Вхiд на сайт
Авторизацiя

Європарламент схвалив безвіз для України: що залишилося зробити для скасування віз

Європейський парламент сьогодні, 6 квітня, проголосував за скасування віз для громадян України. Це означає, що залишилося лише кілька етапів затвердження.

Європарламент схвалив безвіз для України: що залишилося зробити для скасування віз


За відповідне рішення проголосував 521 депутат Європарламенту.

Таким чином депутати Європарламенту затвердили проект законодавчої резолюції про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги. Тепер цей законопроект має затвердити Рада Європейського Союзу. Передбачається, що безвізовий режим набуде чинності на початку червня.

Отже, Європарламент затвердив безвіз для українців. Що ж далі?

1. Далі посли країн ЄС повинні повторно підтримати ухвалене рішення і внести його до порядку денного зустрічі міністрів. Повідомлялося, що це може відбутися 26 квітня.

2. Рішення схвалюється Радою міністрів ЄС. У Раді голосують за принципом кваліфікованої більшості (голоси як мінімум 55% країн-членів ЄС, які представляють щонайменше 65% населення). Для блокування рішення Ради ЄС проти нього повинні проголосувати як мінімум чотири держави, в яких загалом проживають 35% населення. ЗМІ з посиланням на джерела називали дату розгляду українського питання в Раді ЄС – 11 травня.

3. Після цього рішення підписують президент Європарламенту і представник головуючої країни (Мальти). Орієнтовно це відбудеться 15 травня.

4. Рішення публікується в офіційному віснику ЄС (це може тривати тиждень, можливо – 22 травня).

5. Через 20 днів після публікації безвіз вступає в силу – попередньо з 11 червня 2017 р.

Візи скасують тільки для власників біометричних паспортів.

Безвізовий режим поширюється на короткострокові поїздки – як ділові, так і туристичні. Перебувати в країнах Шенгену можна буде не більше 90 днів у кожному проміжку зі 180 днів. Якщо залишитися в ЄС довше, можуть виникнути проблеми і подальша заборона на в’їзд.

Українці отримають право в’їжджати в 26 країн Шенгенської зони, а також на Кіпр, Хорватію, Румунію та Болгарію, які готуються приєднатися до шенгенської угоди. Крім того, Швейцарія обіцяла ввести безвізовий режим для українців після того, як це рішення затвердить ЄС.

В Ірландію та Велику Британію все одно доведеться оформляти візи, оскільки там не діють міграційні правила ЄС.

Безвіз не дає права на працевлаштування, навчання, постійне проживання в країнах ЄС. Для цього, як і раніше, доведеться оформляти національну візу класу “D”.

Старі паспорти і візи діятимуть надалі, до закінчення свого терміну. Ті, хто з якоїсь причини не хочуть або не можуть оформити новий паспорт, мають право і далі звертатися до консульства за візою.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: