Вхiд на сайт
Авторизацiя

При обміні валюти брати 2% збору вже не мають права – НБУ

Норма про стягування 2-відсоткового пенсійного збору з операцій під час купівлі готівкової валюти втратила силу з 1 січня 2017 року.

При обміні валюти брати 2% збору вже не мають права – НБУ


Про це повідомили в Національному банку України. "Стаття про скасування 2% збору вже набула чинності, і з 1 січня 2017 року його не стягують", - зазначили в прес-службі регулятора.

Як повідомлялося, Верховна Рада скасувала зазначений збір ухваленим 20 грудня законом "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році", який було оприлюднено 31 грудня.

Збір із валютних операцій уперше в Україні було запроваджено в 1998 році як тимчасовий захід: до 2006 року його ставка становила 1,5%, потім знизилася до 1,3%, у 2007 році - до 1%, у 2008 році - до 0,5%, а в 2009 році - до 0,2%.

У січні 2011 року парламент скасував пенсійний збір з операцій з іноземною валютою, але вже в 2014 році знову повернувся до його стягування за ставкою 0,5%.

При цьому ставку пенсійного збору під час купівлі валюти в готівковій та безготівковій формі від початку 2015 року було підвищено з 0,5% до 2%, але з числа платників цього збору було виключено юридичних осіб, а об'єктом збору визначено виключно готівкові операції з купівлі валюти.

Ініціатори скасування цього збору зазначали, що тіньовий валютний ринок в Україні вже перевищив 50%, що створює додатковий девальваційний тиск на гривню й ускладнює механізм функціонування офіційного валютного ринку в країні. Цю пропозицію підтримував Нацбанк і міжнародні фінансові організації.

Згідно з даними Держказначейства, за 11 місяців 2016 року надходження від цього збору становили 326,61 млн гривень за плану на рік 190,66 млн гривень.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: