Вхiд на сайт
Авторизацiя

На Закарпатті провели нараду щодо утримання дерев’яних церков зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

В 2013-му році на 37-ій сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та клопотанням Урядів України і Республіки Польща в Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включений транскордонний українсько-польський об'єкт "Дерев'яні церкви Карпатського регіону Польщі та України". Цим самим підтверджений найвищий рівень нашої дерев'яної сакральної архітектури.

На Закарпатті провели нараду щодо утримання дерев’яних церков зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО


До складу зазначеного об'єкта ЮНЕСКО входять дві церкви на території Закарпатської області – церква Святого архангела Михаїла в с.Ужок та церква Вознесіння Господнього в с.Ясіня, а також чотири церкви з території Львівської області та дві – з Івано-Франківської.

Рішення Комітету було прийнято з двома рекомендаціями:
- створити транскордонний орган управління, що виконано на рівні держави;
- забезпечити внесення в планувальні документи (містобудівні та земельні) затверджених буферних охоронних зон кожної церкви з метою належного захисту об'єктів.

Друга рекомендація передбачає прийняття відповідних рішень органами місцевого самоврядування. Матеріали щодо визначення зон охорони були передані відповідним органам місцевого самоврядування. Але станом на сьогодні, незважаючи на відповідні звернення та клопотання, належних рішень по всім церквам не прийнято.

Цьому питанню був присвячений тематичний круглий стіл, що проходив у обласній державній адміністрації 22 березня. Про стан виконання та дотримання нашою державою наданих міжнародній спільноті гарантій спілкувалися представники Міжнародної реставраційної ради з Польщі й України, фахівці відповідного профілю з Міністерства культури України та галузевих обласних управлінь, а також керівники районів і сіл, на території яких розташовані згадані церкви.

Зокрема, під час зустрічі нагадали про те, що відповідно до ДБН Б.2.2-2-2008 "Склад, зміст, порядок розроблення, погодження та затвердження науково-проектної документації щодо визначення меж та режимів використання зон охорони пам'яток архітектури та містобудування", затверджених наказом Мінрегіонбуду України від 11 червня 2008 року №249, зазначено:

"4.6. Межі зон охорони пам'ятки (пам'яток) в обов'язковому порядку наносять на основний кресленик генерального плану міста (села, слища), на основний кресленик детального плану території і на основний кресленик проекту забудови території, що містить пам'ятку. У пояснювальних записках цих містобудівних проектів викладають вимоги до використання територій зон охорони, які визначає встановлений для кожної зони режим охорони".

Разом із тим, на сьогодні існують проблеми в утриманні церков та імплементації буферних зон цих об'єктів, шляхи вирішення яких і обговорювали спеціалісти й управлінці.

Після круглого столу делегація навідалася до с.Ужок, аби оглянути об'єкт і поспілкуватися з прихожанами. В результаті було вирішено в окремому порядку провести додаткові роз’яснювальні зустрічі задля погодження з громадою подальших заходів зі збереження пам’ятки світового значення, повідомляє Управління культури Закарпатської ОДА.

На Закарпатті провели нараду щодо утримання дерев’яних церков зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
На Закарпатті провели нараду щодо утримання дерев’яних церков зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: