функцію зору.Проект реалізується за підтримки та сприяння уряду Словаччини, Словацького агентства з міжнародного розвитку та співробітництва, управління освіти Ужгородської міськради та ГО «Карпатське агентство прав людини «ВЕСТЕД». Міська рада фінансує додаткову ставку

Інноваційна діяльність закладу УЗОШ І-ІІІ ст. № 12 у 2016-2017 н.р. була спрямована на формування творчої особистості учня на основі зростання професіоналізму вчителя у світлі застосування сучасних інноваційних технологій навчання та реалізовувалась у наступних напрямках:

• реалізація проекту «Впровадження програм збереження здоров’я дітей в навчально-виховний процес ЗОШ» (спільно із ЗІППО);
• участь у проектах «Сприяння просвітницькій роботі серед молоді України «Рівний-рівному» щодо здорового способу життя» та «Школа проти СНІДу» («Захисти себе від ВІЛ»);
• участь у реалізації освітньо-виховної програми для учнів початкових класів «Абетка харчування»;
• участь педагогів у семінарі «Інновації в освіті» (EnovEduc);
• співпраця з громадською організацією «Ресурсно-інформаційний центр «Зірковий вітер» у сфері розвитку гуманної педагогіки. Участь педагогів у тренінгах та семінарах-студіях гуманної педагогіки «Серце віддаю дітям»;
• участь педагогів у Всеукраїнському вебінарі «Шляхи впровадження Stem-освіти у загальноосвітньому навчальному закладі» (ДНУ «Інститут модернізації освіти»;
• участь у спільному проекті обміну досвідом міст-побратимів Ужгород-Дармштадт.

Виховна, гурткова, спортивна робота, робота учнівського врядування

Відповідно до річного плану управління освіти Ужгородської міської ради в 2016-2017 навчальному році було проведено наступні заходи.
23 вересня 2016 року на площі Петефі вперше відбулася осіння виставка дитячої творчості «СмачноФест. Їж. Твори. Дивуй». Композиції були виконані учнями всіх шкіл міста на основі мистецтва карвінг, тобто художньо вирізані на овочах та фруктах.
19 грудня традиційно відбувся парад Миколайчиків та виставка різдвяного печива.

Фотовиставка «Права людини очима дітей» була започаткована минулого навчального року, цьогорічстала міжнародною. 9 грудня 2016 року на базі архітектурної пам`ятки «Совине гніздо» відкрилася Мандрівна дитяча фотовиставка «Права людини очима дітей». Також були підбиті підсумки конкурсу творчих робіт на правову тематику. Захід організований у рамках у рамках ХІІІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays.ua.6 лютого 2017 року відбулося урочисте відкриття виставки у Приватній Академії бізнесу в м. Пряшеві (Словаччина). На захід було запрошено усіх переможців конкурсу з м. Ужгорода та їх педагогів. Також свою грамоту та подарунок отримала учениця Приватної академії Сімона Русінякова, яка виборола ІІ місце у номінації «Краща фоторобота». На виставці представлені 20 кращих світлин та малюнки, які розкривають дитяче бачення проблеми прав людини: «Право на мирне зібрання», «Право на розвиток культури нацменшин», «Освіта або дискримінація», «Кожна людина має невід'ємне право на життя», «Кожен повинен вчити світ терпимості і дружби до інших», «Кожна людина має право на захист від несанкціонованого втручання в приватне та сімейне життя» та інші.

Команди навчальних закладів міста взяли участь у шкільній лізі КВН («Том Кукуруз» (СЗОШ№3), «Вінкс» (ЗОШ№7), «У погоні за атестатом» (ЗОШ№8), «Вхід у змінному взутті» (Класична гімназія), «Запасний вихід» (ЗСШ №2), «Антитіла» (ЗОШ №15), «Зелені балони» (ЗОШ №19) та «Під напругою» (ЗОШ№20 - ліцей «Лідер»). За звання Чемпіона сезону 2016-2017 року виборола команда КВН СШ №5.

8 травня 2017 р. у Боздоському парку було проведено фестиваль-огляд художньої самодіяльності вихованців ДНЗ та НВК «До-ре–мі-фа-солька». Концертна програма фестивалю включала найкращі музично-хореографічні постановки, представлені вихованцями 22 дошкільних закладів та 5 НВК.

Проблемні питання, на вирішення яких буде спрямовано роботу управління і підвідомчих навчальних закладів у 2017-2018 н. р.

Упродовж 2017-2018 навчального року колективи навчальних закладів та управління освіти працюватимуть над реалізацією провідної проблеми спільної діяльності: «Модернізація моделі полінаціонального та полікультурного особистісно орієнтованого навчання з метою створення умов рівного доступу до здобуття якісної дошкільної, загальної середньої освіти».

Пріоритетними напрямками діяльності у дошкільній освіті є: 100% охоплення дошкільною освітою дітей 5-ти річного віку; створення оптимальних організаційно-педагогічних, санітарно-гігієнічних, навчально-методичних і матеріально-технічних умов для функціонування ДНЗ, організація якісного харчування дітей; підвищення рівня професійної майстерності вихователів з метою забезпечення реалізації Базового компоненту дошкільної освіти; впровадження інклюзивного навчання та виховання у дошкільних навчальних закладах.

У загальній середній освіті пріоритетами визнали забезпечення функціонування оптимальної мережі загальноосвітніх навчальних закладів, підвищення якості шкільної освіти, комп’ютеризація навчального процесу та впровадження інтернет-технологій, використання віртуальних лабораторій та мультимедії у навчально-виховному процесі, створення безпечного освітнього середовища, сприятливого для здоров'я дітей, забезпечення права на освіту дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітніх навчальних закладах, участь у міжнародних проектах, розвиток учнівського врядування тощо.

Газета «Ужгород»



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: