Вхiд на сайт
Авторизацiя

Українцям перерахують субсидії: нормативи зменшать, а мінімальний дохід збільшать

Українцям перерахують субсидії: нормативи зменшать, а мінімальний дохід збільшать
В Україні триває перерахунок субсидій на неопалювальний період. Місцеві органи соцзахисту не встигають вчасно призначити знижку, тому багатьом українцям, зазначають в Мінсоцполітики, приходять платіжки без субсидії. Всі, кому передбачена знижка, обіцяють призначити субсидії заднім числом.

На розмір субсидії вплине підвищення мінімальної зарплати в цьому році, а деякі можуть взагалі її втратити.

В опалювальний сезон українці отримували знижки, які розраховані з урахуванням доходів за 2015 рік. Наприклад, сім'я з трьох осіб із двома мінімальними зарплатами платила за комуналку з субсидією не більше 267 гривень. При перерахунку субсидії будуть вести облік доходів з квітня минулого року по березень цього року. З огляду на те, що на початку цього року мінімальна зарплата зросла у два рази, сім'ї з двома мінімалками влітку доведеться платити за комуналку не більше 375 гривень. Якщо цих коштів вистачить на оплату соціальних нормативів комунальних послуг не в опалювальний сезон, субсидія такій сім'ї не буде призначена.

"Якщо обставини в родині не змінилися, якщо не з'явився за минулий рік безробітний серед членів сім'ї, якщо кількість прописаних у квартирі людей не змінилася, якщо не було покупки на суму від 50 тисяч гривень - перерахунок зроблять органи соціального захисту самостійно", - пояснили на гарячій лінії уряду.

Якщо ж матеріальна ситуація в родині змінилася, субсідіанти повинні повідомити про це органи соціального захисту.

Як зазначають в Мінсоцполітики, якщо у платіжці на оплату комунальних послуг за травень не враховується субсидія, хвилюватися не варто.

"Швидше за все, місцеве управління соціального захисту населення через велику кількість субсидіантів не встигло опрацювати інформацію - доходи за новий період, склад зареєстрованих осіб, перелік житлово-комунальних послуг і тарифи", - відзначили в Мінсоцполітики.

Якщо минулої зими субсидія покривала 330 кубів на опалення квартири площею 60 квадратних метрів, вже в наступному опалювальному сезоні "комунальну знижку" нараховуватимуть тільки на 300 кубів. Якщо при цьому продовжити спалювати 330 кубів, доведеться 30 кубів оплачувати без субсидії.

У квартирі такої ж площі з центральним опаленням субсидія буде покривати замість 3,28 всього 2,5 Гкал тепла. Якщо не скоротити споживання, за 0,7 Гкал доведеться платити без субсидії.

Переплату за воду, газ і електроенергію (якщо їх не використовують для опалення) переносять на наступний місяць, а ось левову частину переплати за опалення просто списують. Згідно з постановою Кабміну, до першого вересня субсидіантам, які економили, заплатять суму, еквівалентну вартості 100 кубометрів газу або 150 кВт * год світла (якщо будинок опалюється електрикою).

Наприклад, якщо сім'я, якій належиться 385 кубів газу на опалення, спалювала 300 кубів газу, за опалювальний сезон може заощадити блакитного палива приблизно на 4000 гривень. 690 гривень їм віддадуть, а решту - повернуть до державного бюджету. Для українців із електричним котлом і великою переплатою залишається монетизація 150 кВт * год електроенергії. За діючого тарифу це всього лише 174 гривні.

Також скоротили і тривалість опалювального сезону. Українці, які користуються центральним опаленням, будуть отримувати субсидії на тепло після рішення органів місцевої влади про старт опалювального сезону. А ось тим, хто самостійно опалює будинок або квартиру, опалювальний сезон скоротили на один місяць. Якщо раніше субсидію нараховували з 1 жовтня по 30 квітня, вже цього року знижку нараховуватимуть з 15 жовтня по 15 квітня. Якщо почати топити раніше - за використані на опалення кубометри газу або кВт * год електроенергію доведеться платити самостійно.

У 2017-му субсидії отримають 9 з 15 мільйонів українських сімей, підрахували в Мінсоцполітики. Всі вони пройдуть спеціальну верифікацію Міністерства фінансів.

Залишити без субсидії можуть з трьох причин:

Субсидіант приховує частину доходу;

Субсидіант зробив покупку на суму від 50 тисяч протягом 12 місяців з моменту отримання "знижки";

Дохід субсидіанта значно зріс.

З середини минулого року, якщо працездатний член сім'ї офіційно не працює, при розрахунку субсидії, як заявив заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін, будуть враховувати його дохід розміром у два прожиткових мінімуми (на даний момент - 3200 гривень). Раніше для непрацюючого члена сім'ї враховували дохід в розмірі одного прожиткового мінімуму. Так, якщо сім'я з 4 працездатних осіб має сукупний дохід 10 тисяч гривень, але при цьому один із членів сім'ї офіційно не працює, при нарахуванні субсидії буде вважатися, що сім'я заробляє 13,2 тисячі гривень. Тобто субсидія безробітному покладена на тому ж рівні, що і субсидія для українця з мінімальною зарплатою.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: