Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як і чому в Україні ростуть ціни: що зміниться в найближчі кілька років

Як і чому в Україні ростуть ціни: що зміниться в найближчі кілька років
В Україні рівень інфляції в десятки разів перевищують європейський. У цьому році, згідно з прогнозами Кабміну, вперше з 2014-го ціни за підсумками року зростуть менше, ніж на 10%. Цього року Національний банк вводить нову монетарну політику інфляційного таргетування. В результаті чого в наступному році, згідно із заявами НБУ, інфляції буде на рівні шести відсотків, а в 2019-м-опуститься до п'яти відсотків. Сайт "Сегодня" з'ясував, як виросли ціни в Україні за останні кілька років і чого очікувати найближчим часом.

За кілька років ціни виросли в два рази

За останні п'ять років ціни в Україні зросли майже в два рази, а мінімальна зарплата за цей же період - в 2,7 рази. До кризи, в 2013-му, рівень інфляції за підсумками року був всього лише на рівні 0,5%, а вже в наступному році ціни підскочили на 24,9%. Після початку військових дій Україна тимчасово втратила не тільки частину території, але і левову частку промисловості. Якщо в цьому році, вважає керівник аналітичного відділу Concorde Capital, вдасться утримати рівень інфляції нижче 10%, це стане великим досягненням для України.

Детальніше дізнатися, як змінювалися рівень інфляції і мінімальні зарплати в Україні за останні шість років, можна ознайомившись з інфографікою.

Як і чому в Україні ростуть ціни: що зміниться в найближчі кілька років

Висока інфляція - нормально для економіки, що розвивається, вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. У країнах з розвиненою економікою ціни ростуть в середньому в межах одного-двох відсотків за рік. Так, під час світової кризи 2008-го в Україні рівень інфляції досяг 22,3%, а в країнах Європейського союзу - всього 3,4%. За підсумками минулого року в ЄС ціни зросли лише на 1,66%, а в Україні - на 12,4%.

"З 2014-го кумулятивно споживчі ціни зросли трохи вище, ніж в два рази. Якщо подивитися з точки зору реальних доходів, вони різко знижувалися. Якщо врахувати, що і гривня за цей період втратила 2/3 своєї вартості, картина буде досить невтішною" , - розповідає Олег Устенко.

Відповідно до закону, соціальні стандарти, в тому числі мінімальні зарплати і пенсії, повинні рости не менше, ніж на рівень інфляції. Однак в 2014 і 2015 роках уряд ухвалив рішення заморозити індексацію у зв'язку зі складним економічним становищем. Добробут українців різко скоротився.

Як і чому в Україні ростуть ціни: що зміниться в найближчі кілька років

У цьому році зростання мінімальної зарплати в два рази дозволило "наздогнати" зростання цін за кілька років, однак українцям на "заслуженому" відпочинку пенсії так і не перерахували.

Якщо темпи зростання доходів випереджають інфляцію, вважає Олександр Паращій, зростання цін не страшне. "Головне не те, як ростуть ціни, а як зростає купівельна спроможність населення. При будь-інфляції, якщо дохід населення зростає швидше, інфляція не страшна. Ми знаємо, що Нацбанк заявив про те, що інфляція буде до 10% і це головний орієнтир для всіх, в тому числі і для банку, який видає кредити, і для уряду. Якщо нам вдасться зберегти рівень інфляцію нижче, це позитивно", - вважає аналітик.

Нова політика Нацбанку: інфляцію планують взяти під контроль

Рада Національно банку прийняла рішення в 2017-м перейти на політику інфляційного таргетування, це означає, що НБУ буде нести відповідальність за рівень інфляції в країні. Для цього у НБУ може використовувати інструменти монетарної політики. Наприклад, Нацбанк може міняти облікову процентну ставку, від неї залежать процентні ставки по кредитах і депозитах в комерційних банках. Зниження облікової ставки призводить до зростання інфляції, а зниження - навпаки.

"Починаючи з 2000-х років, країни з ринками, що розвиваються поступово переходять до використання режиму інфляційного таргетування або його гнучкого варіанту, який передбачає досягнення цільового показника інфляції в середньостроковій перспективі два-три роки", - відзначають в Нацбанку.

Цього року Нацбанк анонсує рівень інфляції 8% з можливим відхиленням +/- 2%, в наступному, 2018 році, ціни виростуть на 6% (також з відхиленням +/- 2%), а вже в 2019-му інфляція опуститься до 5 % з можливим відхиленням в один відсоток.

"На відміну від прогнозу інфляції, який є розрахунковою величиною і може змінюватися в залежності від фактичних і очікуваних тенденцій в економіці, мета іфляціонного таргетування є постійною величиною. Саме на її досягнення і направляється монетарна політика", - зазначають у відомстві.

Олег Устенко впевнений, знизити рівень інфляції для України – цілком реально.

"Це нескладно, і я сподіваюся, що Національний банк, проводячи політику інфляційного таргетування, зможе опустити рівень інфляції до призначеної величини. Це просто необхідно, навіть для економіки, що розвивається двозначна інфляція це багато", – упевнений експерт.

Керівник аналітичного відділу Concorde Capital також вважає, що протягом трьох років Україна може дійти до рівня інфляції в розмірі п'яти відсотків.

До слова, в Україні на рівень інфляції впливає зростання зарплат, яке закладається у вартість товарів, зростання тарифів на комунальні послуги, девальвація гривні.

Як зростуть доходи українців в цьому році

Мінімальна зарплата в цьому році зросла в два рази - до 3200 гривень, переглядати мінімалку в цьому році більше не будуть. Більше всіх від падіння економіки за минулі кілька років постраждали пенсіонери. На даний момент мінімальна пенсія в Україні - 1247 гривень, в цьому році її підвищать як мінімум на 90 гривень (в травні до 1312 гривень, в грудні - до 1 373 гривень).

Крім того, в уряді анонсували можливе "осучаснення" пенсій в середньому на 300 гривень для п'яти мільйонів українців.
Старший науковий співробітник Інституту демографії та соціологічних досліджень Лідія Ткаченко впевнена, що доходи дійсно виростуть, але не для всіх пенсіонерів. "У нас закон так написаний, що ніколи не буде нормальної індексації. Якщо у пенсіонера розрахункова страхова пенсія нижча за прожитковий мінімум, йому індексація не призначена. А у нас переважна більшість пенсіонерів, близько восьми мільйонів осіб, отримують дотацію до прожиткового мінімуму, тому що пенсії давно не осучаснювати, вони ніколи не отримають нормальну індексацію", – розповідає вчений.

Крім того, в цьому році очікується і підвищення прожиткового мінімуму. На даний момент прожитковий мінімум в Україні становить 1544 гривень, в травні йому дадуть до 1624 гривень, а в грудні - до 1700 гривень.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: