Вхiд на сайт
Авторизацiя

Що потрібно знати про мікрохвильовки

Що потрібно знати про мікрохвильовки
Мікрохвильовки міцно увійшли в наше життя. Сьогодні їх можна побачити практично на кожній кухні, і ми вже звикли розігрівати свій сніданок, не користуючись ні плитою, ні сковородою. Це зручно, проте чим шкідлива мікрохвильовка?

Вам напевно доводилося чути про шкоду мікрохвильовок: про небезпечне випромінювання, про те, як корисні продукти в них стають шкідливими і так далі. Фахівці розповіли про те, що знають про безпеку мікрохвильовок вчені.

Як працює мікрохвильовка

Настороженість щодо мікрохвильових печей підігрівається тим, що багато людей абсолютно не розуміють, як саме вони гріють їжу. Для обивателів мікрохвильовка залишається загадковим ящиком, який перетворює холодні продукти в гарячі.

Незважаючи на те, що цей найпростіший опис вірний, він нічого не говорить про сам механізм нагрівання, і багатьох ця невідомість лякає. Тому почнемо з роз'яснення того, як працюють мікрохвильовки.

У кожній мікрохвильовій печі є генератор електромагнітних хвиль. Він створює в камері печі випромінювання, що змушує молекули води коливатися. Незважаючи на мікроскопічний масштаб цих коливань, при виникає тертя молекул одна об одну утворюється тепло, якого достатньо для зігрівання продуктів. Вода обов'язково міститься у всьому, що ми їмо, до того ж під дією випромінювання приходять в рух і інші поляризовані молекули, що містяться в їжі.

Як бачите, механізм досить простий. При терті завжди утворюється тепло: спробуйте кілька секунд потерти свої долоні - і ви відчуєте, як вони стають теплими. У загальних рисах: така ж енергія тертя працює і в вашій мікрохвильовці.

Міф № 1. Небезпечне випромінювання

Незважаючи на те, що слово "випромінювання" навіває жах на багатьох людей, випромінювання, яке використовується в мікрохвильовці, цілком безпечнео. Адже як ви вже знаєте, єдине, що воно може робити - це змушувати поляризовані молекули коливатися, в результаті чого ті нагріваються. Цим воно відрізняється від радіоактивного випромінювання, яке призводить до розпаду молекул і атомів. Випромінювання ж мікрохвильовки залишає структуру молекул без змін, тому цілком безпечне.

Міф № 2. Не можна перебувати поруч з працюючою мікрохвильовкою

Випромінювання мікрохвильовки має погану проникаючу здатність і легко затримується навіть тонким шаром металу. Саме тому стінки мікрохвильових печей зазвичай роблять металевими. У цій ситуації головним джерелом "витоку" випромінювання є двері, тому є сенс стежити за тим, щоб вони була щільно закриті. Всі сучасні мікрохвильовки автоматично вимикаються при відкритті дверцят, так що ризик зазнати опромінення мінімальний.

"Витік" випромінювання з справної мікрохвильовій печі настільки малий, що помітну кількість випромінювання можна отримати, тільки якщо ви міцно обіймете працюючу мікрохвильову піч. Навряд чи подібне прийде вам в голову, чи не так? А навіть якщо і прийде, то максимум, що з вами трапиться - ви відчуєте трохи тепла.

Міф № 3. Мікрохвильовка робить продукти шкідливими

Як ми вже з'ясували, єдине, що мікрохвильовка може робити з продуктами - це нагрівати їх. Тому єдині зміни, які можуть статися, пов'язані з процесами, що відбуваються при нагріванні їжі. При використанні мікрохвильової печі вони нічим не відрізняються від тих, що відбуваються при традиційних варінні або смаженні.

Відомо, що температурна обробка призводить до зменшення вмісту вітамінів та інших корисних речовин: свіжі овочі і фрукти корисніше, ніж варені. Однак мікрохвильовка має невелику перевагу: тому що продукти в ній готуються швидше, вітаміни зберігаються краще. Наприклад, це справедливо для вітаміну B12.

Більш того, дослідження показали, що при готуванні в мікрохвильовці краще зберігається більшість водорозчинних вітамінів (таких як B1, B2, фолієва кислота). Це пов'язано з тим, що в мікрохвильовці продукти готуються "всуху", без занурення в киплячу воду, яка "вимиває" частину вітамінів.

Ще одна перевага використання мікрохвильовки: при приготуванні страв вони не вимагають великої кількості олії. При звичайному смаженні на плиті, навпаки, потрібно багато олії. Коли вона плавиться і підгорає, утворюються канцерогени – речовини, здатні викликати рак.

Таким чином, немає ніяких приводів вважати, ніби використання мікрохвильовки може вам нашкодити (і навіть навпаки, в ряді випадків воно буде корисніше). Втім, є сенс запам'ятати кілька простих запобіжних заходів, які допоможуть вам безпечно користуватися мікрохвильовкою.

Запобіжні заходи

Слідкуйте за тим, щоб дверцята печі залишалася справними і щільно закривалися. Так ви уникнете "витоку" випромінювання назовні.

Не використовуйте дешеві пластикові контейнери. При нагріванні вони можуть виділяти шкідливі речовини. Найкраще користуватися контейнерами зі скла і кераміки.

Будьте обережні з нагріванням рідин в мікрохвильовці. У ній вони можуть нагріватися вище температури кипіння і несподівано закипати, коли ви до них торкаєтеся, випліскуючись назовні. Щоб уникнути опіків, діставайте рідини з мікрохвильовки акуратно і обережно.

Дослідження безпеки мікрохвильовок, проведені державними установами та експертами різних країн, показали, що готувати в мікрохвильовці не тільки безпечно, але і зручно. Залишається невелика кількість експертів, які вважають інакше, але ніяких переконливих доказів за останні півстоліття їм знайти не вдалося. Тому ви можете спокійно продовжувати користуватися своєю мікрохвильовкою і не турбуватися ні про "шкідливе випромінювання", ні про інші страшні вигадки.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: