Вхiд на сайт
Авторизацiя

Що буде з комуналкою 2017-го: подорожчає світло, газ і вода

Експерти прогнозують, що зростання вартості імпортного газу призведе до того, що уряду доведеться переглянути тарифи на блакитне паливо для населення

Що буде з комуналкою 2017-го: подорожчає світло, газ і вода


В Україні, згідно з постановою Нацкомісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і компослуг (НКРЕКУ), 2017-го подорожчає електроенергія. В результаті подорожчання світла зросте і собівартість водопостачання, що може призвести до того, що комісії також доведеться піднімати тариф на холодну воду. Крім того, як пояснюють експерти, наступного року для України подорожчає імпортний газ, від вартості якого залежить тариф на блакитне паливо для населення. У свою чергу, від ціни на газ залежать тарифи на опалення і гарячу воду. Сайт "Сегодня.ua" з'ясував, як зміняться ціни на комуналку для населення.

Чому може подорожчати газ


Частина газу Україна імпортує з Європи, при цьому тариф на блакитне паливо формується згідно з імпортним паритетом. Як пояснили в Міністерстві економрозвитку, тариф для населення визначається за формулою: вартість імпортного газу × курс долара + ПДВ + транспортування + розподіл + націнка "Нафтогазу".

Що буде з комуналкою 2017-го: подорожчає світло, газ і вода

У травні минулого року, коли Кабмін прийняв рішення переглянути тариф на газ, тисяча кубометрів імпортного блакитного палива коштувала 185 доларів, цю цифру і використовували у формулі при розрахунку тарифу для населення. Згідно з проектом бюджету на 2017-й, тисяча кубометрів імпортного газу коштуватиме 245 доларів. Крім того, зріс і курс долара – газ купують в доларах, а продають в гривнях.

Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук переконаний – уряду доведеться наступного року знову підвищити тариф на газ. Як підрахував екс-начальник Управління зі зв'язків з громадськістю "Нафтогазу" Валентин Землянський, газ, згідно з формулою Кабміну, наступного року коштуватиме 9600 гривень за тисячу кубометрів (наразі 6800 гривень). Водночас Юрій Корольчук переконаний, що економічно обґрунтований тариф на газ зросте наступного року на 25-60% (до 8,5-11 тисяч гривень). "Якщо ціна мінімально на 1500 гривень не зросте, це означає тільки одне – ринок і далі регулюється вручну, уряд контролює ціни, і жодного ринку немає. А цю різницю держава покриватиме з бюджету", – розповідає Юрій Корольчук.

Як говориться в меморандумі з МВФ, до квітня 2017 року Україна зобов'язується запустити механізм, який дає можливість корегувати тарифи на газ для населення і утримувати поквартальні показники. В результаті блакитне паливо для українців може подорожчати вже наприкінці цього опалювального сезону.

Якщо подорожчає газ, доведеться переглядати тарифи на гарячу воду і опалення

Тариф на газ своєю постановою встановлює Кабмін, а ось вартість інших комунальних послуг (крім тарифу на утримання будинку та прибудинкової території) визначає НКРЕКУ. Постачальники послуг по всій країні розраховують собівартість свого товару (води, опалення) і подають документи до Нацкомісії. Там їх вивчають і приймають рішення про те, наскільки і в яку сторону переглянути тариф. При цьому у кожного підприємства собівартість різна – підігрівати воду можна як дорогим газом, так за допомогою і дешевшої атомної енергетики.

Якщо блакитне паливо подорожчає, НКРЕКУ буде змушена переглянути тарифи на гарячу воду і опалення. Більшість підприємств використовують для підігріву води та генерації тепла газ, який займає більше 60% в структурі вартості виробництва. Пропорційно газу подорожчають й інші компослуги.

Що буде з комуналкою 2017-го: подорожчає світло, газ і вода


Електроенергія подорожчає майже на 30%


Ще 2015-го НКРЕКУ постановою №220 затвердила поетапне підвищення вартості електроенергії. Останній етап припадає на березень 2017 року. На початку року українці платитимуть за кожен кВт*год при споживанні менше 100 кВт 71,4 копійки, а з першого березня – 90 копійок. При споживанні понад 100 кВт*год кожен кВт*год до березня коштує 129 копійок, а після березня – 168 копійок.

Наприклад, якщо родина використовує 200 кВт*год на місяць, до першого березня доведеться платити за світло 200,4 гривні, а після березня 2017 року – 258 гривень.

Однак на цьому подорожчання не зупиниться – в структурі тарифу на холодну воду майже 30% займає вартість світла. Після подорожчання електроенергії НКРЕКУ також доведеться переглянути тариф і на водопостачання.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: