Вхiд на сайт
Авторизацiя

На Закарпатті з метою захисту прав дітей торік прокурорами заявлено 36 позовів

Загалом у 2016 році з питань захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства пред’явлено 26 позовних заяв на суму 1,3 млн.грн., виявлено 20 кримінальних правопорушень.

На Закарпатті з метою захисту прав дітей торік прокурорами заявлено 36 позовів


Як повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області, у 2016 році ювенальними прокурорами вживалися заходи щодо захисту соціальних, майнових, житлових прав дітей, створення для них належних і безпечних умов для освіти, проведення дозвілля, надання медичної допомоги, оздоровлення, своєчасних виплат.

Так, з метою захисту прав дітей прокурорами заявлено 36 позовів на суму понад 760 тис. грн., з яких вже задоволено 22. За сприяння ювенальних прокурорів шістьом дітям пільгової категорії оформлені права на спадкове майно, вжито заходів щодо збереження житла.

До прикладу, судом задоволено позов керівника Мукачівської місцевої прокуратури в інтересах двох малолітніх братів, мати яких померла, а батько, позбавлений батьківських прав, про визнання права власності в порядку спадкування частини домоволодіння за кожним з дітей.

Крім того, прокурори зверталися до суду в інтересах дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з вимогами виплатити їм передбачену законодавством одноразову допомогу при закінченні навчання у розмірі 6 прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку.

За втручання органів прокуратури на користь 14 дітей судами прийнято рішення про зобов’язання керівників навчальних закладів виплатити їм понад 100 тис. грн. грошової допомоги.

Переймалися також прокурори питаннями захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства, в тому числі законності розпорядження органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування майном, землями навчальних, оздоровчих та інших закладів для дітей, використання бюджетних коштів, спрямованих на реалізацію програм та заходів з охорони дитинства. За втручання ювенальних прокурорів закладам освіти повернуті приміщення, в яких незаконно розміщувалися туристичні фірми, магазини непродовольчих товарів, підстанції електрозв’язку.

Так, 02.11.2016 Берегівською місцевою прокуратурою пред’явлено позов в інтересах держави в особі Берегівського професійного ліцею сфери послуг до Берегівської міської ради про визнання протиправним та скасування пункту 2 рішення Берегівської міської ради від 08.05.2014 «Про надання дозволу Берегівському професійному ліцею сфери послуг на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, що перебувають у користуванні». Рішенням господарського суду Закарпатської області від 07.12.2016 позов прокуратури задоволено в повному обсязі, рішення міської ради, яким безпідставно було позбавлено навчальний заклад користування земельною ділянкою пощею 4,6 га, скасовано.

Задоволено позовну заяву прокуратури міста Ужгорода про визнання незаконним та скасування рішення Ужгородської міської ради від 19.12.2014 «Про передачу будівлі» (частина будівлі ЗОШ№5).Вказаним рішенням приміщення Ужгородської спеціалізованої школи I-III ступенів №5, що знаходиться в м. Ужгороді по вул. Київська Набережна, 16, передано виконавчому комітету Ужгородської міської ради у користування на умовах оперативного управління загальною площею 62,0 кв.м для облаштування міського велосипедно-туристичного центру. На даний час судове рішення виконано в повному обсязі, вказане приміщення повернуто для потреби школи.

Ювенальними прокурорами забезпечено участь при розгляді судами 170 справ про усиновлення дітей, позбавлення батьківських прав, відібрання дітей від батьків без позбавлення батьківських прав.

У полі зору органів прокуратури області постійно перебувають питання дотримання прав дітей при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших примусових заходів. З цих питань органами прокуратури області внесено 25 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких вжито заходів щодо поновлення прав неповнолітніх.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: