Вхiд на сайт
Авторизацiя

Що буде з цінами через півроку: найбільше можуть подорожчати хліб і молоко

Всі товари і послуги подорожчали в Україні минулого року на 13,9%. Порівняно з 2015 роком, підрахувала Держслужба статистики, це означає, що інфляція різко сповільнилася, оскільки, нагадаємо, 2015 року вона була аж 43,3%. "Сегодня" з'ясувала, що найбільше зросло у вартості, а що навіть подешевшало, а також – що буде з цінами 2017 року.

Що буде з цінами через півроку: найбільше можуть подорожчати хліб і молоко


ЦИФРИ. Як видно з інфографіки, їжа подорожчала менше, ніж промтовари і послуги, – 8,5% проти 13,5%. Серед продуктів звертає увагу зростання цін на молокопродукти. Антирекорд встановило вершкове масло – плюс 25% до ціни 2015 року. Президент Украналітцентру Олександр Охріменко каже, що причиною тому – подорожчання кормів, палива, електроенергії і газу. При цьому вже можна зазначити вплив зони вільної торгівлі з ЄС – риба і фрукти, тобто багато в чому імпортні товари, виявилися в аутсайдерах щодо зростання цін. Спиртне подорожчало в середньому на 12% через підвищення акцизів. З цим згоден і незалежний економіст Іван Нікітченко: "2016 року темпи інфляції задавало зростання цін на компослуги, які уряд вирішив не розтягувати на два роки, а відразу підняти до економічно обґрунтованого рівня. Це призвело до подорожчання всіх товарів і послуг, оскільки електрика, вода, газ входять до собівартості всього".

Що буде з цінами через півроку: найбільше можуть подорожчати хліб і молоко


ПРОГНОЗИ. У експертів різне бачення цінової ситуації в році, що настав. Так, Нікітченко згоден з офіційними прогнозами того, що інфляція сповільниться до 8-10% за рік. Її підштовхуватимуть два чинники: зростання цін на нафту в світі і нове підвищення акцизів з січня у нас, вплив яких проявиться в найближчі півроку. "А ось підвищення податкового навантаження на малий бізнес (зростання мінзарплати і відрахувань з них до Пенсфонду. – Авт.) матиме вплив на ціни, але незначне, бо великі торгмережі, через які продається велика частина продуктів харчування, працюють на загальній, а не спрощеній системі оподаткування, і зарплати там легальні і вищі за мінімум", – аналізує Нікітченко.

Охріменко ж підрахував, що ціни на продукти піднімуться на 30-40% за півроку через підвищення мінзарплати, дизпалива (воно вже подорожчало на 1 грн/л за рахунок зростання акцизу з 1 січня. – Авт.), витрат підприємців на касові апарати, що стали обов'язковими. "Це, швидше за все, почнеться ближче до травня. Найбільше подорожчають продукти щоденного попиту: хліб, молоко, масло, оскільки транспортні витрати збільшаться на 10% і потягнуть за весь ланцюжок, – говорить Охріменко. – Овочі і фрукти чекає лише сезонне зростання цін на 10-15%, а вартість свіжого м'яса стримає невисока купівельна спроможність. З цієї ж причини не набагато подорожчають м'ясопродукти нижнього цінового сегменту, зате дорогі ковбаси та інші делікатеси можуть стати мало кому доступними".


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: