Вхiд на сайт
Авторизацiя

Українцям готують нові газові платіжки

У квитанціях почнуть вказувати не тільки обсяг, але і якість спожитого газу. Втім, перевірити правильність цих даних і домогтися перерахунку плати все одно буде практично неможливо.

Українцям готують нові газові платіжки


В Україні будуть по-новому формувати газові платіжки. Згідно з постановою Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) № 84 від 26 січня 2017 року, міськ- і облгази вже з 1 квітня цього року повинні вказувати в квитанціях, крім обсягу, кількість використаної газової енергії в трьох одиницях виміру: кВт/год , Гкал, МДж.

Зазначення ​​теплотворної здатності газу в енергетичних одиницях – норма європейської моделі газового ринку, яка віднедавана впроваджується і в Україні. Адже розмір плати за газ повинен залежати від його якості. Але ми досі сплачуємо за обсяг – по 6,879 грн за кубометр (гранична ціна газу для населення).

Аналогічно міськ- і облгази до кожного 8-го числа зобов’язані публікувати такі дані на своїх сайтах. Плюс – спеціальні коефіцієнти приведення об’єму газу до стандартних умов (для тих, у кого прилад обліку не робить автоматичну корекцію). Справа в тому, що за законами фізики кубометр газу при різній температурі або тиску може містити різну кількість горючої речовини.

За словами експертів, перевірити ще раз дані, зазначені в платіжці, немає ніякої можливості. Тобто, звичайно, можна замовити експертизу якості газу, яка буде коштувати, за різними даними, від 2-2,5 тис. грн. до 6-12 тис. грн.

«Теоретично, якщо виявиться, що якість газу не відповідає заявленій, вам не доведеться платити. Але, за чинними правилами, проводити експертизу будуть самі постачальники газу, тому результат такої перевірки неважко передбачити», – розповів директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: