Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як зміняться пенсії після підняття мінімалки

Українці отримують найнижчі пенсії в Європі. На початку цього року уряд прийняв рішення про дворазове підвищення мінімальної зарплати. В результаті чого, розраховують в Кабміні, в Пенсійному фонді (ПФ) з'являться додаткові кошти для значного підвищення пенсій.

Як зміняться пенсії після підняття мінімалки


За підрахунками Кабміну, "осучаснення" пенсій обійдеться державі в 30-40 мільярдів гривень. Експерти впевнені: зібрати додатково стільки коштів буде вкрай складно.

У Пенсійному фонді повідомили, що у бюджеті на цей рік "осучаснення" пенсій не передбачено.

"Бюджет формуються на основі чинних законодавчих норм. Законодавчого рішення про осучаснення рівня призначених пенсій на сьогодні немає", – пояснили у відомстві.

Гроші на перерахунок пенсій планують отримати за рахунок перевиконання бюджету Пенсійного фонду. В інтерв'ю одному з інтернет-видань Павло Розенко заявив: "підвищення мінімальної заробітної плати після першого місяця дало додаткове поповнення Пенсійного фонду на 18%, тобто ми на 18% зібрали більше, ніж було заплановано на січень 2017 року. Якщо ми збережемо цю динаміку, якщо ми побачимо, що бізнес зрозумів, що треба легалізуватися і сплачувати податки... безумовно, ми одразу приймемо рішення про додаткове збільшення пенсій або про проведення осучаснення пенсій".

Пенсійний фонд поповнюється за рахунок внесків працюючих українців (22% ЄСВ з кожної зарплати). За перші два місяці минулого року ПФ отримав 17,7 мільярдів гривень, а за перші два місяці 2017-го – 20,6 мільярда гривень. Всього в цьому році в бюджеті передбачено надходження від ЄСВ у сумі 163,6 мільярда гривень, а в минулому році – 107,1 мільярд. Незважаючи на це, "дірка" ПФ в цьому році буде на рівні 141 мільярда гривень (дефіцит компенсують з державної скарбниці).

Однак, навіть якщо рішення про "осучаснення" так і не буде прийнято, українських пенсіонерів чекає індексація пенсій у два етапи. У травні її піднімуть з 1247 до 1312 гривень, а в грудні – до 1373 гривень.

На сьогодні накопичувальний рівень пенсійної системи все ще залишається під питанням. У ПФ кажуть, що в цьому році запустити його точно не вдасться. А в Мінсоцполітики нагадують: за законом накопичувальний рівень запрацює після того, як буде ліквідовано дефіцит солідарної системи.

Якщо рішення все-таки приймуть, поповнювати накопичувальний рівень будуть окремим податком. Тобто, як і зараз, 22% з зарплати доведеться віддавати в солідарну систему, ще кілька відсотків – у накопичувальну. В одному із законопроектів про пенсійну реформу передбачалося, що всім українцям віком до 35 років доведеться додатково платити 2% від зарплати на персональні пенсійні рахунки в 2017 році, а в 2022-му – 7%.

Зі слів прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, Кабмін презентує українцям проект пенсійної реформи вже через кілька місяців. Як відомо, відсутній страховий стаж можна буде придбати за ціною 704 гривні за місяць, а працюючих українців з високими пенсіями можуть поставити перед вибором: або пенсія, або робота.

Нагадаємо, з 1 січня мінімальна заробітна плата збільшилася на 1,6 тис. гривень, або 100% до 3,2 тис. гривень.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: