Вхiд на сайт
Авторизацiя

Світ атакує кібервірус безпрецедентного рівня: що треба знати та як захиститися

Світ атакує кібервірус безпрецедентного рівня: що треба знати та як захиститися

У п'ятницю, 12 травня стало відомо про масштабну кібератаку. У п'ятницю лікарні і телекомунікаційні компанії по всьому світу стали жертвами хакерів-здирників.

В установ є тільки три дні, щоб відправити компенсацію хакерам. Після цього комп'ютери "поставлять на лічильник": ціна за повернення файлів зросте вдвічі. А якщо жертви хакерської атаки не заплатять протягом семи днів, то втратять свої файли назавжди.

Крім Росії і Британії, йдеться про такі країни, як США, Китай, Іспанія, Італія.

Хакери могли використовували кіберозброєння, викрадене в американських шпигунів.

За інформацію приватних охоронних компаній, вірус WannaCry використовує відому помилку в операційній системі Microsoft's Windows.

На думку експертів, хакери, що розробили вірус як "хробака", або шкідливий код, що поширюється самостійно, використали фрагмент коду Агентства нацбезпеки США, що відомий як "Вічна блакить".

Департамент кіберполіції Національної поліції звертається до українців з рекомендаціями, як не потрапити в пастку до хакерів-здирників, що запустили в інтернет вірус WCry.

Зокрема, кіберполіція не радить переходити за сумнівними посиланнями, що надходять на електронну пошту, адже саме це посилання може бути інфіковане шкідливим вірусом.

Крім того, не варто завантажувати програми, які не є перевіреними, адже вони також можуть бути інфіковані.

На сторінці сайту Департаменту кіберполіції розміщено банер із посиланням на сайт для дешифрування шкідливих програм.

Правоохоронці просять усіх громадян, які стали жертвами шкідливого програмного забезпечення «вимагача», звернутися до Департаменту кіберполіції для своєчасного реагування - за телефоном гарячої лінії +380443743740 (з 9:00 до 18:30 в робочі дні) або використовуючи форму зворотного зв'язку.

За інформацією кіберполіції, для запобігання потрапляння вірусу на комп'ютер треба виконати деякі дії.

Передусім необхідно встановити останню актуальну версію операційної системи з останніми оновленнями.

Також необхідно постійно оновлювати програмне забезпечення, яке використовується щодня і тільки з офіційних джерел. Обов'язкова наявність останньої версії антивірусного програмного забезпечення.

Необхідно встановити дієву систему відновлення, щоб зараження ПО не змогло назавжди зруйнувати персональні дані.

Кіберполіція підкреслює: нікому не довіряйте, тому що всі облікові записи може бути скомпрометовано, і з облікових записів друзів у соціальних мережах, колег або партнерів з онлайн-ігор можуть надсилатися шкідливі посилання. Не слід відкривати вкладення, що містяться в електронних листах від незнайомих людей.

Увімкніть у налаштуваннях Windows на своєму комп'ютері функцію Показувати розширення файлів. При цьому буде набагато легше помічати потенційно шкідливі файли.

«Тримайтеся подалі від файлів із розширеннями, як .exe, .vbs і .scr. Шахраї можуть використовувати кілька розширень, щоб замаскувати шкідливий файл як нібито відео, фото або документ (наприклад, 11111.avi.exe або doc.scr)», - відзначають у поліції.

У разі виявлення на ПК нестандартного або невідомого процесу необхідно негайно відключити його від Інтернету або інших мережних підключень (таких як домашнє підключення Wi-Fi) - це дасть змогу запобігти поширенню зараження.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
hooly 16 травня 2017 08:56
Не нравится 0 Нравится
Linux вам на допомогу.
Цитировать          1
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: