Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як читання впливає на організм людини

Як читання впливає на організм людини
Читання книг продовжує життя на два роки. Цей факт став відомий науці, коли співробітники Школи громадської охорони здоров'я Єльського університету опублікували результати свого дослідження в журналі Science & Social Medicine.

Основна заслуга читання – посилення зв'язку між клітинами мозку, що знижує ризик нейродегенеративних захворювань, які і призводять до передчасної смерті. Не кажучи вже про те, що книги розвивають фантазію і пам'ять, а також служать непоганим антидепресантом.

Читання зменшує стрес

Стрес - це фактор ризику розвитку приблизно 60% всіх людських хвороб, кажуть вчені і лікарі. В першу чергу, тривалий стрес підвищує ризик інсульту (на 50%) та інших серцево-судинних захворювань (40%).

Зрозуміло, повністю уникнути стресових ситуацій в повсякденному житті практично неможливо. Залишається тільки намагатися зменшити їх негативний вплив. І одна з стратегій передбачає читання.

Згідно з дослідженням 2009 року, проведеного в Університеті Сассекса в Сполученому Королівстві, читання може знизити рівень стресу до 68%. Це навіть більше, ніж прослуховування улюбленої музики і прогулянка. Прогулянку скасовувати не варто, а от додати читання в список варіантів дозвілля - дуже хороша ідея.

Вчені виявили, що всього 6 хвилин читання уповільнюють серцевий ритм і знижують м'язове напряженіе.Только ось до читання з монітора це не відноситься.

Читання знижує ризик старечого слабоумства

З віком наш мозок сповільнюється. І якщо раніше запам'ятати ім'я колеги або номер будинку було досить легко, то з часом це не здається такою вже простим завданням. Але, за підсумками ряду досліджень виявилося, що читання запобігає зниженню когнітивних функцій, аж до важких форм когнітивних розладів, таких як хвороба Альцгеймера.

Це стало відомо ще в 2013 році, коли вчені з Медичного центру Університету Раша в Чикаго виявили, що читання може вберегти від старечого недоумства.

Вони вивчили дані 294 дорослих із середнім віком 89 років. Протягом шести років учасники щорічно виконували ряд тестів для тренування пам'яті і мислення. Також вони заповнили анкету з докладним описом всіх видів діяльності, які вони виконували на протязі життя, до них відносилося і читання книг.

Посмертно проаналізувавши стан мозку кожного учасника, дослідники прийшли до дивних висновків. Виявилося, в мозку людей, які по життю "йшли з книгою", було знайдено набагато менше речових доказів деменції у вигляді уражень головного мозку.

Отримані результати підтвердили попередні дослідження, які вказували, що читання книг, лист, шахи та інші розвиваючі ігри знижують ризик розвитку хвороби Альцгеймера.

Читання лікує від безсоння

Смартфони стали нашими постійними супутниками, особливо перед сном. Однак, стало відомо, що штучне освітлення несе чимало загроз, в тому числі безсоння. В першу чергу тому, що світло, що випромінюється з наших гаджетів зменшує вироблення в головному мозку мелатоніну - гормону сну. Інша справа - книги. За даними клініки Майо, читання книги сприяє поліпшенню сну шляхом ослаблення переходу між неспанням і сонливістю.

Читання допомагає знаходити рішення складних задач

Деякі люди розглядають книги, як спосіб уникнути реальності. Однак, наукові дослідження показали, що читання навпаки підвищує соціальні навички.

У багатому на експерименти 2013 році в журналі Science була опублікована ще одна захоплююча стаття про користь читання. Йшлося про те, що люди, які читають художню літературу, володіють унікальною здатністю розділяти народні вірування, загальноприйняті стандарти і нав'язані думки і свої власні. І вже на початку 2016 року у МНТ були опубліковані додаткові відомості про те, як читання книг допомагає орієнтуватися в навколишньому світі і налагоджувати соціальні контакти.

Автор цього дослідження Кіт Оутлі з Університету Торонто говорить про те, що художня література дозволяє читачеві взаємодіяти з вигаданими персонажами і в майбутньому проектувати отриманий досвід на реальність. Їм легше знаходити спільну мову з іншими людьми, шукати вихід зі складної ситуації і навіть краще розуміти другу половинку.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: