Вхiд на сайт
Авторизацiя

До уваги закарпатських підприємців-єдинників: порядок ведення книги обліку доходів

До уваги закарпатських підприємців-єдинників: порядок ведення книги обліку доходів
Відповідно до вимог ст. 296 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) книгу обліку доходів ведуть платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість. Книгу обліку доходів і витрат ведуть платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість.

Про це повідомляє ДФС у Закарпатській області.

Форми книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат (далі – Книги) та порядки їх ведення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 579 (далі – Порядки). Платник податку заносить до Книги відомості в такому порядку:

- у графі 1 зазначається дата запису;

- у графах 2 - 6 щоденно відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими відповідно до пункту 293.2 та підпункту 2 пункту 293.3 статті 293 глави 1 розділу XIV Кодексу, із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі;

- у графі 2 зазначається отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги;

- у графі 3 вказується сума повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передплати;

- у графі 4 зазначається скоригована сума доходу за продані товари, виконані роботи, надані послуги на суму повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передплати та розраховується як різниця граф 2 і 3;

- у графі 5 вказується вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг);

- у графі 6 відображається загальна сума доходу як сума граф 4 і 5;

- у графах 7 і 8 відображаються відповідно вид та сума доходу, що оподатковується за ставкою 15 % відповідно до підпунктів 1 - 5 пункту 293.4 статті 293 глави 1 розділу XIV Кодексу.

Книга зберігається у платника податку протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку.

У разі використання найманих працівників фізичні особи – підприємці у графі 2 Книг за підсумками робочого дня зазначають суму коштів, яку отримали наймані працівники протягом робочого дня. При цьому нормами Кодексу та Порядків не передбачено ведення Книг окремо найманими працівниками фізичних осіб - підприємців платників єдиного податку. Тобто, незважаючи на використання найманих працівників Книга заповнюються фізичною особою - підприємцем самостійно. Враховуючи вищезазначене, Книга зберігається безпосередньо у фізичної особи - підприємця платника єдиного податку.



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: